Var ”Sveriges nya affischnamn” – kämpade med skam och skuld

Jessica log – men bar på mammas hemlighet

Utåt sett log Jessica Jogensjö brett på stora uppslag i tidningar under rubriker som ”Svedalas stora stjärna” och ”Sveriges nya affischnamn”. 

Men inombords kämpade hon med skam, skuld och en stor hemlighet – hennes mammas missbruk. 

– Jag lovade mig själv som elvaåring att aldrig bli beroende av en annan människa. För det gjorde så ont att bli övergiven, säger hon. 

Publicerad 2 jun 2019 kl 09.06

Jessica Jogensjö, 44, pratar sällan om sin elitkarriär inom gymnastiken. 

I album som hon har hämtat ner från vinden i bostaden i Trelleborg ligger hundratals utklippta artiklar med rubriker som alla förutspår att Jessica är Sveriges nästa gymnastikstjärna. 

– Det har blivit en grej som jag nästan skäms över. Min mamma brukade säga till mig att jag ”inte skulle tro att jag är något”. Därför känns det falskt, för jag vet ju hur ledsen jag var trots att jag ler på alla bilder, säger hon. 

Jessica Jogensjö är den före detta gymnasten med både SM- och EM-guld på meritlistan – som vid 44 årsålder har kommit fram till att hon delar upp sitt liv i tre delar.

Uppväxten med en alkoholiserad mamma och kampen för att hålla det hemligt.

Försoningen med sin mamma, efter tio år av missbruk.

Den uppmärksammade dödsolyckan på E65 som förändrade hennes liv, och som tog hennes lillebror Daniel ifrån henne.

Flera tidningar skrev om Jessicas framgång inom gymnastiken.

Foto: JENS CHRISTIAN

Jessica Jogensjö växte upp med en mamma som missbrukade.

Foto: JENS CHRISTIAN

Jessica vann flera tävlingar som barn - men lyckades inte få bekräftelse från sin mamma.

Foto: JENS CHRISTIAN

Del ett: Alkoholens grepp

Det var när Jessica Jogensjö var tio år gammal som hennes mamma, Ann-Sofie Dahl-Göthed, började dricka. Mamman förklarade att det berodde på att Jessicas morfar nyligen gått bort.

Det blev början på tio tunga år av missbruk.

– Mamma lyckades på något sätt att sköta sitt jobb, hon höll sig på en viss promille så att hon inte skulle skaka, berättar Jessica Jogensjö.

”Varför dricker du mamma?”

När hon var elva år gammal hade hon hittat flaskor hemma, gömda i tvättstugan och under madrasser. 

Hon bestämde sig för att konfrontera sin mamma.

– Jag hittade på en lögn för att slippa träningen och stannade hemma den lördagen i stället. Hela natten innan låg jag nervös, med flaskorna i sängen så att de inte skulle försvinna, och när resten av familjen hade åkt hemifrån så tog jag mod till mig. 

Elvaåriga Jessica gick in till badrummet där hennes mamma fönade håret och frågade rakt ut: ”varför dricker du mamma?”

– Jag fick det typiska svaret - att det var mitt fel. Att jag tränade för mycket och kostade pengar, att jag inte skötte hemmet som jag skulle, säger Jessica Jogensjö.

undefined

I dag är Jessica gift med Gunnar, och de båda arbetar inom medicinsk teknik.

Foto: JENS CHRISTIAN

Vann junior-SM

Efter den morgonen kände Jessica sig straffad av sin mamma.

– Hon straffade mig eftersom hon kände sig avslöjad. Efter att jag konfronterat henne så sa hon inte längre godmorgon eller godnatt till mig och min födelsedag skulle inte längre firas, berättar hon.

Jessica vann fler och fler guldmedaljer, allt för att försöka fånga sin mammas uppmärksamhet. 

– Det var ett sätt att söka bekräftelse. När jag kom hem med mitt första guld i junior-SM, tittade hon inte ens på den. Jag tänkte att ”om jag bara vinner nästa gång så kommer hon att se mig”.

Till slut drack Jessicas mamma flera flaskor alkohol om dagen. Efter en ödesdiger julafton 1993 tog familjen beslutet att hålla en intervention. 

– Hon var stupfull och hade hasat ner under bordet under Kalle Anka. Då bestämde jag mig och bad om att hon antingen skulle supa ihjäl sig eller bli nykter. 

Del två: Försoningen

Jessica var 20 år när hon packade sin mammas väskor till behandlingshemmet. 

Äntligen hade hennes mamma gått med på att få hjälp. 

– Jag var med på en anhörigvecka, och det var den bästa veckan i mitt liv. Det var inte förrän då jag förstod att det inte var mitt fel att mamma drack, utan att det var en sjukdom, säger Jessica. 

Försonades med sin mamma

Efter flera år av kyla, sorg och ilska kunde Jessica, som hade kämpat så länge med att hemlighålla missbruket, försonas med sin mamma. 

– Det är det som är så stort med mamma. Hon flög inte på oss, utan hon har haft tålamod och låtit mig komma till henne, säger Jessica. 

I dag står Jessica sin mamma nära, och hon ler stort när hon berättar att de har dubbelt så många år tillsammans utan missbruk som med. 

– Jag har förlåtit min mamma. Alkoholism är en sjukdom, hon hade inte betett sig som hon gjorde ifall hon inte hade haft alkoholen i kroppen.

Tränar sonens fotbollslag

Jessica har själv en 13-årig son, Felix, som spelar fotboll i Trelleborgs IF. Till skillnad från när Jessica tränade gymnastik utan något stöd hemifrån, har Felix fullt stöd.

– Jag är assisterande tränare! Det är så roligt att se de här killarna växa upp och att kunna vara där för dem, säger Jessica och ler. 

År 1994 gjorde Jessica sin sista tävling som gymnast - EM i Globen. 

Och på den tävlingen satt någon alldeles speciell i publiken, nämligen Ann-Sofie.

– Jag är så glad att mamma fick se en tävling nykter. Och till råga på allt fick hon se en tävling där jag tog hem fem guld!

Del tre: Dödsolyckan

Tio år efter att Jessicas mamma blivit nykter, år 2004, var hennes lillebror Daniel och hans familj på väg hem på E65 efter att ha hälsat på hos Henrik, tvillingbror till Daniel. 

Med i bilen fanns paret i familjens två barn, Teodor, 1,5 år och Elliot, sju månader.

– De hittade inte barnen förrän de klippte upp taket på bilen, eftersom de var så små. När vi såg bilder på bilen så förstod vi att de inte fanns mycket kvar av dem, berättar Jessica.

undefined

Jessicas bror Daniel omkom i en våldsam bilolycka år 2004.

Foto: JENNY LEYMAN / KVP

Hela familjen omkom

En rattfull lastbilschaufför hade kört över på fel sida av vägen, och kolliderat med Daniel och hans familj. 

Alla fyra – Daniel, hans hustru Lina och barnen – dog i kraschen. 

Lastbilschauffören överlevde däremot, och fick fyra års fängelse.

– Jag vet att Daniel hade förlåtit honom, säger en rörd Jessica Jogensjö. Han visste att det var en sjukdom, precis som med mamma så hade lastbilschauffören en sjukdom. Vi har förlåtit.

”Om jag tar livet av mig får jag vara med Daniel igen”

Åren som följt har varit en tuff tid för Jessica och hennes familj. Inte minst för Henrik, som förlorade sin enäggstvilling.

Utöver rädslan för sitt eget och sin brors välmående kom även rädslan över att hennes mamma skulle trilla tillbaka i sitt missbruk krypande.

– Men mamma sa tydligt och klart till mig och Henrik att hon inte tänkte lämna oss igen, hon tänkte inte börja dricka igen. Och jag tror henne, säger hon. 

Mamma Ann-Sofie Dahl-Göthed har nu varit nykter långt mycket längre än hon var alkoholist.

– I dag har vi gått igenom alla konsekvenser och det som hände. Men det var också en smärtsam tid. Men det var tvunget att gå igenom det för henne, för mig och för att kunna bearbeta det. För mig har det blivit en hjälp, nu tänker jag att det är här du slutar om du börjar igen, säger Ann-Sofie.

– För min del var det flaskan som var viktigast. Sen kom barnen långt ner. Än i dag är det svårt att förstå – eftersom jag har moraliska och etiska värderingar – att det kunde bli så illa. Men det är så den här sjukdomen fungerar med förnekelse och skam.

Men ni har en fin relation i dag? 

– Den är jättenära. Vi har den relationen i dag som jag innan alkoholen tog över alltid önskat ha med mina barn. Min föräldraroll har alltid – förutom när jag drack – varit jätteviktig för mig. 

undefined

Text: Nellie Erberth

Foto: Jens Christian

Det här är Jessica Jogensjö:

Ålder: 44 år

Familj: Maken Gunnar, sonen Felix och Gunnars tre barn Edwin, Elliot och Alicia

Bor: I Trelleborg och Uppsala

Gör: Arbetar på ResMed, ett medicinskt teknikföretag