Raketsprickan som knäckte ubåtsägaren Peter Madsen

Ubåtsägaren och uppfinnaren Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att ha vållat svenska journalisten Kim Walls död.
Foto: AFP/Scanpix Denmark
Peter Madsen i sitt ubåtslaboratorium.
Foto: deadlinepress.dk/ReeMedia
Peter Madsen och Kim Wall ombord på ubåten Nautilus.
Foto: /NTB scanpix/TT Nyhetsbyrån
Ubåten bärgades under natten mellan fredag och lördag.
Foto: PEO MÖLLER

KÖPENHAMN. Sprickan knäckte Peter Madsen.

Bara dagar innan häktningen var forskaren som nu misstänks ha vållat den försvunna svenskan Kim Walls död inblandad i en ny tvist med sitt tidigare företag.

– Hans prioritet var raketer och jag kan inte se honom låta något annat komma i vägen för det, säger arbetskamraten Gwaino Razz.

Peter Madsen startade det danska rymdfartsprojektet Copenhagen Suborbitals tillsammans med arkitekten Kristian von Bengtsson. Projektets mål är att skicka upp en bemannad raket i rymden och bekostas helt av donationer, crowdfunding och frivilligas arbete.

Men 2014 bröt Madsen med Copenhagen Suborbitals efter meningsskiljaktigheter. Madsen hade en bestämd åsikt om hur projektet borde utvecklas.

– I början var han väldigt knäckt, säger arbetskamraten Gwaino Razz.  


LÄS MER: Peter Madsens plan: Skicka upp sig själv i rymden


– Du har en person som mer eller mindre på egen hand fött något som håller på att bli väldigt stort. Sedan helt plötsligt drar din partner, som du trodde var din närmaste man, av dig byxorna och låter dig stå där med kalsongerna. De tog alla raketer, alla båtar och alla uppskjutningsplattformar. De tog i princip allt för Peter kunde inte kommunicera med dem.

Peter Madsens ubåt undersöktes av polisen efter att den bogserats upp på land.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

"Han stod där naken"

Peter Madsen startade sitt eget projekt RML (Raketmadsen rumlaboratorium), med samma mål som de tidigare arbetskamraterna. 

– Han stod där naken, men han hittade fattningen, hittade nya verktyg och hittade några vänner att arbeta med och gick vidare med att uppfylla originalplanerna, säger Razz.

Både Copenhagen Suborbital och RML skulle ha skjutit upp en raket den 26 augusti utanför Bornholm.

Den svenska journalisten Kim Wall, 30, har varit försvunnen i nästan en vecka.

I ett blogginlägg den 9 augusti beklagar sig Madsen över kommunikationssvårigheterna med de tidigare kollegerna på Copenhagen Suborbital, trots att deras huvudkontor och verkstäder bara låg hundra meter från varandra på Refshaleøen i Köpenhamns hamn. Båda har fått godkännande att skjuta upp en raket i vattnen utanför den danska ön i Östersjön, men under förutsättningen att de samsas om utrymme och tid. 

– Det var inte allt för mycket tävling, men det var lite diskussioner fram och tillbaka på internet, hur han skulle göra, vad han skulle göra och hur han skulle hantera dem, säger Gwaino Razz.

"En tragisk händelse"

Den svenska frilansjournalisten Kim Wall, 30, försvann i samband med att hon under förra torsdagen följt med forskaren Peter Madsen på en ubåtsfärd i Öresund. Madsen har häktats misstänkt för att ha bragt henne om livet, men den bärgade ubåten undersöktes av polisen och ingen kropp har hittats. Den tekniska undersökningen tyder dock på att ubåten sänkts med avsikt, har polisen meddelat. 


LÄS MER: Det här har hänt i ubåtsincidenten


Madsen skulle ha kört ubåten till Bornholm fredag morgon. Gwaini Razz är förvånad över att ubåten sjönk under torsdagen, så nära resan till Bornholm. 

– Jag förstår det inte. Hans prioritet var raketer och jag kan inte se honom låta något annat komma i vägen för det, säger Gwaino Razz. 

Peter Madsen i en intervju inifrån sitt eget ubåtslaboratorium.
Foto: deadlinepress.dk/ReeMedia

På Copenhagen Suborbital vill man inte prata om Peter Madsen. 

– Det är en tragisk händelse och vi hoppas att kvinnan hittas snart. Men vi vill inte säga något annat rörande Peter Madsen, säger Rune Henssel, en av förgrundsfigurerna i projektet. 

Han visar stolt upp raketen som de ska skjuta upp utanför Bornholm i slutet av månaden. Längst fram på raketen sitter den danska flaggan.


LÄS MER: Peter Madsens bror: "Leif GW Persson har fel"


Några meter därifrån finns en förlaga, skadad efter att inte ha klarat landningen vid ett tidigare test. 

– Det handlar framför allt om tester nu. Vi gör det här för att ta projektet vidare. En sak vi ska undersöka är om vi kan hämta data från raketen under färdens gång, säger Henssel. 

Madsen hade pratat om möjligheterna att skicka upp en bemannad raket redan 2019. Men Copenhagen Suborbitals har ingen sådan tidsram. 

– Men det är många frivilliga som vill åka med den första bemannade raketen, säger Rune Henssel.

Madsen en unik forskare

Flera som känner Peter Madsen beskriver honom som en bestämd ledare som vet vad han vill och därför ibland kan ha svårt att samarbeta med andra. Bekanta beskriver också Peter Madsen som helt uppslukad av sina väldigt ambitiösa och ofta till synes omöjliga projekt.

Kustbevakningen har under de senaste dagarna varit ute och sökt vid platsen där ubåten hittades.
Foto: PEO MÖLLER

– Han har många dödsfiender från sina projekt, men han har också arbetat med många som är tacksamma för de fantastiska upplevelser de har med honom, har författaren Thomas Djursing, som skrivit boken ”Raket-Madsen”, berättat tidigare.

– Peter är unik, men han är inte en social varelse, säger Gwaino Razz.

Han fortsätter:

– Han är en ingenjör. Du kan inte ha ett normalt samtal med Peter. Men samtidigt, om du ger Peter svarta tavlan så kan du samtala med honom för han kan uttrycka sig med ritningar. Men om han ska föra ett samtal från A till B så går han vilse. Du kan fråga honom samma sak tre gånger i rad och få tre helt olika svar. 

Peter Madsen och Kim Wall syntes vid klockan 19.55 på Öresund i torsdags. Några timmar senare anmäldes Kim Wall försvunnen.
Foto: LÄSARBILD

Alla har en röst

Copenhagen Suborbitals är i dag ett projekt som bygger på föreningsdemokrati. Experterna som arbetar med projektet gör det oavlönat och på ledig tid, utanför deras vanliga arbete. Alla har en röst i tvister. 

– Det är en väldigt platt organisation och när vi tänker olika så röstar vi om det, säger Henssel. 

– Och vi gör ju inte det här för ekonomisk vinning. Vi gör det för att se om vi kan klara av det, säger han.

Expressen har sökt Kristian von Bengtsson men utan resultat.   

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!