Melodikrysset - lett av Anders Eldeman - har funnits sedan 1965 och hörs av över 1,6 miljoner lyssnare varje vecka. Redaktionen för programmet får in mellan 35 000 och 50 000 lösningar per vecka. Foto: Lennart RehnmanMelodikrysset - lett av Anders Eldeman - har funnits sedan 1965 och hörs av över 1,6 miljoner lyssnare varje vecka. Redaktionen för programmet får in mellan 35 000 och 50 000 lösningar per vecka. Foto: Lennart Rehnman
Melodikrysset - lett av Anders Eldeman - har funnits sedan 1965 och hörs av över 1,6 miljoner lyssnare varje vecka. Redaktionen för programmet får in mellan 35 000 och 50 000 lösningar per vecka. Foto: Lennart Rehnman
Testamenterade bort huset. En äldre kvinna i Ängelholm testamenterade bort sitt hus till Anders Eldeman, programledare för det populära Melodikrysset i Sveriges Radio. Nu vill Allmänna Arvsfonden att testamentet ogiltigförklaras. Foto: Moa Dahlin/HdTestamenterade bort huset. En äldre kvinna i Ängelholm testamenterade bort sitt hus till Anders Eldeman, programledare för det populära Melodikrysset i Sveriges Radio. Nu vill Allmänna Arvsfonden att testamentet ogiltigförklaras. Foto: Moa Dahlin/Hd
Testamenterade bort huset. En äldre kvinna i Ängelholm testamenterade bort sitt hus till Anders Eldeman, programledare för det populära Melodikrysset i Sveriges Radio. Nu vill Allmänna Arvsfonden att testamentet ogiltigförklaras. Foto: Moa Dahlin/Hd

Radioprofilen nekas miljonarvet – stäms

Publicerad

När den 71-åriga kvinnan avled testamenterade hon bort både sitt radhus i Ängelholm och lösöret till Anders Eldeman, 54, programledare för Melodikrysset och Da Capo i Sveriges Radio.

Men nu vill Allmänna Arvsfonden stoppa arvet - och stämmer den populäre radioprofilen.

– Jag blev rörd och glad över arvet, men om jag blir stämd då backar jag, jag vill inte bråka, säger han.

Anders Eldeman, välkänd och uppskattad programledare i radio, hamnade oväntat i en arvstvist tidigare i våras när han via en advokatbyrå fick beskedet att en kvinna i Ängelholm ville testamentera sitt hus och lösöre till honom.

Kvinnan, som avled förra våren, hade inga nära släktingar men före sin tid hade hon skrivit i Fonus "Vita arkivet" att hon ville att Anders Eldeman skulle få ärva hennes hus.

– Mig veterligen hade jag aldrig haft någon kontakt med henne. Hon hade hört mina program och tyckte att jag skulle få ärva de pengar som fanns och huset, säger Anders Eldeman.

Värde på 1,5 miljoner

Huset har enligt Helsingborgs Dagblad, som först skrev om arvstvisten, ett marknadsvärde på närmare 1,5 miljoner kronor.

Men något hus ser det inte ut att bli för Anders Eldeman. Med hänvisning till att testamentet inte är formellt korrekt utfört vill Allmänna Arvsfonden, som är kvinnans legala arvinge, ogiltigförklara testamentet.

– Vi kan inte vara säkra på att detta var hennes sista vilja, säger Sanna Jonsson, advokatfiskal vid statliga Kammarkollegiet som driver ärendet för Allmänna Arvsfonden.

"Testamentet" var inte heller bevittnat av minst två personer, vilket krävs för att det ska gälla.

– Testamenten har höga krav på rättsäkerhet och de är väldigt formbundna. Att klandra testamentet är det enda sättet som det kan angripas på, säger hon och tillägger att Anders Eldeman alls inte har gjort några som helst fel i frågan.

– Han har uttryckt att han är villig att ta emot huset. Vårt agerande är en konsekvens av det, vi måste agera på den formella felaktigheten. Men Anders Eldeman har inte gjort något oriktigt. Vi yrkar att testamentet ogiltigförklaras eftersom det finns formfel i det, säger hon.

"Inget intresse av att bråka"

Anders Eldeman kommer inte att strida för att få ärva huset enligt kvinnans önskemål.

– Om jag trampar någon på tårna, då backar jag. Jag har inget intresse av att bråka med någon, säger han till Kvällsposten.

Varför kvinnan ville att den populäre radioprofilen skulle ärva henne är oklart. Men inledningsvis blev han både glad och rörd över den tilltänkta gåvan som han i så fall tänkte använda för att förvalta sin skivsamling, den största privata skivsamlingen i Europa.

Skivsamlingen har han ofta berättat om i sina radioprogram och Anders Eldeman tror att det kan vara därför kvinnan ville att han skulle ärva.

– Jag fick ju själv ta över radiomannen Lars-Göran Frisks samling på 120 000 skivor, den väger 22 ton med all dokumentation och övrigt. Den kostar ett antal tusen kronor i månanden att ta hand om. När beskedet om arvet kom tänkte jag att det skulle gå att omvandla det till pengar att förvalta samlingen på, säger han.

– Det var ju inte så att jag tänkte flytta till Ängelholm eller såg ett liv på Rivieran framför mig.

Enligt Helsingborgs Dagblad har den avlidna kvinnans guddotter gjort anspråk på huset, som kan bli hennes. Huruvida det sker eller inte blir en separat process.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag