Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Quincy: "Sverige är som mitt andra hem"

Quincy Jones, 79.
Foto: Marion Curtis

YSTAD. Sommaren 1960 hade jag mitt första journalistjobb på en annan Malmötidning. Då gjorde jag en intervju med Quincy Jones, 79, på Hotell Kramer.

52 år senare träffar jag Quincy igen i Ystad, där han är hedersgäst på korsvirkesstadens jazzfestival. Och passar på att lämna över en kopia av min gamla intervju.

- Vad kul, utbrister han. Det var härliga år. Jag har alltid älskat Sverige sedan dess. Det är som mitt andra hem. Jag kunde ha varit född här.

Quincy Jones

Ålder: 79.

YRKE: Musiker, kompositör, arrangör, producent. Sedan början av 60-talet en av de mest inflytelserika personerna i musikbranschen.

HAR JOBBAT MED: Sarah Vaughan, Ray Charles, Count Basie, Duke Ellington, Frank Sinatra, Michael Jackson och många, många fler.

UTMÄRKELSER: Svenska Polarpriset 1994 samt 79 Grammy-nomineringar, som gör honom till alla tiders mest nominerade artist.

AKTUELL: Hedersgäst på jazzfestivalen i Ystad, som avslutas på söndag kväll med en hyllnings­konsert för jazz- och popikonen i Surbrunnsparken.

Jazzfestivalen

Lördag: Monday Night Big Band med Vivian Buczek, Deborah Brown, Hannah & Ewan Svensson, Arild Andersen, Ed Epstein, Jan Lundgren med Mare Nostrum, Hiromi.

Söndag: Major Seven Guitar Big Band, China Moses, Björn Jansson, Benny Green Trio, Lovisa Lindkvist, Dee Dee Bridgewater & Norrbotten Big Band, A Quincy Jones Celebration.

Kvällen innan har Quincy Jones, 79, ätit middag med Bengt Hallberg. Bengt spelar piano på en skiva, som Quincy gjorde i Stockholm 1953.

- Jag var på Europaturné med Lionel Hampton. Vi var förbjudna att delta i några inspelningar, skulle stanna på hotellet. Men vi smet ut via en brandtrappa mitt i natten.

- Jag var helt chockad när jag kom till Sverige första gången. Jag hade inte väntat mig att här skulle finnas någon jazz. Men det gjorde det.

1958 återvände Quincy till Sverige för att göra en berömd skiva med Harry Arnolds Radioband, där "The Midnight Sun Never Sets" ingår.

- Jag minns att jag skrev den här balladen strax innan avfärden från USA, kopierade noterna på planet till Stockholm. På Konserthuset fick Arne Domnérus, som är solist, spela numret från noter utströdda på scengolvet.

Året därpå spelade Quincy med sitt nystartade storband i musikalen "Free and Easy", som turnerade i Europa. Musikalen blev en flopp, lades ned och bandet stod plötsligt utan jobb.

- Vi var strandsatta. Då hörde de svenska folkparkerna av sig och engagerade oss. Vi avverkade mer än 60 spelningar under några hektiska sommarmånaderna. Det räddade livet på både mig och mitt band.

Talar varmt om Sverige

Han talar med värme om sina gamla musikerkompisar i Sverige. Dompan, Åke Persson och Bengt-Arne Wallin, som ska dirigera Bohuslän Big Band vid hyllningskonserten för Quincy i Surbrunnsparken på söndag.

Och om Lill-Babs:

- Det var hon som lärde mej "Helan går".

Quincy Jones rabblar svenska favoriträtter som Janssons frestelse och Pytt i panna. Och han avslöjar att han samlar glas från regalskeppet Vasa, en sevärdhet han aldrig missar att besöka när han är i Stockholm.

Han har också varit gift med en svenska, Ulla Jones, med vilken han har två barn: sonen Quincy Delight Jones III och dottern Martina Jones.

Ville bli gangster

Quincy Jones, som fyller 80 år nästa år, är född och uppvuxen i Chicago:

- När jag var 11 år drömde jag om att bli kriminell och medlem i det ökända gangstergänget Jones Boys. I mitten av 40-talet, var Chicago infekterat av våld och brottslighet. Varje dag såg jag döda kroppar på gatan.

- Då tog min far med mig och min bror till en annan stad. Det första jag såg i vår nya lägenhet var ett piano. Sedan dess har jazzen varit en del av mitt blod. Musik och vatten kommer alltid att finnas här på vår planet.

Men han är djupt pessimistisk när det gäller skivbranschens framtid:

- Skivindustrin är stendöd. All konsumtion är till 98 procent privatkopiering. Det är verkligen synd om unga musiker.

Vill inte dra sig tillbaka

Ändå har Quincy Jones inga planer på att dra sig tillbaka. Han har massor av projekt på gång, både inom filmen och på scen. Och han håller på och drar igång en Grammy-utdelning för Asien med en potentiell publik på tre miljarder.

- Att pensionera sig låter för tråkigt, skrattar han.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!