Hästhandlaren Madeleine El Hanafi: ”Rättegången var fruktansvärd”

Madeleine, 29, om sin tid i fängelse: ”Ångrar ingenting”

Anstalten Ringsjön, Stehag, 5 oktober, 2015.

Hon är ”skitförbannad” när hon skrivs in på den öppna kvinnoanstalten i Stehag mitt i Skåne. Klockan är runt tio på kvällen. De andra internerna sover och alla avdelningar är låsta. I över tre timmar har hon varit inlåst på en toalett för att kissa till ett urinprov. Snart somnar hon i det lilla rummet där hon ska avtjäna sitt 1,5 år långa fängelsestraff. 

Innan inskrivningen har hon publicerat en ny videoblogg. 

– Ni som säger att jag fick vad jag förtjänar, asså fattar ni inte. Jag bryr mig inte.

– Det finns de som rånar banker och inte får en krona och som får sitta tre år… Det är en fucking bra månadslön som jag får sitt där inne för. Därför ångrar jag ingenting.

Hästhandlaren Madeleine El Hanafi, då 26 år.

Publicerad 16 sep 2018 kl 06.09

19 november, 2013.

Madeleine El Hanafi åker till Holland flera gånger i månaden för att handla hästar och säljer ett hundratal om året. Det går bra. När vänner berättar att de har fått in 15 000 i lön på kontot så tänker hon: ”15? Jag har ju 500 000”. På hennes handled blänker en Rolex.

Den här höstmorgonen får hon ett bryskt uppvaknande. Egentligen borde hon redan ha varit på väg till Stockholm för att hämta en ny lastbil men som vanligt är hon morgontrött och sover när polisen stormar in i huset.

– Det första jag tänker är att jag måste gömma alla kontanter till lastbilen eftersom jag har skatteskulder hos Kronofogden. Om de ser pengarna, tar de pengarna.

undefined

I nionde klass kastas Madeleine El Hanafi ut av rektorn som säger att alla andra elever skolkar när hon är i skolan.

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Hon slänger in pengarna och telefonen i några jeans i garderoben. När poliserna befinner sig i rummet ringer en Iphone i fönstret, en blank telefon som hon bara använder som väckarklocka. Polisen frågar om det är hennes telefon och hon svarar snabbt ja. Samtidigt tänker hon på att dölja handleden.

Det första jag tänker är att jag måste gömma alla kontanter

– Jag går in på toaletten, polisen följer med, och när jag tvättar händerna så knäpper jag loss klockan så den ramlar ner i handfatet.

Madeleine förs till arresten av två poliser. De andra poliserna genomför en husrannsakan utan att hitta kontanterna, klockan eller telefonen. Men på hennes konto har det under åren kommit in 8,9 miljoner kronor. Pengar som inte finns bokförda någonstans.

 – Jag har haft tur. Alla betalade kontant på den tiden så jag kom undan ganska billigt.

undefined

På Madeleines konto har det under åren kommit in 8,9 miljoner kronor – pengar som inte finns bokförda någonstans.

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Madeleine El Hanafi växer upp i en medelklassfamilj i Billesholm i Bjuvs kommun med två äldre bröder, 17 och 20 år äldre. Hennes pappa har travhästar, Madeleine egna ponnyer som hon tävlar lite med.

Hon är stökig och bråkig. Delar av skoltiden är så tuff att hon har förträngt den i efterhand. I nionde klass kastas hon ut av rektorn som säger att alla andra elever skolkar när hon är i skolan. 

Hon har adhd men blir aldrig utredd som barn. Diagnosen får hon först som 24-åring i Belgien.  

Efter relegeringen, som hon ser som en vinst, flyttar hon 15 år gammal till Skånes Fagerhult där hon får jobb i ett handelsstall. Sex månader senare börjar hon själv handla med hästar. 

undefined

”Jag tänkte att det är bättre att jag har de pengarna i fickan än att jag ska betala det. Men jag tänkte inte att det var något brott”, säger Madeleine El Hanafi.

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Jag tänkte inte att det var något brott

Till en början småskaligt men ruljangsen tar snabbt fart. Hennes familj ligger på om att hon måste sköta papperna men hon gör klart att hon inte vill ha deras inblandning. 

Hon är dessutom väl medveten om att hon inte betalar skatt eftersom hon varje år får brev med posten om skatteskulder på flera hundra tusen.

 – Jag tänkte att det är bättre att jag har de pengarna i fickan än att jag ska betala det. Men jag tänkte inte att det var något brott, förklarar hon.

undefined

Under 2017 säljer Madeleine 250 hästar.

Foto: JENS CHRISTIAN

Samtidigt har hon en problematisk relation med en pojkvän. Han tar fullständig kontroll på hennes liv och efter en incident flyr hon till Marocko och gömmer sig hos en bekant. Relationen kommer att prägla hennes liv länge. Hon har svårt att lita på någon och har fortfarande reflexer för att skydda sig när hon tror att någon ska slå henne.

Hösten/vintern 2013  

Madeleine El Hanafi sitter häktad i Helsingborg i fyra månader. Det är en jobbig tid. Hon sover mycket och försöker få dagarna att gå men oroar sig för klockan, telefonen och pengarna. Det är mycket pengar och hon är rädd för att tvingas börja om från noll igen.

De tjatade om bokföring hit och bokföring dit

Hon erbjuds en advokat men tackar nej eftersom hon som alltid tycker att hon klarar sig ”jävligt” bra själv. Efter första förhöret tilldelas hon trots allt en försvarare.

– De tjatade om bokföring hit och bokföring dit. Jag visste inte vad bokföra var, jag hade verkligen ingen aning. Jag trodde det var samma sak som skatt.

– Det var så jäkla korkat. Det är inte så svårt att bokföra, det är faktiskt ganska kul har jag märkt nu. Men det bara blev så, jag var ung och hade inte någon förebild på det sättet.

undefined

Madeleine El Hanafi med den franska bulldoggen Harry.

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Hon åtalas aldrig för skattebrott eftersom hon redan blivit skönstaxerad. Åtalet handlar i stället i huvudsak om grovt bokföringsbrott.

Under rättegången sitter Madeleine och ritar i ett block som hon har fått av advokaten. Hon är uppkäftig mot åklagaren. På frågan om vad hon tjänat pengar på svarar hon trotsigt prostitution.

– Jag tyckte det var självklart. Rättegången var fruktansvärd. Jag hade mycket kompisar som kom dit och det hade jag inte räknat med. Det blev jättejobbigt när de kom in.

Madeleine El Hanafi döms till 1,5 års fängelse. 

Rättegången var fruktansvärd. Jag hade mycket kompisar som kom dit och det hade jag inte räknat med

undefined

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Hösten/vintern 2015

På anstalten i Ringsjön är det mycket tjafs och bråk med personalen, som hon trots varningar fortsätter kalla för ”plitar”. Det står ju i ordboken, menar hon. Allt hon kan ifrågasätta, ifrågasätter hon. 

När hon på dagarna ska sticka provocerar hon genom att dra upp garnet och kalla på ”pliten” som får fixa allt – om och om igen. 

När hon ska åka och handla och den unga vakten har svårt att manövrera bilen skämtar hon om körkort i cornflakespaket – sedan vägrar hon åka med ”för sin egen säkerhets skull”.

undefined

Efter tjafs och bråk med personalen på anstalten i Ringsjön omplacerades Madeleine El Hanafi till Ystad, en sluten kvinnoanstalt med högre säkerhetsnivå.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jag tog ett steg tillbaka för jag inte ville hamna i trubbel

Situationen blir ohållbar och efter knappt två månader omplaceras hon till Ystad, en sluten kvinnoanstalt med högre säkerhetsnivå. Här sitter kvinnor dömda för allt på straffskalan: mord, narkotikabrott, rån. 

– Jag var aldrig rädd i finkan men det fanns situationer där det likaväl kunde slutat i slagsmål så jag tog ett steg tillbaka för jag inte ville hamna i trubbel. Det var en mer skrämmande miljö.

Samtidigt passar den hårdare strukturen henne bättre. Internerna blir inlåsta klockan sju på kvällen och klockan åtta sover hon. På över sex månader går hon aldrig ut.

På julafton upptäcker hon att nya pojkvännen bedrar henne. Det tar väldigt hårt och i ett blogginlägg skriver hon att livet är hemskt. Den totala kontrollförlusten i fängelset blir påtaglig. Hon ligger bara på sängen och vakterna är oroliga. En närstående person befarar att hon ska ta livet av sig men lugnas av en vän till henne med orden att hon alltid klarar sig.

Våren 2016 blir Madeleine frigiven. 

 

När Madeleine El Hanafi släpps ur fängelset har hon näringsförbud ytterligare ett år samt övervakning. Det sistnämnda tar hon sig ur genom att skenbosätta sig i Belgien.

Men oron och osäkerheten för framtiden är påtaglig. Ska hon någonsin kunna sälja en häst igen?

undefined

Under 2017 säljer Madeleine El Hanafi 250 hästar.

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Madeleine säger att det är viktigt för henne att göra rätt för sig mot vanliga människor men tillsammans med en bekant har hon en gång blåst en annan hästhandlare på nästan två miljoner kronor. En hästhandlare som stod henne nära och var hennes största förebild. Detta är första gången hon berättar det. 

– Jag var påverkad av min bekant när vi gjorde det men i efterhand fick jag dåligt samvete. Nu har jag betalat tillbaka allt och vi jobbar ihop jättebra igen.

Under 2017 säljer Madeleine El Hanafi hela 250 hästar.

 

12 augusti 2018, Kågeröd. 

Madeleine El Hanafi, 29, smeker den franska bulldoggen Harry över hjässan där hon sitter på en halmbal mitt i stallgången i Kågeröd.

Hon upprepar:

– Jag ångrar ingenting.

– Jag sålde hästar svart men jag tänkte aldrig att det var ett brott. Det var inte som att jag sålde knark.

undefined

”Jag sålde hästar svart men jag tänkte aldrig att det var ett brott”, säger Madeleine El Hanafi.

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Jag ångrar ingenting

Den tuffa och kaxiga attityden finns kvar på ytan men fängelsetiden har ändå förändrat henne. I dag är hon mer eftertänksam och känner att hon har växt som människa.

 – Jag har lärt mig att behandla andra som du själv vill bli behandlad. Det fungerar inte vara otrevlig, det är lättare att vara ödmjuk. Det är också mycket roligare att hjälpa andra människor.

– Sedan har jag ett stort hjärta och kan nästan vara för blödig. 

Vad händer nu?

– Jag har börjat sälja hästar genom andra handlare. 

– Sedan ska jag ge ut en bok om mitt liv som hästhandlare som jag skrev när jag satt i häktet. Jag har också alltid velat ha fastigheter och renovera men det får vänta till min man kommer ut. Han kan sådant.

undefined

Kvällspostens Elisabeth Lindbäck intervjuar Madeleine El Hanafi i hennes stall i Kågeröd.

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Jag ska inte sitta inne igen. Ingen Facebook, inget Instagram, inget smink

Din man…? Berätta.

– Vi fick upp kontakten när båda satt i fängelse.

– När han kom ut på sin första permission på tre år sa jag att vi måste göra ett ärende. Han skulle vara tillbaka på anstalten klockan fem och jag hade fått tid på rådhuset halv fyra. Det var lite stressigt men det gick bra. Två stalltjejer fick följa med som vittne. Jag hade egentligen bara velat gå in och signera på mobilt bankid. 

Skulle du kunna riskera att hamna i fängelse igen?

– Nej, jag ska inte sitta inne igen. Ingen Facebook, inget Instagram, inget smink. Jag betalar hellre skatt och moms.