Högsta drömmen blir verklighet: Matilda ska bli mamma

Mot alla odds: Rullstolsburna Matilda är gravid med tvillingar

KARLSKRONA. Nu har Matildas dröm gått i uppfyllelse – dubbelt upp.

Hon är gravid med tvillingar.

Men att Matilda, som har suttit i rullstol i hela sitt liv, skulle orka med en graviditet var aldrig självklart. 

Publicerad 3 nov 2018 kl 09.11

Matilda Strandberg-Lindberg, 26, bor tillsammans med sin man Viktor i centrala Karlskrona. I den stora lägenheten är det enda som skvallrar om Matildas funktionshinder köket - diskbänken och skåpen är specialbyggda och går att både höja och sänka. 

– Jag får väl sätta ett nät kring den här sen så att barnen inte förstör den, säger hon skrattandes och pekar på den vita mattan i vardagsrummet.

Snart kommer Matildas och Viktors familj utökas med inte bara ett – utan två barn. 

Andra i kvinnan i Sverige

Vad Matilda vet, så är hon den andra kvinnan i Sverige att bli gravid med tvillingar som rullstolsburen. 

– Att få barn har alltid varit min största dröm i livet. Men jag var inte säker på om min kropp skulle orka med det, den är inte som alla andras. 

Att få barn har alltid varit min största dröm i livet

När Matilda bara var sex månader gammal slutade hon plötsligt att röra på sina ben. Inne på sjukhuset fick hennes föräldrar veta att hon hade en tumör bakom vänstra lungan, en tumör lika stor som en vuxen mans knutna näve. 

Tumören var neuroblastom, en cancerform som bara drabbar små barn. Den opererades bort, och Matilda har varit cancerfri sedan dess. 

Som följd blev hon förlamad från midjan och neråt. 

– Men jag har ungefär 80 eller 90 procent känsel. Och till alla fulla män som undrar när de träffar mig på krogen: ja, jag känner när jag har sex, säger hon.

undefined

Matilda Strandberg-Lindberg väntar tvåäggstvillingar – en pojke och en flicka.

Foto: JENS CHRISTIAN

 

undefined

På grund av Matildas situation fick paret gå på ultraljud redan i vecka åtta.

Foto: JENS CHRISTIAN

”Vi får två på en gång!”

Trots hennes funktionshinder har längtan efter barn alltid varit stark hos Matilda. Som artonåring besökte hon en läkare för att ta reda på om det var möjligt för henne att bli gravid.

– Man vet ju aldrig. Jag fick veta att det var medicinskt möjligt för mig att bli gravid, men det gick inte att veta om min kropp skulle orka bära ett barn, berättar hon.

När Matilda först träffade Viktor 2012 hade han en tydlig plan: det var först hus och sedan barn.

Men när Matilda i våras tog ut sin spiral på prov, så tog det inte lång tid innan graviditetstestet visade plus.

– Det gick så himla fort, vi var inte beredda på att det skulle gå så snabbt, säger hon. 

Vid det första ultraljudet var det dags för parets nästa överraskning. På skärmen syntes inte bara ett foster, utan två.

– Viktor bara satt och stirrade rakt ut. Jag började skratta så glad jag blev, jag kunde inte förstå det, säger Matilda och ler stort. Vi kommer ikapp våra vänner som har hunnit få fler barn - vi får ju två stycken på en gång!

undefined

Att en graviditet var möjlig har inte alltid varit säkert för Matilda.

Foto: JENS CHRISTIAN

Blev inlagd med havandeskapsförgiftning

Barnen, en pojke och en flicka, är beräknade den 8 februari 2019. 

Trots att Matilda rent fysiskt kan föda vaginalt, är ett kejsarsnitt inplanerat. Hon berättar att hon är orolig för att behöva ta ut barnen i förväg – hon vill bära dem så länge som möjligt. 

Men för bara en vecka sedan fick hon havandeskapsförgiftning, och blev inlagd på sjukhus.

– Mitt blodtryck var väldigt högt, och det är fortfarande lite för högt. Jag blir inte orolig för mig själv, men för barnens skull blir man så klart, säger hon. 

Det finns en oro för att de inte ligger bra i magen. Att någonting kläms.

Läkaren har nu sjukskrivit Matilda och ordinerat vila. Hon hoppas på att kunna bära barnen till efter nyår.

– Mitt handikapp är inte genetiskt, så det är jag inte orolig över att de ska få.  Men det finns en oro för att de inte ligger bra i magen, att någonting kläms, säger hon.

undefined

Matilda och hennes make Viktor.

Foto: JENS CHRISTIAN

 

undefined

Matildas kök är anpassat så att hon lätt kan använda det.

Foto: JENS CHRISTIAN

Friade – efter en hockeymatch

Matildas man Viktor kikar in i vardagsrummet och visar  stolt upp sina armar. Över sina armar har han tatuerat in olika byggnader och statyer från Karlskrona.

– Jag ville ju egentligen flytta till Stockholm, men det fick jag glömma när jag träffade Viktor - han är en riktig Karlskrona-påg, säger Matilda och ler mot sin man.

Han lovade att fria till mig om Karlskrona HK vann

Viktor har bråttom i väg till en hockeymatch, han hejar på laget Karlskrona HK.

– Det var tack vare att de vann en match 2015 som Viktor friade till mig, han lovade innan matchen att fria till mig om de vann.

Våren 2017 gifte sig paret på Marinmuseet i Karlskrona. 

– Det var ett magiskt bröllop, jag fick gå till en skräddare som specialsydde min klänning, berättar Matilda och visar stolt upp en bild från bröllopsdagen.

undefined

Viktor friade till Matilda efter att hans hockeylag vunnit en match.

Foto: JENS CHRISTIAN

”Det har inte varit något daltande”

När man träffar Matilda är det lätt att glömma bort hennes funktionshinder. 

Hon berättar själv att hon sällan ser några hinder i vardagen - utan ser till att kunna göra precis som alla andra, trots rullstolen.

– Min mamma tvingade med mig på simskola när jag var liten. Jag avskydde det, fy vad arg jag var på henne då. Men nu, nu är jag så tacksam - ska någon åka och bada så kan jag följa med, bara släng mig i vattnet!

Att bli pushad av familjen har varit en viktig del i Matildas liv. Tack vare stöd från både dem och vänner, har hon varit fast besluten att leva ett så normalt liv som möjligt. 

– Det har inte varit något daltande med mig inte. Tack vare det så ser jag inga hinder, utan jag kan och ska vara med på allt, säger Matilda. Mina vänner brukar till och med glömma bort att jag sitter i rullstol!

 

undefined

Matilda och Viktor hittar egna lösningar för att anpassa livet med småbarn.

Foto: JENS CHRISTIAN

Hittar egna lösningar

Om bara några månader ska Matildas och Viktors liv förändras helt. En förändring som både är efterlängtad, och svår att begripa.

– Nu börjar det sjunka in lite mer, att det inte kommer vara någon lugn och ro här hemma mer, säger Matilda. 

Men att anpassa vardagen som rullstolsburen med småbarn är inte helt enkelt. För att hitta lösningar har Matilda och Viktor fått tänka kreativt.

– Vi har till exempel köpt en lätt vagn, så att jag kan rulla den  framför permobilen. Sedan får vi sätta på en handbroms, eftersom jag inte kan använda fotbromsen, berättar Matilda.

Lösningarna får komma med tiden

En annan lösning stavas barnsäng med hjul.

– Om barnen är i sängen så kan jag köra runt dem här hemma då, säger Matilda. Sedan får lösningarna komma med tiden – precis som det har varit i hela mitt liv.

Vill inspirera andra

Matilda driver en blogg där hon delar med sig av sin vardag som rullstolsburen – och nu även som gravid.

Hennes historia har väckt mycket uppmärksamhet.

– Det är jättekul, häromdagen var de en tjej som skrev till mig som var överrörlig och orolig för om hon kunde bli gravid. Men så hade hon läst om mig och skrev att om jag kan – då kan hon med! berättar Matilda. 

Och trots att Matildas resa har varit lång, och inte utan komplikationer, så är hon i dag tacksam över att hon vågade prova att bli gravid.

– Det här är min största dröm, och har alltid varit det. Jag tror att om man inte försöker så ångrar man sig, och det vill jag uppmuntra alla som har någon form av funktionshinder till. Man kan komma långt om man vågar.

 

undefined

Kvällspostens reporter Nellie Erberth och fotograf Jens Christian på plats i Karlskrona.

Foto: JENS CHRISTIAN