Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Råden till föräldrarna efter ökningen av RS

RS-viruset drabbar just nu många små barn.
Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helena Elding Larsson, verksamhetschef på verksamhetsområde Barnmedicin på Skånes universitetssjukhus.
Foto: Pressbild

Spridningen RS-viruset fortsätter att drabba många små barn i Sverige.

I Skåne vårdas 14 barn på sjukhus med RS-virus – de flesta är under ett år.

Region Skåne går nu ut med råd till föräldrar för att undvika virusspridningen.

– Vi tror att antalet fall kommer att öka, säger Helena Elding Larsson, verksamhetschef på verksamhetsområde Barnmedicin på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Efter ett år av coronarestriktioner slår RS-viruset hårdare än vanligt och det är just nu många små barn som smittas.

– Vi bröt smittkedjan för smittspridningen av flera olika luftvägsvirus. Därför har vi i år en stor grupp barn som för första gången blir sjuka i RS-virus. Det är inte så att det är ett mer elakartat virus i år – det är bara många barn på samma gång, har Ulrika Tinghäll Nilsson, sektionschef för barnmedicin på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund, tidigare sagt.

För att minska smittspridningen går Region Skåne nu ut med råd till föräldrar, som handlar om att begränsa spädbarns kontakt med personer utanför familjen och inte träffa personer som är förkylda. Alla i familjen uppmanas dessutom vara noggranna med att tvätta händerna.

Barn vårdas med syrgas

På SUS i Malmö och Lund har läget den senaste tiden varit pressat. I nuläget är 14 barn i Skåne inlagda på sjukhus med RS-viruset. 

De flesta barnen som vårdas på sjukhus är under ett år och behandlas bland annat med syrgas, meddelar Region Skåne i ett pressmeddelande.

– Vi har ett fortsatt högt tryck både på akutmottagningarna och på våra vårdplatser. Det innebär att vi tvingats ställa in viss planerad vård för att kunna ta hand om alla svårt sjuka barn med RS-virus. Personalen gör också sitt yttersta för att vi ska kunna öppna fler vårdplatser bemanna upp på barnakutmottagningarna. Vi tror att antalet fall kommer att öka, säger Helena Elding Larsson, verksamhetschef på verksamhetsområde Barnmedicin på Skånes universitetssjukhus, i pressmeddelandet.

Det höga trycket på barnsjukvården i Skåne gör nu att väntetiderna kommer att vara längre än vanligt.

– Vi uppmanar alla som kommer till hos att ha tålamod. Vi prioriterar alltid de svårast sjuka, men alla kommer att få hjälp. De med milda symtom kan också vända sig till vårdcentralen, säger Helena Elding Larsson.

TV: Smittskyddsläkarens råd för att minska RS-spridningen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!