Marta kör yoga i skogen – ”Här kan vi hålla avstånd”

I coronatider behövs yoga och meditation mer än någonsin.

Marta Bordin i skånska Sövde beslöt att hålla yogaklass trots allt – men utomhus.

– Här är något helt annat, naturen, lugnet vidderna. Vi kan hålla avstånd och yoga ifred utomhus, säger hon.

Marta Bordin, 43, driver företaget Yogarden, yoga & trädgård i Sövde i Skåne. Hon menar att människor i västvärlden behöver börja mer hållbart, oavsett pandemin.

– Vi håller på att förstöra vår planet och måste börja leva mer hållbart, i kontakt med naturen. Planeten kommer ju överleva oss, det är inte vi som kommer överleva planeten, säger hon.

Det är en vacker och kylig morgon, men kylan hindrade inte Marta att flytta ut sina klasser i skogen vid den porlande bäcken och de gamla Ekarna. Sövdeborna kallar platsen Anders Hage.

Marta kör yoga i skogen
Marta Bordin ber sina deltagare att lyssna på naturen och andas djupare.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Marta yogar gärna utomhus

Marta Bordin ber sina deltagare att lyssna på naturen, andas djupare och i tystnad vandra bort till den utvalda yogaplatsen. 

– Jag har hållit på med yoga sedan jag var 18 år och alltid intresserat mig för det andliga, naturen och att ta hand om min kropp. När jag var yngre utövade jag mer fysisk yoga, men de sista fem åren har jag nästan enbart utövat yinyoga. Man sträcker ut bindväven så blockeringar i kroppen löses upp och flödet av energi balanseras. 

Även i vanliga fall yogar hon helst utomhus, så fort vädret tillåter. Numera driver hon företaget och håller yogaklasser.

– Känslan att få människor att må bättre både fysiskt och psykiskt är fantastisk, säger Marta Bordin. 

”När man tänker på tiden vi lever just nu och att sitta hemma i karantän, då är det alldeles ypperligt att komma ut i naturen”, säger Camilla Pålsson Sandahl.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

En av deltagarna är Camilla Pålsson Sandahl. Hon menar att yogan gör att hon kan stänga av verkligheten och landa för en stund.

– Det var helt fantastiskt att kunna yoga ute. När man tänker på tiden vi lever just nu, att sitta hemma i karantän, då är det alldeles ypperligt att komma ut i naturen. Att fånga nuet och det här är ett fantastiskt sätt att kunna träffa andra. Man kan hålla avstånd och inte smitta varandra, säger hon.

Deltagaren Gustaf Tynelius började nyligen med yoga. 

– Kroppen har saknat yoga nu när det har varit inställt på grund av coronaviruset, säger han och fortsätter:

– Att vara ute i naturen, yoga i de här omgivningarna och höra fåglarna blev en stor dimension till. 

Deltagaren Gustaf Tynelius började nyligen på yoga.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Marta Bordin jobbar även med skötsel av privata trädgårdar i och omkring Sövde. Intresset för naturen och trädens inverkan på människan och dess immunförsvar gjorde att Marta ville testa flytta ut klasserna redan nu och trotsa kylan. 

– Det positiva att hålla i yoga ute på landet är att det blir en hängiven grupp och vi lär känna varandra. Det är inte samma sak i staden. Här är något helt annat, naturen, lugnet vidderna, vi kan hålla avstånd och yoga ifred utomhus. 

Marta Bordin bestämde sig för att trotsa kylan och flytta ut yogaklasserna redan nu.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Träna ute stärker immunförsvaret

I själva verket kan utemiljön göra yogan ännu mer kraftfull, menar Marta Bordin.

– När träd och växter andas avger de fytokemikalier som ökar människans vita blodkroppar, så kallade natural killer cells, vilka är en viktig del i kroppens immunförsvar, säger Marta Bordin. 

Att utöva skogsyoga och medveten andning stärker alltså vårt immunförsvar, samt hjälper kroppen att rensa ut gifter, vilket är bra i virustider, menar hon.

Men coronasmittan gör också att hon ändrat på yogan.

– Jag kan inte hålla exakt samma klasser som innan, då jag under savasana/avslappningen brukar ge deltagarna en lätt beröringsmassage på bland annat huvud, nacke och axlar. Endast en lätt beröring gör människor väldigt mycket mer avslappnade. Men nu kan jag tyvärr inte röra deltagarna, säger hon.

Jessica Gerdsland var med på yogan vid den porlande bäcken och de gamla ekarna.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Tragedin leder till eftertanke

Hon hoppas att alla använder tiden under pandemin till att stanna upp, att vara närvarande i nuet.

– När vi är tvungna att lägga om våra liv ser vi direkt stora förändringar på miljön. Nu kan vi inte göra allt som vi kunde göra, vi kanske stannar upp och funderar över vad som egentligen är viktigt i livet. 

– Kanske leder den här tragedin till att vi börjar leva ett mer hållbart liv?  Jag tror många människor lever för det som ska ske framåt eller för det som varit. Men jag vill verkligen leva och känna att jag gör det här och nu.

Marta Bordin uppmanar alla att använda tiden under pandemin till att stanna upp och vara närvarande i nuet. Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Marta kör yoga i skogen