Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rådjuret kan ha haft pil i halsen i flera dagar

Foto: Per Kanstrup
Foto: Per Kanstrup

Rådjuret hade troligen gått omkring med pilen genom halsen i flera dagar när jägaren Per Kanstrup hittade det.

– Man gör bara inte på det här sättet, säger han.

Nu är pilbågsskyttens djurmisshandel ett polisärende.

Rådjuret är inte skjutet med en jaktpil, utan en vanlig bågpil. Troligen har rådjuret gått omkring med den i halsen i flera dagar, eftersom såret är så omfattande.

– Det är i alla fall min bedömning, säger Per Kanstrup som själv är erfaren jägare.

Tre eller fyra dagar före jul passerade rådjuret för första gången utanför Per Kanstrups hus i danska Jydrup på Själland. Han brukar lägga ut maj till rådjur och annat vilt som lever i skogen.

– Vi satt och åt då rådjuret stod utanför fönstret. Redan då såg vi att det var något konstigt med halsen. När det kom tillbaka såg vi pilen och då fattade vi att det var oundvikligt att avliva djuret, säger han.

Jagar själv – ofta i Sverige

Det var på julafton som det plågade djuret passerade för andra gången. Även då såg Kanstrup det genom fönstret. Men den här gången fick han tag på det och såg hur illa skadat djuret var. Per Kanstrup är själv jägare och jagar ofta i Sverige, bland annat. Men något liknande denna händelse har han aldrig sett tidigare. Att jaga med pilbåge kräver licens, och man ska ha speciella jaktpilar med vassa blad som dödar djuret. Detta var en vanlig pil som skadat djuret utan att döda det – med ofattbart lidande som följd.

– Jag kan inte beskriva hur det kändes att se det. Man gör bara inte på det här sättet. Man får inte göra sådana saker, säger han till Kvällsposten.

Midt- och Vestsjällandspolisen har bett allmänheten om hjälp med upplysningar om den grymma skjutningen, uppger Ekstrabladet som var först med att berätta historien.

"Gärningsmannen kan ha skrutit"

Pilen är beslagtagen, men eftersom pilar inte är märkta på något sätt behöver polisen hjälp med information.

– Det skulle kunna vara så att gärningsmannen har skrutit med det efteråt, säger polisens talesperson Carsten Andersen till tidningen.