Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddningschefen: "Får bara inte hända"

Räddningschefen Christer Ängehov rasar mot Trafikverket efter den svåra olyckan på E4. "Det här går inte längre".
Foto: Jan Emanuelsson/Topnews.Se / TOPNEWS.SE

I samband med den allvarliga trafikolyckan på E4 lossnade ett vajerräcke och träffade tre brandmän.

En av dem vårdas just nu för livshotande skador – nu kräver räddningschefen Christer Ängehov att Trafikverket vidtar åtgärder.

– Det här går inte längre, säger han.

Strax före klockan sex på tisdagskvällen krockade två lastbilar på E4 i höjd med Örkelljunga.

Kollisionen var kraftig och i samband med olyckan ska en av lastbilschaufförerna ha kastats ut ur fordonet. Föraren fick senare föras med ambulans till sjukhus där skadeläget beskrevs som allvarligt.

Men i samband med räddningsarbetet skadades också flera ur räddningspersonalen.

När ett vajerräcke lossnade träffades tre brandmän - varav en skadades allvarligt. Under måndagskvällen vårdades brandmannen på universitetssjukhuset i Lund.

– En sådan här dag är det inte alls kul att vara chef. Vi stöttar anhörig och vår personal och avsätter just nu alla resurser vi bara kan. Men vi vet inte så mycket om skadeläget just nu utan hoppas bara att det inte ska vara fullt så allvarligt, säger Christer Ängehov, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

"Får bara inte hända"

Räddningstjänsten har tidigare skrivit brev till Trafikverket där de belyst den svåra trafiksituationen som råder i Skåne med mycket tung trafik på de stora motorvägarna.

– Tyvärr är det många och allvarliga olyckor. Det är mycket energi i de här bilarna och vi åker på minst tre allvarliga olyckor i veckan, säger Christer Ängehov.

Sedan tidigare har räddningstjänsten ett inplanerat möte med Trafikverket under onsdagen. Där kommer de att diskutera trafiksituationen – och förstås även tisdagens olycka.

– Det här går inte längre. Det måste bli färre trafikolyckor, men vi måste också hitta bra arbetsmetoder så vi kan jobba på vägarna när det händer olyckor. Det här får bara inte hända en gång till, säger Christer Ängehov.

Efter incidenten kommer flera utredningar också att tillsättas. Både Arbetsmiljöverket, polisen och räddningstjänsten kommer att titta närmare på olyckan.

– Det är förstås möjligt att även Trafikverket kommer att titta på detta efter vårt möte i morgon, säger Christer Ängehov.

Hur vanligt är det att brandmän skadas i tjänsten?

– Det händer förstås då och då, men det är ändå relativt ovanligt med allvarligt skadade och dödsfall. Men det klart det är ett tufft och farligt yrke, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!