Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånare band pensionär vid element – åtalas

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Offret ska ha misshandlats med blen annat en hammare.Foto: Polisen
Rånarna tvingade till sig offrets bankomatkort och försökte sedan ta ut pengar. Om inte kortet fungerade hotade de med att komma tillbaka och krossa offrets knäskålar.Foto: Polisen

De två männen i 25-årsåldern bröt sig in i 70-åringens hem i västra Blekinge. 

De hotade mannen, slog honom med en hammare och band sedan fast mannen vid ett element och plundrade bostaden. 

De åtalas nu för mordförsök och grovt rån.

Det var den 16 april förra året som det brutala rånet ägde rum. Gärningsmännen ska enligt åtalet ha slagit mannen i huvudet, ansiktet och över kroppen, bland annat med en hammare.

De två rånarna ska ha även hotat mannen och sagt att de ville ha ”pengar och guld”. De ska sedan ha tagit bland annat pengar och smycken från den äldre mannen, sammanlagt till ett värde av 34 000 kronor.

När de fått vad de behövde drog de ned den svårt misshandlade äldre mannen i källaren där han bands fast i ett element.

De två männen ska även ha tvingat till sig den äldre mannens bankomatkort samt koden till detta. Om koden och kortet inte fungerade hotade männen med att komma tillbaka och krossa mannens knäskålar.

Den äldre mannen skador var då livshotande, enligt åtalet. 

Skadades svårt

Rånoffret överlevde attacken men skadades svårt, han fick bland annat en misstänkt skallbasfraktur, flera frakturer i ansiktet och blåmärken över hela kroppen.

En ambulanssjukvårdare, som var tidigt på plats, berättar i förhör att han under flera decennier som ambulanssjukvårdare aldrig sett en så brutal misshandel. När sjukvårdaren kom till huset där överfallet skett satt den äldre mannen vid ett bord och ambulanssjukvårdarna kunde snabbt konstatera att han misshandlats svårt.

Mannen vårdades på sjukhus i nästan tre veckor till följd av de skador han fick vid överfallet.

Tre dagar senare begick rånarduon ett liknande brott i Lund där en man attackerades under natten med ett tillhygge. I januari dömdes de till sex och ett halvt års fängelse vardera för det brottet.

För överfallet i april åtalas nu de båda männen för försök till mord och grovt rån.

De två männen, som i förhör med polisen är synnerligen fåordiga, förnekar brott.

 

TV: Här är några av dagens största inrikesnyheter

Här är några av dagens största inrikesnyheter.