Foto: Per KanstrupFoto: Per Kanstrup
 Foto: Per Kanstrup
Foto: Per KanstrupFoto: Per Kanstrup
 Foto: Per Kanstrup

Rådjuret kan ha haft pil i halsen i flera dagar

Publicerad

Rådjuret hade troligen gått omkring med pilen genom halsen i flera dagar när jägaren Per Kanstrup hittade det.

– Man gör bara inte på det här sättet, säger han.

Nu är pilbågsskyttens djurmisshandel ett polisärende.

Rådjuret är inte skjutet med en jaktpil, utan en vanlig bågpil. Troligen har rådjuret gått omkring med den i halsen i flera dagar, eftersom såret är så omfattande.

– Det är i alla fall min bedömning, säger Per Kanstrup som själv är erfaren jägare.

Tre eller fyra dagar före jul passerade rådjuret för första gången utanför Per Kanstrups hus i danska Jydrup på Själland. Han brukar lägga ut maj till rådjur och annat vilt som lever i skogen.

– Vi satt och åt då rådjuret stod utanför fönstret. Redan då såg vi att det var något konstigt med halsen. När det kom tillbaka såg vi pilen och då fattade vi att det var oundvikligt att avliva djuret, säger han.

Jagar själv – ofta i Sverige

Det var på julafton som det plågade djuret passerade för andra gången. Även då såg Kanstrup det genom fönstret. Men den här gången fick han tag på det och såg hur illa skadat djuret var. Per Kanstrup är själv jägare och jagar ofta i Sverige, bland annat. Men något liknande denna händelse har han aldrig sett tidigare. Att jaga med pilbåge kräver licens, och man ska ha speciella jaktpilar med vassa blad som dödar djuret. Detta var en vanlig pil som skadat djuret utan att döda det – med ofattbart lidande som följd.

– Jag kan inte beskriva hur det kändes att se det. Man gör bara inte på det här sättet. Man får inte göra sådana saker, säger han till Kvällsposten.

Midt- och Vestsjällandspolisen har bett allmänheten om hjälp med upplysningar om den grymma skjutningen, uppger Ekstrabladet som var först med att berätta historien.

"Gärningsmannen kan ha skrutit"

Pilen är beslagtagen, men eftersom pilar inte är märkta på något sätt behöver polisen hjälp med information.

– Det skulle kunna vara så att gärningsmannen har skrutit med det efteråt, säger polisens talesperson Carsten Andersen till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag