Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Räddade livet på okänd man – 2 gånger

Christoffer satte i gång med hjärt- och lungräddningen som han sett i informationsfilmen med Vinnie Jones.
Foto: Privat
I videon får man lära att man ska utföra HLR i takt med Bee Gee's stora discohit från 70-talet, "Stayin' Alive".
Foto: Skärmdump/Youtube
– Det viktigaste är att göra något och det går inte att göra fel, förklarar Andreas Claesson, kommunikatör på svenska HLR-rådet.
Foto: Skärmdump/Youtube
– Jag stod och hoppades att någon skulle komma fram och göra något, men ingen gjorde det, säger Christoffer.

Christoffer Eriksson, 24, var på väg till Spanien för att träffa sin flickvän och sina föräldrar när han upplevde något förfärligt. En man på flygplatsen ramlade omkull livlös framför honom.

 Det är det värsta jag någonsin varit med om, säger Christoffer som förmodligen räddade mannens liv med hjälp av en Youtubevideo.

24-årige Christoffer Eriksson, en ekonomistudent från Skövde, var ute i god tid till flygplatsen i Danmark där han skulle resa vidare till familjesemestern i Spanien. Att köpa något att äta innan resan kändes som en rimlig plan, en plan som abrupt blev avbruten. För i en korridor full med människor kollapsade en man i 60-årsåldern.

– Han bara föll pladask ihop framför mig, berättar Christoffer.

Mannen var i sällskap med två andra män. Den ena sprang för att hämta hjälp, men mannen som satt kvar verkade handlingsförlamad av chocken.

– Jag tittade på honom och hans ögon var helt blodsprängda. Det slog mig att jag inte vet något om hjärt- och lungräddning, men jag har sett det en del på film.

Och det var just en film som räddade den äldre mannen.

BeeGees "Stayin Alive" räddade mannens liv

Christoffer satte i gång med hjärt- och lungräddningen som han sett  i informationsfilmen med tidigare fotbollsspelaren och numera skådespelaren Vinnie Jones. I videon får man lära att man ska utföra HLR i takt med Bee Gee's stora discohit från 70-talet, "Stayin' Alive", så att tempot blir korrekt. Videon har över fem miljoner visningar på Youtube.

– Jag stod och hoppades att någon skulle komma fram och göra något, men ingen gjorde det. Då insåg jag att han kanske dör om jag inte agerar, så då är det bättre att jag går fram och gör det lilla jag vet, säger Christoffer.

Han försökte hitta pulsen på halsen och handleden, men utan resultat.

– Då lossnade jag och vännen på slipsen och knapparna på skjortan. Sedan började jag pumpa i takt med låten, säger han.

"Jag var helt säker på att han var död"

Han tror det tog ungefär tjugo sekunder tills det kom livstecken från mannen. Då tog Christoffer fram telefonen för att ringa 112, i hoppet om att numret skulle fungera i Danmark. Det var då Christoffer mötte vännens blick och hörde orden "Please, can you do that again?".

– Jag ser ner på mannen som nu återigen ligger helt livlös och jag kastar mig ner på honom och börjar igen. Jag känner hur svetten kommer och efter vad som känns som en evighet, berättar han.

Christoffer fick vid två tillfällen utföra HLR på mannen. När han vaknade för andra gång var han mer närvarande och när ambulansen kom till platsen ska mannen ha varit vid medvetande.

– Jag såg att han låg på en bår med en syrgasmask. Hans vän kom fram, tog mig i handen och tackade för hjälpen.

Efteråt återgick Christoffer till sin ursprungliga plan: Att köpa en macka.

– Jag var helt chockad, jag förstod inte riktigt vad som hade hänt. Jag köpte en macka, väntade på mitt plan och tänkte "Gud, vad har jag varit med om egentligen". Sedan försökte jag ringa min familj, tillslut fick jag tag på min pappa och berättade vad som hänt.

Helt rätt att agera direkt

Andreas Claesson, kommunikatör på svenska HLR-rådet säger att Christoffer agerade rätt.

– Det viktigaste är att göra något och det går inte att göra fel. Det är mycket bättre att göra något än att inte göra något alls. Det är huvudbudskapet.

Kolla alltid andningen och fokusera inte på pulsen. Är andning onormal ska du starta HLR, även om du är lite osäker.

– Det är inte farligt att starta det på något som inte egentligen behöver det. Utan vi vill att man ska göra HLR. Kontrollera medvetandet och bedöm andningen.

Om något händer så ska man ringa 112. Därefter kommer larmoperatören kommer hjälpa med telefon-HLR. Målet är att man ska arbeta som ett team.

– Alla har en telefon, så om man kan använda högtalaren på den så kan man få hjälp samtidigt.

Larmoperatören kan även rikta dig till närmaste hjärtstartare, vilket du kan läsa mer om i faktarutan.

Så gör du HLR

• Tryck mitt på bröstet.

• Takten ska vara minst 100/minut, inte mer än 120/minut.

• Kompressionsdjup är minst 5 centimeter, inte mer än 6 centimeter.

• Släpp upp helt efter varje bröstkompression, behåll hudkontakten.

• Blås in tills bröstkorgen höjer sig. En inblåsning ska ta 1 sekund.

• 30 bröstkompressioner följs av 2 inblåsningar, 30:2.

• Minimera avbrott i bröstkompressioner för att utföra inblåsningar.

• HLR ska utföras på hårt underlag.

• HLR ska fortsätta med så få avbrott som möjligt.

Källa: svenska HLR-rådet

Om det finns, använd en hjärtstartare

En hjärtstartare är enkelt uttryckt en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.

Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp.

I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. Hjärtstartaren ger tydliga röstinstruktioner på svenska som är lätta att följa.

Källa: Hjärtstartarregistret

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!