Hugo i Karlskrona har en allvarlig sjukdom som gör att huden faller av. Rachel Stenback, 33, vill hjälpa honom. Foto: Privat
Hugo i Karlskrona har en allvarlig sjukdom som gör att huden faller av. Rachel Stenback, 33, vill hjälpa honom. Foto: Privat

Rachel: "En dröm att hjälpa Hugo"

Publicerad
Uppdaterad
Flera av Expressens läsare är redo att donera benmärg åt hudsjuka Hugo, åtta månader.
Rachel Stenback, 33, planerar att fylla i de nödvändiga papperen redan i helgen.
- Det skulle vara en stor dröm, säger hon.
Hugo i Karlskrona har en allvarlig sjukdom som gör att huden faller av. En transplantation skulle kunna lindra besvären, och läkarna ska nu börja leta efter en lämplig donator.
– Han behöver en givare som kan ge honom benmärg, säger Anders Fasth professor i barnimmunologi på Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg.

17 miljoner

Alla benmärgsdonationer i Sverige förmedlas av det så kallade Tobiasregistret, som har kontakt med andra register runtom i världen. Sammanlagt finns över 17 miljoner personer registrerade i databanken.
För att anmäla sig ska man vara mellan 18 och 59 år, och helt frisk. Personer över 35 måste själv betala för sin vävnadstypning, eftersom registret helst vill ha unga donatorer.
– Resultaten är så mycket bättre vid transplantationer från yngre donatorer, dessutom ökar riskerna för givarna med stigande ålder, säger Mats Bengtsson, medicinskt ansvarig på Tobiasregistret.
Den som vill bli donator kan skriva ut en hälsodeklaration på Tobiasregistrets hemsida och skicka in den. När registret godkänt anmälan får man ta ett blodprov på en vård- eller blodcentral för att bestämma vävnadstypen. Sedan förs man in i registret i väntan på en behövande person.

Alla i hela världen

– Om det visar sig att det är en lämplig matchning kallas man till information, och sedan görs en komplett läkarundersökning med provtagning, lungröntgen och EKG, säger Mats Bengtsson.
Mats Bengtsson betonar att det inte går att anmäla sig till Tobiasregistret i syfte att bara hjälpa Hugo.
– Man ska inte anmäla sig för att hjälpa bara en person, utan alla i hela världen som kan behöva en benmärgstransplantation, säger han.
Hugos situation har berört många läsare som är villiga att donera benmärg för att hjälpa honom. En av dem är egenföretagaren Bengt-Åke Bertilsson, 63, i Italien. Men tyvärr är han för gammal.
– Jag blev så berörd av den här lilla pojken. Är man frisk själv vill man ju hjälpa andra, särskilt när det är små barn, säger han.

"Känns jättebra"

Däremot uppfyller Rachel Stenback i Uppsala än så länge alla kriterier.
– Jag har skrivit ut hälsodeklarationen och ska fylla i den i helgen. Det skulle vara väldigt betydelsefullt att hjälpa någon, om det inte blir Hugo så kanske det blir någon annan, säger hon.
Hugos mamma Hanna Johansson är rörd över att helt okända personer vill hjälpa hennes son.
– Det känns jättebra. Jag tror att många inte har tänkt på att donera benmärg tidigare. Det finns inte riktigt ord som förälder. De ger en bit av sig själva, säger Hanna Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag