Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rabies har upptäckts i Skåne och Småland

Rabies har upptäckts i södra Sverige.Foto: CHRISTER WAHLGREN
Risken för att smittas av fladdermöss anses vara liten.Foto: MARK BAKER

Sverige kan inte längre betecknas som ett rabiesfritt land.

Det skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande sedan forskare hittat antikroppar mot rabies hos fladdermöss i södra och mellersta Sverige.

Ingen av de 452 analyserade fladdermössen hade påvisbart rabiesvirus i saliven, men 14 av dem hade rabiesspecifika antikroppar, vilket visar att de var eller nyligen hade varit infekterade av viruset.

Samtliga fladdermöss med antikroppar tillhörde arten vattenfladdermöss och hade infångats antingen i Skåne eller Småland. Risken för smitta anses som "ytterst liten", även om den inte helt kan förbises.

Enligt Uppsala universitet kan Sverige i alla fall inte längre anses vara ett rabiesfritt land.

Ett fruktat virus

Rabies är ett av världens mest fruktade virus. För personer som smittats och börjat utveckla symtom slutar infektionen så gott som alltid med döden.

Det gäller att snabbt få behandling med en kombination av vaccin och immunoglobulin för att stoppa infektionen.

I den aktuella studien ingick forskare från Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och Uppsala universitet. De menar att fyndet inte är helt oväntat med tanke på att samma typ av rabiesvirus påträffats hos fladdermöss i flera grannländer till Sverige. 

Forskare har dött av bett

Bland grannländerna finns Danmark, Norge och Finland – att rabiesviruset finns i fladdermöss där är redan känt, menar forskarna.

1985 avled en fladdermusforskare i rabies efter ett fladdermusbett i Finland. Och 2003 avled en annan forskare i England efter ett bett av samma fladdermusart som bär på viruset i Sverige.

Forskarnas studie är publicerad i sin helhet i facktidsskriften Infection Ecology & Epidermiology.