Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddningstjänst attackerad – besköts med raketer

Räddningstjänsten besköts med raketer under ett släckningsarbete.
Foto: Jens Christian
Polis tillkallades till platsen.
Foto: Jens Christian

Polis och räddningstjänst har på kvällen stora problem med raketbeskjutningar i syd.

I Halmstad har en idrottshall blivit rökfylld efter raketskjutning – och i Kristianstad blev räddningstjänsten beskjutna när de höll på att släcka en annan brand.

Även den var orsakad av raketskjutning.

– Det är ett 30-tal ungdomar som kastat lite bomber och raketer där, så vi fick kalla på polisen, säger Patrik hos räddningstjänsten i Kristianstad. 

Det var klockan 20:48 som polisen fick in larmet om en brand på Österledsskolan i Oskarsström. I själva verket var det, enligt rektorn, som talat med Hallandsposten, i en idrottshall. Någon, eller några hade skjutit in raketer i lokalen. Det orsakade kraftig rökutveckling.

Polisen i Halmstad har överlag haft problem med ungdomar som skjuter av smällare och just raketer. På sin hemsida skriver de "Från klockan 18.00 fram till klockan 20.00 har vi fått in drygt 20  olika inrapporteringar om ungdomar som skjuter raketer och kastar smällare i region Väst.  Ungdomarna skjuter mot hus, skolor, spårvagnar, Älvsnabben och förbipasserande i olika bostadsområden, personer som väntar på kollektivtrafik vid hållplatser".

Halmstad tillhör region Väst, som framförallt arbetar i norra Halland och Västergötland. Händelserna som refereras ovan har hänt i bland annat Göteborg. 

Men även i Sydsverige har det varit problem på vissa håll. I Kristianstad kallades räddningstjänsten ut för att släcka en containerbrand.

- Jag ser där att räddningstjänsten har meddelat att de blivit beskjutna av raketer, säger Johanna Persson hos polisen region syd.

Räddningstjänsten attackerad

När Kvällsposten ringer till räddningstjänsten bekräftar de det inträffade. Containerbranden inträffade i en container som ligger under jord.

– Det är ett sopnedkast som leder ned, så det hade kastats in raketer där. När vi kom fram är det ett 30-tal ungdomar som kastat lite bomber och raketer där, säger Patrik hos räddningstjänsten.

Smällarna small av kring brandbilen och polis fick tillkallas under släckningsarbetet.

– Branden är släckt och vi är på väg hem nu, men de har kastat raketer kring brandbilen så vi fick kalla på polis, säger han.

Varit oroligt tidigare

Nu kommer räddningstjänsten – på alla liknande larm framöver – att ta med sig polisen ut direkt. 

– Vi har våra fasta rutiner som vi brukar följa och det brukar gå väl, fortsätter han och tillägger att det varit oroligt i området tidigare.

Det ska ha varit vid Gamlegården på Näsby i Kristianstad.

– Det har varit lugnt ett tag, men det har varit incidenter i bostadsområdet innan. Men det har gått bra, det är ingen som skadat sig, fortsätter Patrik.

Han hoppas att det ska lugna sig med raketskjutningarna nu när nyår närmar sig. 

– Det är ju med varsamhet och försiktighet det ska hanteras, så vi får hoppas att allt löser sig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!