Sedan mitten av april har honan ruvat ägg i en blomkruka på rådhustrappan i Kristianstad. Foto: Kristianstads kommunSedan mitten av april har honan ruvat ägg i en blomkruka på rådhustrappan i Kristianstad. Foto: Kristianstads kommun
Sedan mitten av april har honan ruvat ägg i en blomkruka på rådhustrappan i Kristianstad. Foto: Kristianstads kommun
Mamman och hennes elva ungar har nu påbörjat sin promenad mot vattnet. Foto: Kristianstads kommunMamman och hennes elva ungar har nu påbörjat sin promenad mot vattnet. Foto: Kristianstads kommun
Mamman och hennes elva ungar har nu påbörjat sin promenad mot vattnet. Foto: Kristianstads kommun
Hans Cronert, naturvårdsförvaltare på Kristianstads kommun. Foto: PrivatHans Cronert, naturvårdsförvaltare på Kristianstads kommun. Foto: Privat
Hans Cronert, naturvårdsförvaltare på Kristianstads kommun. Foto: Privat

Rådhusets nya familj – elva små dunbollar

Publicerad

En gräsandshona flyttade in i en blomkruka på rådhustrappan i Kristianstad i mitten av april – och en månad senare tittade det fram elva små fluffiga ungar.

Nu har familjen påbörjat sin promenad till ett av stadens vattendrag och trafikanter uppmanas till försiktighet.

– I värsta fall stannar inte bilarna, säger Hans Cronert, naturvårdsförvaltare på Kristianstads kommun.

Elva små dunbollar såg i mitten av maj dagens ljus på rådhustrappan i Kristianstad. En gräsandshona hittade en till synes trygg ruvningsplats i en blomkruka på trappan i april, där spenderade hon sedan runt en månad, i väntan på sina barn.

– Äggen kläcktes häromdagen. Änder lägger ett ägg om dagen, mer än så klarar de inte. När kullen är fulltalig börjar de ruva under tre, fyra veckor. Det är inte ovanligt att gräsänder gör som hon gjorde, de hittar en trygg plats där det går att ligga kamouflerad, säger Hans Cronert, naturvårdsförvaltare på Kristianstads kommun.

Vardagen i stadsmiljön kan innebära många risker för en gräsand, menar Cronert.

– I tätorten finns människor, katter och hundar – då är det bra för änderna att komma bort en bit från eventuella faror. I staden finns andra typer av utmaningar än i naturen, där finns det snarare rävar och andra mer naturliga fiender som de måste hålla koll på.

Blomkrukan var en trygg plats för gräsanden att ruva på.Foto: Kristianstads kommun

 

LÄS MER: Otippade besöket – under fyra års tid

 

Farligt med trafik

Strax efter att de elva ungarna hade kläckts började andfamiljen sin promenad mot ett av stadens vattendrag.

– Mamman och ungarna hoppade ner från blomkrukan och påbörjade färden. De kom först till rådhusets gård, där de vilade. Nu kommer deras promenad antagligen gå vidare till Helgeån, eller någon av dammarna i Tivoliparken. Mamman tar det i etapper, så ungarna orkar med, säger han.

Turen till vattnet kan innebära fara för änderna – och eventuella störningar för trafikanterna.

– Det vanskliga är trafiken, änderna når inte upp till knappen vid övergångsstället. I värsta fall stannar inte bilarna. Det kan också uppstå trafikkaos en stund när de knallar över vägen. Trafikanter bör avvakta tills mamman har bestämt sig om hon vågar gå över med sina ungar, man får vänta och visa hänsyn.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag