Räddade hunden - förlorade fingrarna

Kvinnans hundkoppel fastnade i den tunga järndörren när den stängdes. En skylt bredvid dörren varnar för att det saknas klämskydd.
Foto: Ronny Johannesson

MALMÖ. Hundens koppel hade fastnat i dörren när hissen åkte ner.

Den 67-åriga kvinnans desperata försök att få loss hunden resulterade i att hon själv fick in sin hand i springan vid hissens tak.

Fyra av fingrarna gick av och skinnet från en stor bit av handen revs loss.

– Jag såg hennes fingerlösa hand genom hissrutan. Det var fruktansvärt, säger Paul Trondman som bor i fastigheten.

Det var vid 13-tiden på söndagen som den 67-åriga kvinnan och en väninna till henne tog hissen ner från sjätte våningen i ett hus i Slottsstaden i Malmö. Med sig hade de familjens hund i koppel.

Av okänd anledning fastnade kopplet på våningsplanet där de steg på. Det fick till följd att hunden drogs med upp längs dörrväggen samtidigt som hissen åkte neråt.

Hundens ägare försökte på alla sätt få loss kopplet eller i alla fall rädda hunden. Hon lyckades med det, men fick samtidigt in sin högra hand i springan mellan hissens tak och dörrvägg. Och fastnade.

Hennes förtvivlade och ångestfyllda skrik hördes i hela huset och fick de boende i fastigheten att rusa ut i trappan. Då stod hissen fast mellan två våningar.

– Vi insåg snabbt situationen och någon ringde genast larmnumret, säger Paul Trondman.

"Huden var avsliten"

Bara några minuter senare var räddningstjänst Syd på plats. Johan Nilsson var styrkeledare. Han beskriver den hemska bilden som mötte dem.

– Kvinnans fingrar var av från andra knogarna, därunder var det som ett köttigt paket och huden var avsliten upp på halva handen. Bara tummen hade klarat sig, säger han.

Genom att ta sig in i hissen från två håll kunde man på bara ett par tre minuter få loss den chockade och svårt sårade 67-åringen. Hon fördes till Malmös universitetssjukhus där hon opererades under hela eftermiddagen.

Vid förfrågan om hur operationen gått gavs ingen information från sjukhuset under kvällen.

Ingen misstanke om brott

De fyra fingrar som kvinnan förlorade hittades på hissens tak.

– Vi tog hand om dem och de fördes med en separat ambulans till sjukhuset, säger styrkeledare Johan Nilsson.

Från polisens sida gjorde man i går en teknisk undersökning vid olycksplatsen för att undersöka eventuella brister av hissen.

– Vad vi kommit fram till finns ingen misstanke om brott. För vår del är ärendet nedlagt, säger polisens informatör Nils Norling.

Åttavåningshuset, som ligger på Sergels väg i Malmös västra delar, förvaltas av Stadsbostäder. Vd Peter Söderlin blir förfärad när han hör vad som hänt en av hyresgästerna.

– Mycket beklagligt. Jag vet att hissarna är besiktigade och är helt i sin ordning enligt alla regler. Men jag ska naturligtvis så fort som möjligt titta närmare på vad det är som hänt, säger han.

Enligt EU:s regler för hissar ska en hisstyp som i det här fallet vara försedd med varningsskylt om att klämskydd saknas. Sådan varningstext sitter vid varje hissdörr. När nya hissar installeras ska dessa vara försedda med klämskydd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!