Vill du lyssna i stället?

• Madsens förvandling • Sista timmarna • Planen om ett "perfekt brott"

Vill du lyssna i stället?

Kim Wall var journalist och dödades under ett uppdrag.

Ändå sågs hon av vissa enbart som ett kvinnligt brottsoffer – och anklagades för att ha tagit onödiga risker.

Nu börjar rättegången mot hennes misstänkte mördare, uppfinnaren Peter Madsen. 

Den 8 mars ställs han inför rätta i Köpenhamn. I en process som kommer att följas över hela världen.

Publicerad 6 mar 2018 kl 05.03
undefined

Det började med fartygspräster som engagerade sig i fattiga svenska sjömän. Nu har Svenska kyrkan i London firat traditionsenlig högmässa varje vecka – i 300 år.

undefined

Kristina Andréasson.

Men denna fredag, den 2 februari, är det en unik minnesgudstjänst som prästen Kristina Andréasson leder i Sverigehuset på Harcourt Street. Kim Walls studiekamrater från London School of Economics har hört av sig och bett om den här minnesstunden. 

– Vi vet att Kim Wall inte i första hand sökte sig till kyrkan, men hennes vänner har bett att få vara här, och då har vi öppnat upp, säger kyrkoherden Eric Muhl.

Familjen och vännerna har bestämt sig för att inte ge intervjuer, men en av vännerna som också är journalist berättar om hur hon numera blivit räddare i yrket. 

Prästen Kristina Andréasson vill att ceremonin ska vara "en stund för ljusa minnen av Kim Wall". En kompis berättar hur solljuset bryter igenom kyrkfönstren, mitt i gudstjänsten. Som för att påminna om just det: Att ljuset finns, även när mörkret är kompakt.

undefined

Kyrkoherde Eric Muhl tänder ljusen i Svenska kyrkan i London före minnesgudstjänsten för Kim Wall.

Foto: Maria Rydhagen

undefined

I häktet på Vestre Fængsel i Köpenhamn, 125 mil bort, sitter Peter Madsen i självvald isolering. Han häktades den 12 augusti förra året, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. 

Under hösten har ett fåtal vänner besökt honom i häktet. Några av kvinnorna som funnits runt honom har stått kvar vid hans sida, men hans fru, som var med under den första häktningsförhandlingen, meddelade i början av 2018 att hon lämnat honom.

Cellen där Peter Madsen nu sitter är sju kvadratmeter stor. Som alla häktade får han se på tv. Dessutom har han skaffat sig tillstånd att använda blyertspenna, linjal och miniräknare. 

De tekniska ritningarna är något han sysslat med i hela sitt liv. Nu är det en av de få saker som antihjälten, forskaren och uppfinnaren Peter Madsen har kvar.

undefined

Peter Madsen väljer själv att sitta isolerad i häktet på Vestre Fængsel. Ett fåtal vänner har besökt honom i häktet.

Foto: IBL

undefined

Journalisten Kim Wall jagade de udda personligheterna. Hon rapporterade från olika delar av världen – Kina, Uganda, New York – men mitt i historien fanns alltid en människa. ”Kim hade en unik talang för att se människan, och hon hade ett genuint intresse för att berätta hans eller hennes historia”, som hennes mamma, journalisten Ingrid Wall, uttrycker det i familjens minnesvideo.

Människorna som hon intervjuade glömmer henne inte.

Dansaren och fitnessgurun Roslyn Mays som hånades i ”America’s got talent” för att hon ansågs för överviktig är tacksam över att Kim Wall var den första reporter hon träffade.

– Kim satte standarden högt. Efter det mötet visste jag vad jag kunde kräva i andra intervjuer, säger Mays.

Islänningen Haukur Logi Jóhannsson träffade Kim Wall av en ren slump. Han stod i en bar i Marseille på Islands nationaldag, den 17 juni, när Kim Wall kom fram och bad om en intervju. Tio dagar senare skulle det isländska laget göra det otroliga och slå England. Men redan nu var stämningen på topp bland de isländska fansen.

undefined

Haukur Logi Jóhannsson

– Hon var väldigt professionell och dessutom en väldigt trevlig person. Det var väldigt lätt att prata med henne. Jag träffar en del journalister i jobbet, men hon är nog en av de skickligaste reportrarna, säger Haukur Logi Jóhannsson som till vardags är projektledare inom Röda Korset.

Frank Bolton från Alabama, USA, jobbade med att sanera atomsopor på Marshallöarna och försökte få politiker och journalister att lyssna – oftast förgäves. Men Kim Wall brydde sig och fick sedan världen att lyssna.

– Jag var imponerad av Kim Walls förmåga att få ut sin historia, och vilken fin människa hon var, skriver Frank Bolton i ett mejl.

undefined

Även Kims lärare Anders Arnberg på gymnasiet Borgarskolan i Malmö såg begåvningen i henne, men menade också att det gick lite väl snabbt emellanåt.

– Hon var ingen toppelev, det var det som var så roligt. Det har jag fått höra från två eller tre andra lärare: "ja, hon var ju inte mest ordningsamma eleven", säger han i SVT-dokumentären ”Kim Wall – hon som ville berätta”.

Det där verkar ha varit en brist som gick över med tiden, för kollegan och vännen Sonia Paul beskriver henne som ”både smart och tålmodig”.

”Hon jagade inte bara rubriker som vissa journalister gör. De stories som intresserade Kim var ofta om människor – deras hopp, drömmar, frustrationer, egenheter, uppror och allt annat som gör en person mänsklig”, skriver Sonia Paul i ett mejl.

Sommaren 2017 var det Peter Madsen som intresserade Kim Wall.

undefined

Kim Wall mejlade med Peter Madsen under våren för att diskutera en intervju. Den 10 augusti hör Madsen plötsligt av sig och vill ses redan samma dag.

undefined

Första gången Kim Wall kommer in i Peter Madsens verkstad är tidigt på kvällen den 10 augusti. De har mejlat under våren och diskuterat en intervju. Nu hör Peter Madsen plötsligt av sig och vill ses redan samma dag, ombord på ubåten UC3 Nautilus.

Erbjudandet kommer olägligt. Kim Wall, hennes pojkvän och några vänner har samlats vid parets tillfälliga boende på Refshaleøen i Köpenhamn för en avskedsfest. Kim och pojkvännen ska sex dagar senare flytta till Peking, en stad Kim Wall tidigare jobbat i. 

Bara ett par hundra meter från parets lägenhet sitter Peter Madsen i sin verkstad, ett stort välvt plåtskjul krönt med en skylt som där det står ”Raketmadsens Rumlaboratorium”. Och han är alltså beredd att ge en intervju.

undefined

Peter Madsen har sin verkstad i ett stort välvt plåtskjul. Bredvid verkstaden står båten "Ship of fools", där Madsen periodvis bodde.

Foto: Jens Christian

Den första gästen har precis anlänt till festen och Kim Wall diskuterar saken med sin pojkvän. De kommer fram till att Kim Wall ska genomföra intervjun, eftersom det är en bra chans att sälja in ett reportage till ett amerikanskt magasin. Pojkvännen överväger att följa med, men paret bestämmer tillsammans att det är bättre att han stannar hos gästerna.

Han ger henne en intensiv avskedskyss innan hon ger sig ut till havs – "det var ju inte som att hon bara skulle gå ut och köpa mer citroner", har pojkvännen berättat enligt Wired.

Han ger henne en intensiv avskedskyss innan hon ger sig ut till havs

Klockan är kvart i sju när Kim lämnar festen. Hon räknar med att vara borta ett par timmar och vid 19-tiden lägger Nautilus ut. Ubåten passerar festsällskapet som sitter på en gräsplätt nere vid vattnet. Kim Walls pojkvän och vännerna vinkar till Kim där hon står på ubåten. Allt verkar bra.

undefined

Flera personer lägger märke till ubåten och fotograferar den när den åker ut i vattnet under den fina sommarkvällen.

Foto: Läsarbild

Tidigare under dagen har Madsen setts förbereda ubåten för avfärd. Bland annat har han tagit ombord en träsåg med orange handtag. Märkligt kan tyckas, då det enda av trä på Nautilus är ett par mindre bord. Enligt vad polisens utredning senare ska visa har han även förberett sig genom att lasta rep, buntband, tunga metallrör och en kniv ombord på ubåten.

Det är fler personer som lägger märke till ubåten när den med Peter Madsen och Kim Wall i tornet stävar ut mot Öresunds öppna vatten under en av årets finaste sommarkvällar

undefined

Det är nästan 20 grader varmt, fint väder och knappt några vindar att tala om när ubåten Nautilus åker ut med Peter Madsen och Kim Wall i tornet.

Foto: Läsarbild

undefined

Det här är en av de sista bilderna på Kim Wall. Hon ler i kvällssolen.

Foto: Ritzau

Det är nästan 20 grader varmt, fint väder och knappt några vindar att tala om. Men ändå navigeras Nautilus slarvigt, så slarvigt att det under färden bryts mot en rad sjöbestämmelser. Klockan 20.20 går ubåten farligt nära kryssningsfartyget Aidabella mellan Middelgrundsfortet och Köpenhamns hamn. Sedan går Nautilus söderut i den hårt trafikerade Drogdenrännan och passerar bara 30 meter från lastfartyget Ternvags. 

Därefter fortsätter fartyget runt Amager och sydväst in i Kögebukten, den stora viken precis söder om Köpenhamn. Färden sker till viss del i undervattensläge. Under natten kör Peter Madsen sin ubåt nedsläckt, utan lanternor. 

undefined

Under natten kör Peter Madsen ubåten Nautilus nedsläckt, utan lanternor. 

Foto: TT

Kim Wall skickar flera meddelanden till sin pojkvän under kvällen. I ett av dem finns en bild av henne själv vid ratten, i ett annat bifogar hon ett foto på vindkraftverk till havs. Ingenting tyder på att något gått fel.

I ett av meddelandena finns en bild av henne själv vid ratten

Men när klockan passerar midnatt kommer inga fler sms och pojkvännen blir allt oroligare. Han försöker sova, men ger sig snart ut på sin cykel och letar efter Kim på Refshaleøen. Klockan 01.43 kontaktar han polisen. Klockan 02.17 larmar han sjöräddningen. 

Nautilus svarar inte på anrop och klockan 03.39 går Joint Rescue Coordination Center ut med ett larm om att ubåten kan ha förlist. 

undefined

En av dem som får larmet under natten är Gwaino Razz, tekniker och djuphavsdykare som jobbat med Peter Madsen. 

– Jag jobbade sent och hörde på min radio att Nautilus saknades. Jag visste inte om den stulits eller vad som inträffat. Det var så jag först hörde vad som hänt, säger han. 

Klockan 07.11 på fredagsmorgonen uppmanas alla fartyg i området att hålla utkik efter Nautilus. 

Så plötsligt, klockan 10.39, kontaktar Peter Madsen en räddningshelikopter från sin ubåt. Han har kurs på Köpenhamn, meddelar han, men har tekniska problem. 

När Madsen några minuter senare räddas från Kögebuktens vatten har han, enligt polisens utredning, öppnat ubåtens ventiler och luckor, fixerat Nautilus hastighetsreglage i full fart framåt och därmed sänkt ubåten. 

undefined

Här plockas Peter Madsen upp ur vattnet av några fritidsfiskare.

Foto: TV2

undefined

Peter Madsen gör tummen upp efter att ha blivit räddad.

Foto: TV2

Madsen plockas upp av några fritidsfiskare. När han lyfts ombord är han fåordig och ber om att få vara i fred. 

– Om det är okej med er, vill jag bara få gå in i mig själv för ett ögonblick, säger han. 

Enligt polisens utredning har Peter Madsen någon gång mellan 22 på torsdagskvällen och 10 på fredagsmorgonen attackerat Kim Wall och bundit hennes armar, ben och huvud. Han har misshandlat henne med slag och ett vasst föremål och han har utsatt henne för ett grovt sexuellt övergrepp. 

Om det är okej med er, vill jag bara få gå in i mig själv för ett ögonblick

Han har sedan dödat Kim Wall. Hur vet inte åklagaren, men det kan ha skett genom att Madsen skar av hennes hals eller ströp henne. Han har sedan styckat hennes kropp, tyngt ner kroppsdelarna genom att med buntband fästa metallrör vid dem. Sedan har han slängt Kim Walls kvarlevor överbord. 

undefined

Peter Madsen pratar med polisen efter att ha blivit upplockad ur vattnet.

Foto: AFP/Scanpix Denmark

undefined

JUST NU: Svensk journalist och dansk uppfinnare försvunna i Öresund – i egenbyggd ubåt • Sverige med i sökinsatsen • Expressen TV sänder live

En pushnotis är en service för läsare och tittare som vill hålla sig uppdaterade om nyhetsflödet. Ofta handlar det om förvisso skarpa men ändå vardagliga nyhetshändelser: en olycka, ett rån eller ett politiskt utspel.

Fredagen den 11 augusti 2017 klockan 10.01 skickar dock Kvällsposten en push som är exceptionell.

En ubåt är försvunnen. Mitt på Öresund, mellan Köpenhamn och Sverige. Ubåtens konstruktör och ägare, Peter Madsen, saknas. Det gör också Kim Wall, passageraren som tillsammans med Madsen seglat ut från Köpenhamn kvällen före.

undefined

Ubåten Nautilus fotograferad vid 19.30-tiden på torsdagskvällen den 10 augusti.

Foto: TT

Raket-Madsen har i över tio år överraskat och underhållit Danmark med sina säregna konstruktioner, sitt driv och sin övertygelse om att han en dag ska bli den första människan i Danmark, i Europa, i världen, som lyckas skjuta sig själv ut i rymden med en amatörkonstruerad raket. 

Ubåtsbyggaren, hobbyingenjören och visionären driver sina projekt mot alla odds med fanatisk energi. 

Det är Peter Madsen mot världen.

undefined

Peter Madsen är ubåtsbyggaren, hobbyingenjören och visionären som driver sina projekt med fanatisk energi. 

Foto: AP/TT

Fascinationen för raketer har han i sig sedan barnsben. Peter Madsen växer upp i ett bråkigt hem med en våldsam och auktoritär pappa som får plötsliga raseriutbrott. När föräldrarna skiljs ställs den sexårige Peter Madsen inför ett val: Bo med din far och träffa din mor en gång per år, eller bo med din mor och träffa aldrig mer din far.

Peter väljer att följa med pappan och reglerna kring umgänget med Madsens mamma gäller fram till faderns död. Hos pappan närs Peter Madsens intresse för ingenjörskonst, andra världskriget och rymdfärder. Redan under skolåren bygger Peter Madsen raketer och genom sitt fiktiva företag Danish Space Agency kan den 15-årige Peter Madsen beställa kemikalier från grossister.

Hans auktoritära pappa får plötsliga raseriutbrott

Den 3 mars 1986 provskjuter Peter Madsen sin första raket från Cape Cosmos – som han kallar de fotbollsplaner bakom skolan i Høng som får tjäna som uppskjutningsplats.

I boken ”Raket-Madsen” berättar Peter Madsen för författaren Thomas Djursing om hur han skötte hemmet och i hög grad tog hand om sin åldrige far. 

– När jag hör om barn till alkoholister tänker jag att det var så jag hade det. Jag blev min pappas förälder.

undefined

Raketdrömmarna fortsätter. 2008 startar Peter Madsen föreningen Copenhagen Suborbitals, en sammanslutning av personer med en passion för amatörbyggda raketer.

Foto: Tomas Leprince

undefined

Peter Madsen är energisk och målmedveten, medan de flesta andra vill räkna på formler och pyssla med elektronik.

Efter pappans död tar den 18-årige Peter Madsen med sig en hammare, en såg och ett stämjärn från hemmet. Resten skickas till loppis. Peter Madsen har aldrig besökt sin fars grav.

1988 får Peter Madsens allt mer maniska raketintresse utlopp i föreningen DARK, Dansk Amatør Raket Klub. Peter Madsen är energisk och målmedveten: de flesta deltagarna vill räkna på formler och pyssla med elektronik. Madsen vill skjuta stora raketer ut i rymden. Det sociala intresserar honom föga men de övriga medlemmarna uppskattar den tio år yngre, kunskapstörstande, Peter Madsen, även om han är lite svårt att kontrollera.

När han är 31 år gammal, år 2008, startar Peter Madsen föreningen Copenhagen Suborbitals (CS), en sammanslutning av personer med en passion för amatörbyggda raketer. Under flera år lockas mängder av kunniga experter till CS. 

undefined

2011 gifter sig Peter Madsen. Enligt honom själv lever han och hustrun i ett öppet förhållande.

Tre år senare gifter han sig, men enligt vad han själv berättat lever han och hans hustru i ett öppet förhållande. Under höstens häktningsförhandlingar har Madsen ingående berättat om sina sexuella förbindelser och besök på S&M- och kinky salon-klubbar.

Andra grupper som Madsen träffar är renodlade sexnätverk

Ute på Refshaleøn, där Madsen under långa perioder bott i sin verkstad och på sin ubåt, får han kontakt med flera konstnärsgrupper. Madsen bidrar med sitt kunnande och sina konstruktioner. Det är teatraliskt, en happening. 

Andra grupper som Madsen träffar är renodlade sexnätverk.

undefined

Madsen bor under långa perioder på sin ubåt och i sin verkstad på Refshaleøn. Där får han kontakt med flera konstnärsgrupper.

Foto: AP/TT

Men 2014 bryter Madsen med Copenhagen Suborbitals på grund av meningsskiljaktigheter. Han lyckas emellertid ta nya tag och fortsätter med sina projekt, som nu även inkluderar ubåtsbyggande, i den egna verkstaden som bara ligger några hundra meter bort.

Personer som arbetat nära Peter Madsen under åren efter brytningen beskriver en man med höga tankar om sig själv. 

Narcissist? Kanske. Självcentrerad? Absolut.

Peter Madsen mot världen.

Peter Madsens "plan" är i mångt och mycket ett luftslott

I april 2017 sjösätter han återigen sin stolthet, utbåten UC3 Nautilus.

I en blogg redogör han i detalj för sina planer de närmaste åren.

I juni och juli 2017 ska han skjuta upp raketerna Flight Alpha och Flight Bravo för att testa ett nytt tekniskt system. I augusti planerar han att testa en ny kapsel och en rad aerodynamiska egenskaper genom Flight Charlie. I juni 2018 vill Madsen skjuta upp Flight Delta till 42 000 meters höjd.

Det är bara det att det inte stämmer. Tidsschemat håller inte. Peter Madsens "plan" är i mångt och mycket ett luftslott.

Peter Madsens testraketer skulle nå 42 kilometers höjd

• Mellan 10 och 18 kilometers höjd övergår troposfären i stratosfären, två skikt i jordens atmosfär.

•  37,6 kilometer är det högsta ett flygplan utan raketmotor flugit. NASAS gräns för rymden går vid 80,5 kilometers höjd.

• På 160 kilometers höjd ligger den undre gränsen för en något så när stabil omloppsbana runt jorden.

• Enligt Madsens plan skulle hans testraketer nå en höjd på 14 kilometer under 2017, och redan 2018 skulle de upp på 42 kilometers höjd.

I kretsen kring Peter Madsen blir det under sommaren 2017 alltmer uppenbart att hans livsprojekt har nått vägs ände. I och med brytningen med CS har många av de kompetenta personer som under flera år följt Madsen lämnat honom. Ofta i samband med uppslitande konflikter.

– Han hade en arrogant attityd och han var bra på att jaga i väg folk. Jag var själv nära att lägga av flera gånger. Han kunde kasta saker omkring sig och då sa jag att han betedde sig som ett barn och att han kunde ringa när han lugnat ner sig, säger Gwaino Razz som jobbade med sjösättningen av Nautilus. 

undefined

"Han kunde kasta saker omkring sig och då sa jag att han betedde sig som ett barn och att han kunde ringa när han lugnat ner sig", säger kollegan Gwaino Razz om Peter Madsen.

I augusti blossar konflikten mellan CS och Madsen upp igen. Nu handlar det om uppskjutningar från Bornholm som båda rakettillverkarna fått tillstånd för – under samma helg.

Men helt överraskande låter Peter Madsen CS få företräde. Enligt flera handlar det mesta han gör under sommaren 2017 mer om spektakel än vetenskap. Show snarare än framsteg. Dessutom är pengarna på väg att ta slut. 

– Hans ekonomi gick upp och ner, men han hoppades hela tiden att det skulle ordna sig, säger Gwaino Razz. 

Det mesta han gör under sommaren 2017 handlar mer om spektakel än vetenskap

undefined

Madsen under ett evenemang i Øksnehallen i Köpenhamn.

Foto: Nicolai Tobias / IBL

Andra personer kring Madsen ger en mer nyanserad bild: Visst tar man ett steg tillbaka i och med den senaste raketen. Men det är naturligt när man utvecklas – ibland måste man backa och pröva nya vägar. 

Och visst, menar hans försvarare, skjuter Madsen ibland i väg lite väl ambitiösa planer och utfästelser om kommande stordåd. Men det är hans strategi för att skapa intresse och locka sponsorer att finansiera projekten.

Tom Niederreuther som jobbar på Refshaleön, inte långt från Peter Madsens ubåtsverkstad, springer på uppfinnaren då och då under åren. De blir aldrig mer än ytliga bekanta men Toms företag hjälper ibland Madsen med att lyfta saker, och i motsats till andra relationer, där Madsen ofta hamnar i konflikt, är detta ett samarbete som flyter på.

Det var ingenting som fick mig att undra. Han verkade vara på bra humör. Helt galet

undefined

"Jag börjar undra vad jag egentligen vet om mina vänner", säger Tom Niederreuther, som mötte Peter Madsen bara några timmar innan han träffar Kim Wall.

Tom möter honom bara timmar innan han tar med Kim Wall ombord på ubåten, och vittnar om att Peter Madsen lyckades hålla skenet uppe, in i det sista.

– Han var helt normal. Det var ingenting som fick mig att undra. Han verkade vara på bra humör. Och när man ser tillbaka är det ju helt galet, säger Tom.

Chocken över vad som händer sedan har fått Tom Niederreuther att fundera på vad man egentligen kan veta om en annan människa.

– Jag börjar undra vad jag egentligen vet om mina andra vänner. Det är både skrämmande och sorgligt.

När Peter Madsen sitter i sin verkstad på kvällen tyder mycket på att det projekt han ska starta dagen efter – då han och hans medhjälpare med hjälp av ubåten Nautilus ska börja bogsera material till testuppskjutningen på Bornholm – är en återvändsgränd.

Madsen börjar inse att hans livsdröm, att skjuta sig själv ut i rymden, nog aldrig kommer att förverkligas. 

Ett totalt misslyckande, i hans egna ögon.

undefined

Madsen börjar inse att hans livsdröm om att skjuta upp sig själv i rymden nog aldrig kommer att förverkligas.

Foto: Deadline press

Sommaren 2017 är det, kanske mer än någonsin innan, Peter Madsen mot världen.

Mer än en av Madsens vänner berättar om hur han nu börjar talar om en annan tanke. En plan som på samma sätt som allt annat han gjort innebär att det är Madsen mot världen. 

Men nu handlar det om att begå det perfekta brottet – en oroande idé som han återkommer till, gång på gång.

Han säger att han har en mördarplan redo i ubåten

Bara några dagar innan Kim Wall försvinner har han en sms-växling med en kvinna som han tidigare haft ett förhållande med. Hon vill bli omskakad för att på så vis kunna komma i gång med ett konstprojekt hon jobbar med, säger hon. Och hans svar är verkligen chockerande.

– Han säger att han har en mördarplan redo i ubåten, och jag svarar honom att jag inte är rädd för det, "du måste vara mer skrämmande". Han pratar om verktygen han tänker använda och jag svarar "Det är inte hotfullt nog", säger kvinnan i Wired.

undefined

Madsen berättar om de verktyg han tänker använda för sin plan om ett mord i ubåten.

Foto: Deadline press

Steen Lorck, pensionerad örlogskapten som Madsen utsett till fartygschef på Natulius, får höra liknande tankar.

undefined

Sten Lorck

Foto: TV2

– Jag visste inte hur jag skulle hantera det han sa. Jag tänkte att han pratade om att råna en bank eller en guldbutik. Jag kunde helt enkelt inte tänka mig att det var något han menade på allvar, säger Lorck till TV2.

För Steen Lorck berättar Madsen också fortsättningen på sin fantasi: Att jagas av utryckningsfordon och helikoptrar, att stå i centrum.

Madsens vrede har ökat gradvis. Alla är emot honom. Det är så han uppfattar det. Nu vill han korsa en gräns, och konsekvenserna struntar han i.

Peter Madsen mot världen.

undefined

Att få stå i centrum och jagas av utryckningsfordon och helikoptrar är en del av Madsens fantasi. På bilden en av de båtar som sökte efter ubåten under mordnatten.

Foto: Fritz Schibli

På kvällen den 10 augusti skickar Peter Madsen två meddelanden:

I ett sms till Steen Lorck ställer Madsen in fredagens resa till uppskjutningsplatsen vid Bornholm. Steen Lorck blir förvirrad eftersom den 24 timmar långa resan är noggrant planerad. Han ber om en förklaring, men får aldrig något svar.

Enligt polis har han redan bestämt sig för att misshandla, döda och stycka en person

I ett andra sms bjuder Peter Madsen in Kim Wall till sin verkstad. 

Enligt polis och åklagare har Peter Madsen redan bestämt sig för och förberett sig på att misshandla, döda och stycka en person. 

undefined

Det dröjde innan omvärlden såg Kim Walls död som en händelse där en professionellt arbetande person dödats i sin yrkesroll.

Hon var reporter och dödades på uppdrag år 2017 – men det finns fortfarande motstånd mot att kvinnor har och tar uppdrag i våldsamma eller riskabla branscher. 

Samma reaktioner syntes när Alexandra Mezher, 22, dödades under arbete på ett hvb-hem och då kriminalvårdaren Karen Gebreab, 24, mördades av en intern, inne på anstalten. 

undefined

Alexandra Mezher och Karen Gebreab dödades båda på sina arbetsplatser.

Foto: Privat

I stället för att fokusera på arbetsmiljön ansåg många att de som kvinnor helt enkelt befann sig på fel ställe.

Kim Wall var en reporter på uppdrag – inte någon snedseglad turist. Ändå valde svenska Dagens Nyheter rubriken ”Viljan att berätta blev hennes död”.

”Nej DN. Nu vet vi inte exakt vad som hände ännu, men om Kim Wall blev mördad av en man, vilket polisen ju misstänker, så var det mannens våld som blev hennes död. Om det var en olycka som den misstänkte själv hävdar, var det olyckan som blev hennes död. Men hennes vilja att berätta, eller hennes journalistiska driv, var inte det som dödade henne”, skrev Johanna Lagerfors, GP-journalist, på sin blogg.

En flicka som gillar att sätta sig själv i fara

I danska Femina beskrev författaren Jens Christian Grøndahl journalisten Kim Wall, 30, som ”en flicka som söker … ovanliga situationer, som gillar att sätta sig själv i fara”.

undefined

Jens Christian Grøndahl

Senare backade han – men såg fortfarande inte Kim Wall som en yrkesperson, utan som kvinna och som offer.

– Jag menar verkligen att det inte är offrets skuld. Och man ska, som kvinna, kunna ta sig fram på egen hand, säger han till Politiken.

Just den kvinnosynen hade regissören Katrine Wiedemann varnat för flera månader tidigare i en krönika i Information. ”Kim Wall reduceras till en arketyp, ett blankt ansikte”, skrev hon i krönikan som delades flitigt och som hon fick många kommentarer kring.

– De danska medierna var mycket oetiska när det gäller det, och många var eniga i min kritik av mediernas cynism, summerar Katrine Wiedemann nu.

undefined

Även Kim Walls vänner reagerade mot bilden av Kim Wall som namnlöst brottsoffer.

”Vi får inte låta berättelsen om Kim Wall bli ännu en historia om en kvinna som dödats av en man”, skriver kollegan Sonia Paul i BuzzFeed

undefined

Lena Abrahamsson.

Men vi påverkas fortfarande av seglivade föreställningar om vad som är ett lämpligt jobb för en kvinna. Det menar Lena Abrahamsson, professor vid Luleå tekniska universitet som bland annat forskat om kvinnor som jobbar i gruvan.

– Det finns en gammal syn att kvinnor är mer försiktiga och inte tar risker. Å ena sidan är det positivt – kvinnor förväntas jobba säkrare och med mer kvalitet. Å andra sidan kan kvinnor anses vara fega, säger hon och fortsätter:

– Dessutom leder det här synsättet till att kvinnor inte ska ta risker. Och om de ändå gör det, får de skylla sig själva. Jag är ganska bekymrad av den här ”blame the victim”-inställningen.

Det finns en gammal syn att kvinnor inte tar risker

Baktanken är nog ofta att skydda kvinnor, tror hon, men välviljan gör att fördomarna nästan blir svårare att diskutera.

– De begränsar kvinnors handlingsfrihet och handlingsutrymme. Vi vill ju att kvinnor ska kunna göra under cover-reportage eller vara krigskorrespondenter, eftersom de kan göra helt underbara saker, säger professor Lena Abrahamsson. 

undefined

För polisen verkar jakten på bevis mot Kim Walls mördare övermäktig till en början. Ubåten är sänkt, Kim Walls kropp försvunnen någonstans i Öresund – och den misstänkte gärningsmannen ljuger oavbrutet.

Jens Möller har lett Köpenhamnspolisens mordrotel sedan 2011. När informationen om den saknade ubåten kommer sitter han i möte med Köpenhamnspolisens operativa chefer.

Under de närmaste 16 veckorna ska han driva en av de mest utmanande eftersökningarna någonsin, både polisiärt och känslomässigt.

undefined

Köpenhamnspolisens Jens Möller får leda en av de mest utmanande eftersökningarna någonsin, både polisärt och känslomässigt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Han och hans utredare misstänker tidigt att Peter Madsen ljuger – men att bevisa det blir en mycket krävande uppgift.

När Madsen räddas upp på land fredagen den 11 augusti klockan 11.20 verkar han oberörd, trots att hans ubåt just sjunkit. Det är ”tråkigt”, säger han bara, och upplyser polis och räddningstjänst om att det är en ballasttank som orsakat haveriet. När han försökte reparera felet sjönk ubåten på 30 sekunder, uppger Madsen.

Det är hans första lögn.

undefined

När Peter Madsen räddas upp på land fredagen den 11 augusti klockan 11.20 verkar han oberörd.

Foto: AFP/Scanpix Denmark

Men det finns fler detaljer i Peter Madsens första påstående som haltar. Han påstår att han varit ensam till havs hela natten, eftersom han släppt av Kim Wall vid en restaurang på Refshaleön kvällen före. Det är den andra lögnen.

Nu börjar en intensiv jakt på bevis – det enda sättet att fälla Peter Madsen för mord.

I vissa delar är polisen framgångsrik: Ingenting tyder på att Kim Wall släppts av vid restaurangen, som Madsen påstått. Dessutom avslöjar polisens tekniska undersökning av ubåten att den sänkts med avsikt och att historien om den krånglande ballasttanken är just bara en historia. 

undefined

Nautilus är fylld av 38 000 liter vatten och en del av spåren som funnits ombord är förstörda.

Foto: Peo Möller

Men att säkra bevisning från ubåten Nautilus interiör kommer att bli svårt. Den är fylld av 38 000 liter vatten och en del av spåren som funnits ombord är förstörda.

Att hitta det förmodade brottsoffrets kvarlevor är därmed helt avgörande.

Polisen känner till vilken rutt ubåten tagit, men det handlar om en tolv timmar lång resa och sökområdet är enormt. Öresund är dessutom på sina håll både djupt och strömt.

Det handlar om en tolv timmar lång resa och sökområdet är enormt

Dansk och svensk polis söker tillsammans till havs med båtar, dykare och flyg. Kustlinjen finkammas med hundpatrull samtidigt som man bedriver traditionellt polisarbete för att utesluta att Kim Wall tagit sig i land och därefter försvunnit.

Den 17 augusti meddelar dansk polis att man nu utgår ifrån att Kim Wall är död, och några dagar senare inträffar ett stort genombrott i utredningen. Längs stranden på ön Amager, söder om Köpenhamn, hittar en motionscyklist en kvinnotorso. 

undefined

Den 17 augusti sker ett genombrott. Ett fynd har gjorts vid strandkanten på ön Amager och polisen är snabbt på plats.

Foto: Johan Nilsson/TT

Dna-analysen tar några dagar. Under väntetiden får polisen flera tips om andra personer som säger sig ha gjort fynd, och trappar samtidigt upp sökningarna kring fyndplatsen. Slutligen kommer svaret: Det är Kim Walls kropp som man hittat i strandkanten. 

En sak står klar redan när fyndet görs, nämligen att en brottslig handling ligger bakom skadorna på kroppen. Det här är ingen olyckshändelse. Armar, ben och huvud saknas och det är helt uppenbart att kroppsdelarna avlägsnats med en såg.

– Jag kunde med en gång se att det var resultatet av en medveten handling, säger Jens Möller till TV2.

undefined

Längs stranden på Amager söder om Köpenhamn hittas en kvinnotorso. Efter några dagar kommer svaret: den tillhör Kim Wall.

Foto: AP/TT

Nu svänger Madsen. Han ändrar sin berättelse och påstår att Kim Wall dog genom en olycka när hon fick en 70 kilo tung järnlucka i huvudet. Han fick panik, berättar han för häktningsdomaren, och begravde Kim Wall till sjöss.

Jag kunde med en gång se att det var resultatet av en medveten handling

Madsens nya version sätter ytterligare press på Jens Möller och hans utredare. För att kontrollera Madsens uppgifter, och för att klarlägga hur Kim Wall dog, måste fler kroppsdelar hittas.

Jens Möller skickar ut sina dykare gång på gång. Svenska kriminalsökhundar, specialtränade för att söka efter avlidna personer till sjöss, sätts in. Den 6 november hittar dykare Kim Walls huvud och ben på botten av Kögebukten. 

undefined

Dykarna skickas ut gång på gång. Den 6 november hittar man till sist Kim Walls huvud och ben på botten av Kögebukten.

Foto: TT

Fynden är avgörande för en utmattad skara poliser.

– Vi hade vid några tillfällen under utredningens gång tänkt att vi inte kunde komma längre, att vi inte skulle hitta något mer. Men då satte vi oss ner och fick nytt hopp. Och så fortsatte vi, säger Jens Möller till TV2.

En rättsmedicinsk undersökning av kvarlevorna visar att inget trubbigt våld riktats mot Kim Walls huvud. Därmed avslöjas Peter Madsens tredje lögn. 

Uppfinnaren, som tidigare lagt ut texten vitt och brett, tystnar. Under ett antal dagar vägrar han prata med polisen. Därefter ber han om ett samtal, och nu har han en ny historia. Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning, hävdar han, men erkänner att han styckat hennes kropp. 

undefined

Den 23 augusti hålls en minnesstund för Kim Wall på Östra Stranden i Trelleborg. Ett hundratal personer tänder ljus i solnedgången.

Foto: Christian Örnberg

Den 29 november hittar dykare de sista delarna av Kim Walls kropp. För Jens Möller är det en stor lättnad.

– Det är jag som har haft kontakt med Kim Walls familj. Givetvis kändes det bra att kunna berätta för dem att hela kroppen var anträffad. Det här fallet har känts väldigt mycket. Så är det med mordutredningar, de rör upp känslor hos de poliser som arbetar med fallen, säger han till TV2.

Det här fallet har känts väldigt mycket

Samtidigt har dansk polis lyckats bärga föremål som kommer att bli viktiga bevis i åtalet mot Peter Madsen. En såg. En kniv. Metallrör som används för att tynga ner kroppsdelarna. I en dator som polisen beslagtagit i Peter Madsens verkstad finns äkta filminspelningar av när kvinnor torteras och mördas.

undefined

I en dator som polisen hittar i Peter Madsens verkstad finns filminspelningar av när kvinnor torteras och mördas.

Foto: Christian Örnberg

För Jens Möller har fallet varit olikt allt annat.

– Det är många känslor inblandade. Självfallet påverkar det också mig, annars hade jag inte varit människa, säger han till TV2.

undefined

”Med lag ska landet byggas” står det ovanför entrén, och de joniska pelarna är säkert 20 meter höga. 

Man känner sig liten när man går upp för trappan på Köpenhamns byret (tingsrätt) och det var väl meningen när huset byggdes 1815 – att få besökaren att känna respekt för rättvisan.

Här ska Peter Madsen ställas inför rätta den 8 mars och ytterligare elva dagar. Sal 60 är bokad för rättegången och den har en egen entré, genom ett betydligt mer anspråkslöst valv vid sidan.

undefined

Den 8 mars ställs Peter Madsen inför rätta på Köpenhamns tingsrätt. Sal 60 är bokad för rättegången.

Foto: Jens Christian

I rättssalens tak hänger gigantiska kristallkronor – och så går det att köra ända fram till dörren med bilen från häktet. Anhöriga, allmänhet och press har redan tilldelats platser enligt ett invecklat system. De som inte ryms kan se förhandlingen på videolänk i en annan sal.

Redan före rättegången har Peter Madsen ställt till ett sista trotsigt utspel. Han har valt bort jurymedlemmarna och vill dömas enbart av jurister.

Detta har han rätt till enligt dansk lag, men varför han agerar så här, är svårt att förstå. Juryn är garanten för att en tilltalad ska få en sista chans. Det räcker att få tre vanliga människor på din sida, så frias du.

– Det är möjligt att han bara vill gå på tvärs, säger Eva Smith, juridikprofessor och expert på processrätt.

Återigen: Peter Madsen mot världen.

undefined

Åklagare Jacob Buch-Jepsen håller pressträff i Köpenhamn efter att åtalet mot Peter Madsen släppts.

Foto: Johan Nilsson/TT

Under hela polisutredningen har ovanligt många detaljer släppts till journalisterna, så vi vet redan en hel del om polisens bevisning. Juristprofessorn Eva Smith är lite betänksam inför detta, men ”frestelsen var väl för stor” för Köpenhamnspolisen att läcka, med all internationell uppmärksamhet, tror hon.

Nu ska saken granskas in i minsta detalj, här, i den gamla domstolsbyggnaden. Bevisen kommer att radas upp inför både rätten och allmänheten. Det är så nära vi kommer sanningen. 

Många vill ta saken i egna händer

Många har engagerat sig i journalisten Kim Walls död. Samtidigt nekar Peter Madsen till mord, och förtjänar som varje medborgare att dömas rättvist.

undefined

Inför rättegången har Peter Madsen gjort ett sista trotsigt utspel. Han har valt bort jurymedlemmarna och vill dömas enbart av jurister.

Foto: Deadline press

– I en sådan här sak är många människor upprörda, säger juridikprofessorn Eva Smith. Många vill ta saken i egna händer. Då är det viktigt att samhället visar vem det är som utreder – och vem som straffar.

Kim Walls föräldrar, Joachim och Ingrid Wall, hoppas att fler kvinnor ska följa i dotterns fotspår. Därmed inte sagt att de inte förstod farorna med yrket.

– Naturligtvis var vi som föräldrar oroliga ibland, men vi visste att hon inte tog några risker, sa Kims mamma Ingrid Wall under en ceremoni vid Columbia-universitetet i New York.

För att uppmuntra nya reportrar att fortsätta berätta historier om människor har familjen grundat Kim Wall Memorial Fund. På Kim Walls födelsedag den 23 mars delas det första stipendiet ut. 

undefined

I Köpenhamns tingsrätt råkar den fjärde rättegångsdagen vara inplanerad samma datum. Men detta handlar inte om rättvisa kring Kim Walls död. Utan om att minnas hennes liv – och föra hennes uppdrag vidare. "Vi vill ju att kvinnor ska kunna göra under cover-reportage eller vara krigskorrespondenter, eftersom de kan göra helt underbara saker", med professor Lena Abrahamssons ord.

Eller som Ingrid Wall uttryckte det vid Columbia-ceremonin:

– Mänskligheten har behov för fler modiga kvinnor som Kim, som gav röst till de svaga och gjorde den här planeten till en bättre plats att leva på.