Radioprofilen nekas miljonarvet – stäms

Melodikrysset - lett av Anders Eldeman - har funnits sedan 1965 och hörs av över 1,6 miljoner lyssnare varje vecka. Redaktionen för programmet får in mellan 35 000 och 50 000 lösningar per vecka.
Foto: Lennart Rehnman
Testamenterade bort huset. En äldre kvinna i Ängelholm testamenterade bort sitt hus till Anders Eldeman, programledare för det populära Melodikrysset i Sveriges Radio. Nu vill Allmänna Arvsfonden att testamentet ogiltigförklaras.
Foto: Moa Dahlin/Hd

När den 71-åriga kvinnan avled testamenterade hon bort både sitt radhus i Ängelholm och lösöret till Anders Eldeman, 54, programledare för Melodikrysset och Da Capo i Sveriges Radio.

Men nu vill Allmänna Arvsfonden stoppa arvet - och stämmer den populäre radioprofilen.

– Jag blev rörd och glad över arvet, men om jag blir stämd då backar jag, jag vill inte bråka, säger han.

Anders Eldeman, välkänd och uppskattad programledare i radio, hamnade oväntat i en arvstvist tidigare i våras när han via en advokatbyrå fick beskedet att en kvinna i Ängelholm ville testamentera sitt hus och lösöre till honom.

Kvinnan, som avled förra våren, hade inga nära släktingar men före sin tid hade hon skrivit i Fonus "Vita arkivet" att hon ville att Anders Eldeman skulle få ärva hennes hus.

– Mig veterligen hade jag aldrig haft någon kontakt med henne. Hon hade hört mina program och tyckte att jag skulle få ärva de pengar som fanns och huset, säger Anders Eldeman.

Värde på 1,5 miljoner

Huset har enligt Helsingborgs Dagblad, som först skrev om arvstvisten, ett marknadsvärde på närmare 1,5 miljoner kronor.

Men något hus ser det inte ut att bli för Anders Eldeman. Med hänvisning till att testamentet inte är formellt korrekt utfört vill Allmänna Arvsfonden, som är kvinnans legala arvinge, ogiltigförklara testamentet.

– Vi kan inte vara säkra på att detta var hennes sista vilja, säger Sanna Jonsson, advokatfiskal vid statliga Kammarkollegiet som driver ärendet för Allmänna Arvsfonden.

"Testamentet" var inte heller bevittnat av minst två personer, vilket krävs för att det ska gälla.

– Testamenten har höga krav på rättsäkerhet och de är väldigt formbundna. Att klandra testamentet är det enda sättet som det kan angripas på, säger hon och tillägger att Anders Eldeman alls inte har gjort några som helst fel i frågan.

– Han har uttryckt att han är villig att ta emot huset. Vårt agerande är en konsekvens av det, vi måste agera på den formella felaktigheten. Men Anders Eldeman har inte gjort något oriktigt. Vi yrkar att testamentet ogiltigförklaras eftersom det finns formfel i det, säger hon.

"Inget intresse av att bråka"

Anders Eldeman kommer inte att strida för att få ärva huset enligt kvinnans önskemål.

– Om jag trampar någon på tårna, då backar jag. Jag har inget intresse av att bråka med någon, säger han till Kvällsposten.

Varför kvinnan ville att den populäre radioprofilen skulle ärva henne är oklart. Men inledningsvis blev han både glad och rörd över den tilltänkta gåvan som han i så fall tänkte använda för att förvalta sin skivsamling, den största privata skivsamlingen i Europa.

Skivsamlingen har han ofta berättat om i sina radioprogram och Anders Eldeman tror att det kan vara därför kvinnan ville att han skulle ärva.

– Jag fick ju själv ta över radiomannen Lars-Göran Frisks samling på 120 000 skivor, den väger 22 ton med all dokumentation och övrigt. Den kostar ett antal tusen kronor i månanden att ta hand om. När beskedet om arvet kom tänkte jag att det skulle gå att omvandla det till pengar att förvalta samlingen på, säger han.

– Det var ju inte så att jag tänkte flytta till Ängelholm eller såg ett liv på Rivieran framför mig.

Enligt Helsingborgs Dagblad har den avlidna kvinnans guddotter gjort anspråk på huset, som kan bli hennes. Huruvida det sker eller inte blir en separat process.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!