Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raggade upp fulla män – stal deras kort

Till vänster bakom den 45-årige Halmstadsbon står den 19-åriga kvinnan. Till höger om henne står 36-åringens bror. Båda med full koll på kortläsaren där pinkoden strax ska skrivas in.
Klockan är 03 på natten när den 45-årige Halmstadsbons nyss stulna kort börjar tömmas av den 26-årige mannen i en uttagsautomat på Brogatan/Nygatan.
26-åringen som kommer in på Staoilmacken i Varberg med det stulna uttagskortet har fortfarande samma tröja som på bilden från krogen i Halmstad.
Medan 51-åringen står och plockar ut pengar i bankomaten håller 19-åringen ögonen på hans fingrar som slår in pinkoden. Strax därpå blir han lite lätt knuffad och bestulen på sitt kort.
Bedragarnas italienskregistrerade Lancia fastnade på bild när sällskapet tankade på Statoil i Varberg – och gick in i lokalen för att plocka ut pengar.

Kvinnorna är 19 och 36 år gamla. Deras affärsidé var att ta kontakt med berusade män, låta sig bjudas på mat och dricka – och lägga pinkoden på minnet när killen betalade.

Sedan snodde de kortet och tömde det.

Fyra män blev blåsta på närmare 80 000 kronor. Halmstads tingsrätt har nu dömt de inblandade till fängelse och utvisning.

Tillvägagångssättet skiljde sig lite från gång till gång men grundidén var den samma. De båda kvinnorna sökte sig till män som var på krogen eller på väg hem från den sent på natten, gärna rejält berusade.

De slog följe, började prata, gick kanske och tog en hamburgare eller en kopp kaffe tillsammans. När mannen betalade med sitt kort så höll de sig alldeles intill, kanske med ett kärvänligt grepp om hans arm.

I något fall har de plockat offrets bankkort redan ute på lokal. Andra gånger har de följt med mannen hem frampå småtimmarna och stulit kortet i ett obevakat ögonblick. Den 36-åriga kvinnans 26-årige lillebror har både hjälpt till att hitta offren och att tömma bankkorten.

 

■ En 51-årig man i Halmstad råkade ut för bedragarna i juni 2014. Han hade varit på nattklubb och skulle ta ut pengar till en taxi när han fick sällskap av kvinnorna i bankomatkön. Han märkte aldrig att kortet försvann. Nästa morgon hade sex uttag gjorts och 18 500 kronor var borta.

■ En 45-årig Halmstadsbo träffade kvinnorna på krogen, bjöd med dem till McDonalds, betalade med kort och tog med båda hem. Han somnade fullt påklädd på golvet – drogad, tror han – och vaknade utan plånbok och mobil. 22 668 kronor försvann i automatuttag och diverse inköp.

■ En 40-årig göteborgare var rejält berusad dagarna efter nyår när han träffade kvinnorna på gatan, tog ut taxipengar i en bankomat och åkte hem med dem. Efter ytterligare drinkar somnade han. Minnena är dimmiga men nästa morgon var kortet borta. Han blev av med 13 595 kronor.

■ En 65-åring från Göteborg var på väg hem från en middag vid 02-tiden när han träffade kvinnorna och bjöd dem på kaffe på McDonalds i Nordstan. De stod bakom honom i kön när han betalade med sitt kort. Efter en stund skiljdes de åt. Det fikat kostade honom 23 715 kronor.

Polisen la ut bilder

De inblandade kunde identifieras genom att Hallandspolisen la ut bilder på dem från bankomatkameror, krogar och bensinmackar på polisens interna nätverk. Kolleger från andra orter hörde av sig när de kände igen dem.

Den 36-åriga kvinnan greps på Malmö airport när hon skulle lämna landet. 19-åringen och mannen greps vid en rutinmässig trafikkontroll i Jönköpingstrakten.

När det gäller männen som blivit bestulna i sina bostäder säger kvinnorna att de följt med dem hem och haft sex mot betalning. Och att männen sedan lånat ut sina bankkort för att de skulle kunna åka till en uttagsautomat, ta ut pengar och återvända till bostaden.

Medan kvinnorna har gjort uttaget har taxin kört sin väg och då har de inte hittat tillbaka till den okända lägenheten. Därför har de tvingats behålla kortet. Och eventuellt gjort ett och annat uttag extra.

"Inte varit tal om detta"

En av de bestulna männen har inför rätta fått bemöta kvinnornas påståenden om sexköp. "Påståendet som framförts, att det skulle vara fråga om att han skulle köpa sexuella tjänster, är absurt och gör honom både kränkt och ledsen. Det har inte varit tal om detta."

En annan av männen säger i förundersökningen att han inte har något minne av att han skulle ha erbjudits sexuella tjänster. Påståendena har inte utretts vidare än så.

Den 19-åriga kvinnan döms till fem månaders fängelse för grov stöld, egenmäktigt förfarande och bedrägeri. 36-åringen får ett års fängelse på samma brottsrubriceringar.

Mannen döms till sex månaders fängelse för bedrägeri och medhjälp till egenmäktigt förfarande.

Alla tre döms att utvisas ur Sverige på fem år efter avtjänat straff och får inte återkomma förrän tidigast i maj 2020.

Kvällsposten har sökt de dömdas advokater för kommentar men bara nått en av dem. Han anser inte att det direkt finns något att kommentera i anslutning till domen. Han uppger också att hans klient inte har sagt att hon vill överklaga.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​