Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemligt dokument: Så utnyttjade S extrem falang

S och SSU har sagt att de försökt lösa problemen i det viktiga Skånedistriktet.

Men bakom kulisserna har något helt annat pågått. 

Här är hela historien om SSU-avslöjandena – och ett hittills hemlighållet dokument. 

Det visar hur SSU Skåne-falangen utnyttjats i ett aggressivt maktspel. 

När Stefan Löfven under valnatten går upp på scen för att hålla tal inför sina partikamrater vet han vilka han ska tacka först.

– Detta fantastiska SSU, säger han med eftertryck. Den glädjen, den energin, den viljan, den går inte av för hackor. Det är därför jag älskar er så mycket.

Kärleken handlar också om överlevnad.

Ungdomsförbundet SSU är livsviktigt för Socialdemokraterna, som gått från över en miljon medlemmar i slutet på 1980-talet, till rekordlåga 89 000 i dag.

Publiken jublar och lyfter händerna så att de formar hjärtan.

Men under ytan pågår en oförsonlig intern maktkamp, där en ny falang som anklagas för odemokratiska metoder blivit en bricka i spelet.

Det visar ett internt dokument, som fram tills nu hållits hemligt.

En våldsam start

Den 9 maj 2013 blir en man i 20-årsåldern överfallen utanför City Gross i Rosengård.

Han har precis varit på ett SSU-möte där han hamnat i en arg diskussion om palestinier.

Tre jämnåriga män, varav två SSU Rosengård-medlemmar, döms senare för att ha slagit ner mannen och sedan sparkat på honom så illa att han inte kunnat få i sig annat än flytande föda i flera veckor.

Det blir en tuff start för den nya falang som tar över den redan existerande ungdomsklubben i Rosengård och som ett år senare även tar makten över SSU Malmö.

Kärnan i falangen är ett sammansvetsat gäng, aktiva i ungdomsrörelsen Reacta som erbjuder läxhjälp och lockar ett trettiotal barn och unga.

Flera är även engagerade i muslimska reformrörelsen Ahmadiyya, som ofta uppfattas som så moderat att den inte accepteras i många islamiska länder.

Rörelsens moské är kontroversiell i Malmö sedan imamen under ett skolbesök enligt Sydsvenskan jämfört homosexuella med grisar.

Falangen använder sitt nätverk, Reacta och församlingen, och får ett stort antal lojala personer som inte är aktiva i SSU att rösta på årsmöten.


29 oktober. Kvällsposten avslöjar att SSU Skåne bojkottat Pride, att den styrande falangen anklagas för odemokratiska metoder, vice ordföranden praktiserat för en militärregim och att förre ordföranden i ett tal pratat om "ateismens omoraliska idé". • https://www.expressen.se/kvallsposten/larmet-s-beroende-av-extrem-falang-islam-ar-botemedlet/
30 oktober avslöjar Kvällsposten att flera interna rapporter om allvarliga problem inom SSU Skåne har skickats till förbundet, S i Malmö och partidistriktet de senaste åren. • https://www.expressen.se/kvallsposten/internrapport-s-kande-till-extrem-falang-i-ssu/
Den 31 oktober. Under en debatt om homosexuella ska få donera blod på samma villkor som heterosexuella uttalades homofobi av SSU Skåne-medlemmar. ”För att företräda Socialdemokraterna ska man kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar”, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad. • https://www.expressen.se/kvallsposten/-har-deltar-ssu-ordforanden-i-mote-dar-homofobi-uttrycks/
1 november avslöjar Kvällsposten att Mansour Ahmed, som till DN sagt att han ska "agera med kraft", själv är en av de som anklagas för odemokratiska metoder. • https://www.expressen.se/kvallsposten/utpekad-ssu-skane-ordforande-ska-sjalv-leda-intern-utredning-/
2 november avslöjar Kvällsposten att ett kommunalråd och en ledamot i fullmäktige i Malmö hyllat Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan. • https://www.expressen.se/kvallsposten/s-kommunalrad-hyllade-islamkonservativt-styre/
4 november publicerar Kvällsposten en mobilfilm som visar hur SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed skriker under en årskonferens tills mötet måste stoppas. Enligt vittnen är kvinnor i SSU Skåne särskilt drabbade av den styrande falangen. • https://www.expressen.se/kvallsposten/intern-film-visar-hur-ssu-ordforande-skriker-tills-mote-stoppas-sa-sjukt/
8 november avslöjar Kvällsposten att flera SSU-medlemmar som skrivit att granskningen är "falsk fakta" delat antisemitiska konspirationsteorier på Facebook. • https://www.expressen.se/kvallsposten/extremism-sprids-av-ssu-bjod-in-radikal-predikant/
18 november säger tunga S-profiler att falangen är en maktbas för S i Malmö. Kvällsposten kan avslöja att en riksdagspolitiker inte fått tala på ett möte i en moské i Helsingborg, vilket en manlig S-politiker godkänt. • https://www.expressen.se/kvallsposten/s-kvinna-tvingades-sitta-i-ett-separat-rum-nar-man-holl-tal/
22 november försöker Kvällsposten ställa frågor till kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), på väg till kommunfullmäktige. Hon vägrar. • https://www.expressen.se/kvallsposten/extremism-sprids-av-ssu-bjod-in-radikal-predikant/
1 / 9

Kvällspostens avslöjanden: Hot, antisemitism och homofobi

• Sommaren 2018 väljer majoriteten i SSU Malmö och Skåne att inte gå på Pride-paraden, flera anger religiösa orsaker.


• Under en årskonferens uttrycks, enligt vittnen, homofobiska åsikter när SSU Skåne-falangen vägrade gå med på en motion om att homosexuella ska få donera blod på samma sätt som heterosexuella.


• En SSU-medlem, 16-åriga Nadja Weigel Bergholm, blir varnad när hon vill lyfta frågan om hedersförtryck och slöjan. Enligt Bergholm säger SSU Malmö-ordföranden Tiba Awni att hon inte har något i SSU att göra om hon är kritisk till slöjan.


• Ordföranden i SSU Malmö Centrum Mohammed Adeeb har delat antisemitiska konspirationsteorier på Facebook.


• En av SSU-profilerna, Rizwan Elahi, pratade under ett filmat tal om ”ateismens omoraliska idé”. Han var aktiv i en moské som varit kontroversiell på grund av imamens homofobiska kommentarer under ett skolbesök. Vid tre tillfällen frågade Kvällsposten Rizwan Elahi om han tog avstånd från imamens uttalande – men han valde att inte svara. 


• SSU Hässleholms ordförande Omar Al-Ganas har, vilket andra medier avslöjat, skrivit antisemitiska kommentarer på sociala medier.


• Före detta SSU Skåne-ordföranden och ledamoten i Helsingborgs kommunfullmäktige 2014-18, Ajat El-Khalayli, har gillat och skrivit positiva kommentarer till bilder på Facebook där den israeliska flaggan bränns och maskerade barn försedda med vapen.


• I ett SSU-seminarium har Malmö-ordföranden Tiba Awni, ledamot i Malmös grundskoleförvaltning och inadjungerad i Malmö Arbetarekommuns styrelse, bjudit in en salafistisk predikant, känd för att ha predikat i radikala kretsar.

”Det har funnits anklagelser om rasism”

För S i Malmö tänds hoppet om att bryta det sjunkande engagemanget.

Snart slår sig den nya falangen ihop med SSU Helsingborg, som historiskt varit en högerklubb som inte ens ingått i Skånedistriktet.

Vänstern reagerar över den nya SSU-koalitionens metoder.

En vanlig maktkamp, ska falangen och S-profiler hävda.

Enligt de nya SSU:arna försöker vänstern stänga ut dem.

– Det har funnits anklagelser om rasism, säger Klas Gustavsson som var redaktör för SSU:s jubileumsbok när organisationen fyllde 90 år 2007

Jag kan förstå om nya upplevt Skånevänstern som utestängande

På en av årskonferenserna framfördes det i talarstolen att man aldrig hade upplevt så mycket rasism som i SSU Skåne.

– Just rasism tror jag dock inte det handlade om. Däremot kan det ha funnits andra mekanismer som var utestängande, säger Klas Gustavsson. Vänstern har krävt mycket av sina medlemmar. Jag kan förstå om nya upplevt Skånevänstern som utestängande.

Enligt interna rapporter och vittnesmål är det inte klassiska, politiska konflikter Skåne drabbats av.

Den nya falangen anses agera patriarkalt och hotfullt, främst mot kvinnor och killar som inte är macho.

En SSU-medlem berättar för förbundssekreterare Andrea Törnestam att majoriteten i SSU Malmö och Skåne bojkottat Pride.

2015 och 2017 vittnar S-profiler på besök från andra distrikt om allvarliga händelser på Skånes årskonferenser.

”Jag satt i presidiet som mötesordförande. Mötet urartade. Har aldrig varit med om något liknande”, skriver Alejandro Caviedes, dåvarande ordförande för Kommunal i Umeå.

I en rapport som den 23 mars 2017 skickas till SSU:s förbundsstyrelse, styrelsen i S i Skåne och det skånska LO-distriktet skrev Caviedes och andra vittnen om hur ombud från Malmö och Helsingborg beter sig:

Vittnesmål: ”Gäster blev uppskrämda och grät”

”Något som liknar ett upplopp uppstår då. (...) Många ombud och andra gäster blev uppskrämda och en del grät. Jag själv upplevde det som väldigt obehagligt och kände mig väldigt utsatt”.

Två år tidigare, 2015, hade en annan rapport, skriven av bland andra S ordförande i Lund Anna-Lena Hogerud, beskrivit samma problem.

Flera unga SSU:are hoppar av förbundet.

Frågan många ställer sig är varför förbundet och partiet låtit problemen fortgå.Förtroendevalda, avlönade och med på röstlistor

• Mansour Ahmed, var ordförande för SSU Skåne, LO Helsingborg samt ledamot i kommunfullmäktige och arbetsmarknadsnämnden.

Avgick efter Kvällspostens granskning.


• Electra Ververidis har en avlönad havitdstjänst som distriktssekreterare på SSU Skåne och står på listan till Regionfullmäktige och valdes nyligen till ersättare i fullmäktige i Malmö.


• Omar Al-Ganas, var ordförande i SSU Hässleholm och ledamot i kommunfullmäktige. När flera medier rapporterade om att han tidigare uttryckt antisemitiska åsikter blev han politisk vilde efter att ha petats av S i Hässleholm.

Lämnade senare både SSU och fullmäktige efter Kvällspostens granskning.


• Tiba Awni har arvoderade nämndsuppdrag och står på listan till Regionfullmäktige.


• Malik Chaudhry, har arvoderade nämndsuppdrag och står 5:a på Socialdemokraternas lista till Regionfullmäktige. 


• Mohammed Adeeb ordförande Malmö Centrum.

Avgick efter Kvällspostens granskning.


• Khloe Abdel Wahab, med på listan till Regionfullmäktige.

Avgick efter Kvällspostens granskning.


• Mediha Ahmadi, sitter i kommunstyrelsen, har arvoderade nämndsuppdrag och är 8:a på Riksdagslistan.


• Rizwan Elahi, 11:a på S lista till Riksdagen. Har inte varit aktiv i SSU i år.

Lämnade S när Kvällsposten påbörjade sin granskning.


Hemliga dokument: Hot om att släppa fram antidemokrat

SSU:s ledning och förbundsordförande Philip Botström säger att de försöker lösa situationen i Skåne.

Men i bakgrunden pågår ett annat spel.

Trots interna rapporter om hot och extrema metoder under årskonferenserna 2015 och 2017, samt vittnesmål om flera andra missförhållanden, får falangen fortsätta utan att åtgärder vidtas.

Philip Botström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Partiet medlade under politiskt inbördeskrig

Detta är 1:1-freden

I praktiken innebär 1:1-principen att den ena konstellationen, högern exempelvis, får ordförandeskapet och den andra, vänstern, får förbundssekreterarskapet.

Och att båda får varannan ledamot i förbundsstyrelsen.

Konflikten mellan högern och vänstern är bråket mellan två koalitioner, en socialistisk och en mer liberal del av rörelsen. 

2005 gick partiet in för att stoppa det politiska inbördesbråket som pågick.

En överenskommelse nåddes och sedan dess gäller fred inom SSU.

Freden kallas 1:1. 

Men när vänstern förlorat sitt traditionellt starkaste distrikt till den så kallat extrema falangen, förändras spelreglerna.

Inför kongressen sommaren 2017 skickar högern, Philip Botströms samarbetskoalition, ett hot om att upphäva 1:1-freden.

Högern ställde krav på att begränsa vänsterns studier i andra distrikt och hotade att ersätta en vänsterledamot i förbundsstyrelsen med SSU Skånes ordförande, som anklagades för antidemokratiska metoder.

Och att släppa fram SSU Skåne-ordföranden Mansour Ahmed i förbundsstyrelsen, trots upplysningar om antidemokratiska metoder, om inte den försvagade vänstern går med på ett antal unika krav.

I anteckningar från skåningarnas delegationsarbete 2017 framkommer att planen på att släppa fram Mansour Ahmed hålls hemlig.

I ett svar på högerdistriktens krav skriver vänstern om de ställda kraven:

”Vi vill att vänstern aktivt motverkar denna sortens utpressning i framtiden och insisterar på att gamla avtal gäller fram till det att de avbryts”.

Förbundet svarar oförstående när Kvällsposten frågar om kraven:

– Inför kongressen 2017 förhandlade distrikten om både sakpolitik och personval, som det görs inför alla kongresser. Valberedningens förslag till förbundsstyrelse valdes enhälligt av kongressen. Det har under lång tid funnits ett falangsystem inom SSU som inte alltid gynnat organisationen. En enig förbundsstyrelse bedriver nu ett omfattande arbete med att avskaffa falangerna, säger SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam.

Arvet från moderpartiet

Ledamot: ”Varje år äter vi middag med massa nazister”

Kommunalrådet Sedat Arfi och fullmäktigeledamoten Mubarik Abdirahman kritiserade 2016 mediebevakningen om att miljöpartistiske ministern Mehmet Kaplan deltagit på en middag tillsammans med medlemmar från turkiska, nyfascistiska och ultranationalistiska organisationen Grå vargarna.

Två månader efter Löfvens tal på valnatten, där han tackade SSU, inleder Kvällsposten granskningen om ett påstått extremt styre i Socialdemokraternas största distrikt.

Under fyra veckor avtäcker 25 artiklar en röd tråd av tolerans mot intolerans inom S och SSU.

Minst fyra SSU-profiler tvingas avgå.

– SSU är särskilt viktigt i Skåne. Där formas en identitet som många Malmöpolitiker bär med sig, säger SSU-experten Klas Gustavsson, sociolog och anställd forskare i Lund. 

Han anser att det vore förenklande att säga att SSU Skåne utsatts för ”islamistisk infiltration”. – Men det har funnits en större tolerans mot intoleransen när det handlat om religiösa grupper, säger Klas Gustavsson.

Rädsla att framstå som främlingsfientliga

– Det kan säkert bero på att det tillkommer en religiös aspekt som socialdemokrater är ovana vid. Och sedan rädslan för att man själva ska framstå som främlingsfientliga.

2010 hamnade S i Malmö i blåsväder sedan Ilmar Reepalu, då kommunstyrelsens ordförande, i en Skånska Dagbladet-serie om antisemitism, sa sig önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels politik.


30 oktober deltar Filip Roslund, fd. ordf. SSU Skåne, förbundsordförande Philip Botström och Kvällspostens Federico Moreno i SR Studio Ett. • https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7078172
Foto: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7078172
31 oktober Rizwan Elahi, fd ordf. SSU Malmö och Kvällspostens Federico Moreno uttalar sig i Studio Ett. • https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7078985
Foto: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7078985
1 november är Kvällspostens Federico Moreno och SSU Malmös fd. ordförande Rizwan Elahi med i SVT Opinion Live. SVT Opinion live https://www.svtplay.se/video/19578168/opinion-live/opinion-live-sasong-6-1-nov-22-00?start=auto&tab=2017
1 november Federico Moreno svarar på frågor i P3. • https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1175026?programid=5183
Foto: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1175026?programid=5183
1 november är Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, med i Aktuellt där hon uttalar sig om SSU. Kvällsposten söker i flera veckor förgäves Malmös kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh, som bara vill svara via mejl.
Förre SSU Skåne-ordföranden Filip Roslund och förbundsordförande Philip Botström i TV4 Nyhetsmorgon. • https://www.youtube.com/watch?v=A6T2XrSgIw0
Foto: https://www.youtube.com/watch?v=A6T2XrSgIw0
1 november skickas ett pressmeddelande till DN om att en arbetsgrupp i SSU Skåne ska "gå till botten" med uppgifter om extrem falang. Dåvarande ordförande Mansour Ahmed säger att han ska "agera med kraft". • https://www.dn.se/nyheter/politik/arbetsgrupp-i-ssu-skane-ska-ga-till-botten-med-uppgifter-om-extrem-falang/
1 november. • https://www.sydsvenskan.se/2018-11-01/forra-ssu-ordforanden-absurt-att-en-av-de-varsta-sitter-kvar
Den 5 november skriver 33 SSU Skåne-medlemmar, i Aftonbladet debatt att avslöjandena är "falsk fakta" och "falska påståenden". • https://www.aftonbladet.se/a/L07rwx
18 november skriver Mansour Ahmed i Aftonbladet Debatt att han avgår som ordförande. • https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Mgl9zK/jag-avgar-som-ssu-skanes-ordforande
1 / 10

S-kvinna tvingades vänta i separat rum

2014 spred ordföranden i S i Rosengård Adrian Kaba en antisemitisk konspirationsteori när han hävdade att IS tränats av Israel. Tidigare hade han skrivit om en ”judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”. Kaba fick sitta kvar i fullmäktige och stod senast i september på S riksdagslista.

När riksdagsledamoten Yasmine Larsson gjorde ett moskébesök i Helsingborg för att prata med väljare inför valet 2018 tvingades hon vänta i ett separat rum, medan manliga politiker höll tal. En kritiserad händelse som godkändes av riksdagsledamoten Ola Möller.

I samband med SSU och S i Skåne-granskningen hävdar Malmös högste politiske ledare Katrin Stjernfeldt Jammeh att det handlar om "enskilda ungdomars uttalanden".

”Falsk fakta” och ”falska påståenden”, skriver Tonka Frodlund som sitter i Socialdemokraternas riksstyrelse, i en debattartikel i Aftonbladet, tillsammans med SSU Skåne-medlemmar.

När Kvällsposten avslöjar att kommunalrådet Sedat Arif och ledamoten Mubarik Abdirahman hyllat Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan, senast 2015 och 2016, skriver politiske sekreteraren Anders Malmström på sociala medier att mediebevakningen förts vidare ”med entusiasm av fb-grupper och debattörer som inte ens sneglar på något pressetiskt regelverk”.

– Man måste ju kunna kräva mer. Här är det ju ombudsmän och folk som sitter i kommunfullmäktige som skrivit positivt om Erdogan, säger Klas Gustavsson.

Det är inte första gången S i Malmö kritiserar mediers avslöjanden om att förtroendevalda hyllar eller omger sig med antidemokratiska och tvivelaktiga islamistiska organisationer.


Kvällsposten har sökt SSU-Skåne-profiler

Kvällsposten har i flera veckor förgäves sökt SSU Skåne-profiler, däribland (numera före detta) ordföranden Mansour Ahmed.


33 SSU-medlemmar i Aftonbladet Debatt

"Som i så många andra SSU-distrikt finns det olika politiska intressen i vårt distrikt. SSU Skåne har haft en lång historia av en politisk maktkamp mellan bokstavstrogna vänsterideologier och en mer pragmatisk klassisk socialdemokratisk gren.

Länge har SSU-distriktet i Skåne dominerats av dessa mer vänsterideologiska krafter. Detta har sedan en tid ändrats och nu är styrelsen mer heterogen.

Det är i ljuset av detta man ska läsa rapporteringen i media. Ett par av de som förlorat på den demokratiska arenan syns nu i det ena ogrundade uttalandet efter det andra.

I fronten finns ett par före detta ordföranden för distriktet som historiskt använt sig av högst tvivelaktiga metoder för att behålla makten"

Läs hela inlägget här. 


I SR Studio Ett uttalade sig fd. ordf. för SSU Malmö Rizwan Elahi.

Lyssna här.


I SVT Opinion deltog Rizwan Elahi.

Se här.


I SR Studio Ett uttalade sig SSU Skånes vice ordförande Khloe Abdel Wahab.

Lyssna här. 


TV4 Nyhetsmorgon: Krisen som skakar SSU - fd SSU Skåne ordförande Filip Roslund och förbundsordförande Philip Botström.

Se här.  


18 november skrev Mansour Ahmed i Aftonbladet Debatt, i samband med att han tvingades avgå.

Läs här.


6 november frågade Kvällsposten SSU Malmös ordförande Tiba Awni varför hon bokat en känd salafistisk predikant till ett SSU-seminarium.

Hon mejlade:


Hej, 

Jag kan absolut svara på det. SSU Malmö arrangerade en föreläsningsserie som handlade om olika typer av förtryck i samhället. Det var totalt sju evenemang med olika föreläsare och debattörer. Ett av evenemangen handlade om islamofobi, antisemitism och förtryck som sker pga religion. I detta samtal deltog representater för olika organisationer och som representerade olika åsikter. Vi hade bland annat med en präst från Svenska Kyrkan, en representant från föreningen Tro och Solidaritet, en representant som hade arbetat emot islamofobi och en som hade arbetet emot antisemitism. 

Jag har tidigare varit engagerad i organsationen Ungdom mot rasism och under ett evenemang som Pedagog Malmö arrangerade med Ungdom mot Rasism (se länk) där både Svenska Kommitté mot Antisemitism och föreningen Under ytan deltog och som just handlade om antisemitism och islamofobi var Hussein Ahmad med. Jag tyckte det han sa om islamofobi lät bra. Inget av det han sa visade att han hade radikala salafistiska åsikter eller liknande. Därför valde jag att bjuda in honom till vårt arrangemang. Jag har aldrig hört talas om att han stod för radikala åsikter förrän nu. Hade jag vetat det skulle SSU Malmö självfallet inte bjuda in honom.

OBS: Jag utgår från att du tar hela mitt citat och inte förvanskar min förklaring.

Både kommunalrådet Sedat Arfi och Mubarik Abdirahman kritiserade 2016 mediebevakningen om att miljöpartistiske ministern Mehmet Kaplan deltagit på en middag tillsammans med medlemmar från turkiska, nyfascistiska och ultranationalistiska organisationen Grå vargarna.

”Jag tar avstånd från alla middagar jag har varit på! (...) Som muslim är det viktigt att ta avstånd från och vara tydlig kring sina avståndstaganden. Börjar bli löjligt detta”, skrev Sedat Arif på Facebook.

”Varje år äter vi förtroendevalda middag med massa nazister i olika sammanhang. Allt från julavslutning i nämnden till budgetöverläggning!”, skrev Mubarik Abdirahman.Här är SSU-skandalen

29 oktober

• Klockan 06.40 publicerar Kvällsposten artikeln ”S beroende av extrem falang”. Där framgår bland annat att falangen bojkottat Pride, att förre ordföranden representerat en moské som gjort homofoba uttalanden och att vice ordföranden jobbat för en militärregim. Enligt förbundsordförande Philip Botström kan det finnas partikamrater som hemlighållit uppgifterna.


 Klockan 21.10 avslöjar tidningen att homofobiska kommentarer uttalats av SSU Skåne-medlemmar under en ilsken debatt om huruvida homosexuella ska få donera blod på samma villkor som heterosexuella.


30 oktober 

• Tidningen avslöjar att flera interna rapporter om allvarliga problem inom SSU-distriktet har skickats till förbundet och S i Skåne de senaste åren.

Detta tvärtemot vad SSU:s ordförande sagt.


• SSU:s ordförande Philip Botström säger i SR:s Studio Ett att han uppmanat samtliga inblandade personer att lämna sina uppdrag med omedelbar verkan. Han avslöjar också att förbundet gett SSU Skåne tre veckor på sig att presentera en handlingsplan.


 Omar Al-Ganas lämnar alla sina uppdrag för Socialdemokraterna i Hässleholm och SSU Skåne.


31 oktober

•  SSU-medlemmar hävdar att SSU:s ordförande Philip Botström själv hört homofobiska uttalanden som uttrycktes på ett SSU-möte. Enligt hans pressekreterare var han dock inte med just när debatten hölls. S partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att förtroendevalda måste ”kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar”.


• I SR:s Studio Ett tillbakavisar SSU Skånes förre ordförande Rizwan Elahi kritiken. 


• Aftonbladet skriver att SSU:s ledning sett mellan fingrarna angående konflikten i Skåne och att den extrema falangen, enligt källor, använts som slagträ för att slå tillbaka SSU-vänstern.


1 november

•  I SVT:s Morgonstudion säger Philip Botström att han ”milt uttryckt är jävligt förbannad” över de senaste dagarnas avslöjanden. ”De uppgifter som kommit fram visar att vi har brustit i våra rutiner”.


• I DN säger SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed att hans distrikt tillsatt en grupp som ska ta fram handlingsplanen för att få bukt på problemen och att han själv ska ”agera med kraft”.


• Kvällsposten avslöjar att Mansour Ahmed, som uttalat sig om att ”agera med kraft” själv är en av de som utpekas för odemokratiska metoder.


• I ett pressmeddelande skriver SSU att man inför en granskningsfunktion för att tidigt upptäcka om någon förtroendevald bryter mot SSU:s principer.


• I Sydsvenskan kallar förra SSU-ordföranden Kristin Linderoth det ”helt surrealistiskt” att Mansour Ahmed ska vara inblandad i utredningen om extremism i ungdomsförbundet. ”Redan 2015 slog hon larm om att ett machogäng med Mansour Ahmed i spetsen skrämde unga SSU-tjejer”, skriver tidningen.


• I SVT:s Aktuellt kommenterar kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, SSU-turerna: ”Det är extremismen, inte mångfalden, som är problemet. Vi måste alltid ha den kunskap och koll som krävs för att konsekvent hålla extremisterna borta”.


• I SVT Opinion Live uttalar sig förre SSU-ordföranden Rizwan Elahi.


2 november

• Kvällsposten avslöjar att kommunalrådet i Malmö Sedat Arif och ledamoten Mubarik Abdirahman på Facebook hyllat Turkiets auktoritäre ledare Recep Ayyip Erdogan. Kommunalrådet skrev bland annat ”Kung Erdogan”. Bägge svarar att de gjorde det under en tid när många hade hopp om att Erdogan som visserligen hade fängslat journalister, skulle bli en positiv ledare.


3 november

• Författaren och transpersonen Fredrik Ekelund/Marisol kallar i Expressen Kultur SSU-skandalen för ”sveket från en arbetarrörelse som borde ha stått upp för frihet och jämlikhet”.


• Metro skriver att MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, inleder en granskning av SSU, som i år fått 1,5 miljoner kronor i statligt bidrag.


4 november

• Kvällsposten publicerar en mobilfilm som visar hur SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed på årskonferensen skriker hotfullt tills mötet måste avbrytas.


5 november

• 33 SSU Skåne-medlemmar, däribland Tonka Frodlund som sitter i S styrelse, skriver på Aftonbladet Debatt att granskningen är ”falsk fakta”, ”falska påståenden” och att distriktet härjats av maktkamper.


• SSU Skånes vice ordförande Khloe Abdel Wahab säger i SR:s Studio Ett att hon inte tänker avgå, trots förbundsordförandens uppmaning, och att granskningen i grunden handlar om islamofobi och rasism.


8 november

• Kvällsposten publicerar nya avslöjanden om att SSU Skåne-medlemmar spridit antisemitiska inlägg och bjudit in en salafistisk predikant. Bland de utpekade finns sådana som i en debattartikel kallat granskningen ”falska påståenden”. En av dem, ordförande i SSU Malmö Centrum, tvingas avgå.


• Moderaternas gruppledare Tobias Billström går till attack mot Stefan Löfven som han menar agerat med flathet efter SSU-avslöjandena. ”Var är Stefan Löfven när den värsta stormen någonsin kring partiets ungdomsförbund i modern tid blåser upp?”, säger han till Expressens Karolina Skoglund .


11 november

• Socialdemokraterna i Helsingborg startar, enligt Helsingborgs-Dagblad, en utredning mot SSU Skåne-ordföranden Mansour Ahmed som också är ledamot i kommunfullmäktige.


18 november

• I en krönika kritiserar Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman att partiet och Malmös högsta politiska ledare Katrin Stjernfeldt Jammeh inte uttalat sig om SSU-skandalen trots upprepade försök från tidningen att nå henne.


 I Aftonbladet Debatt skriver Mansour Ahmed att han avgår som SSU Skåne-ordförande.


19 november

• Vice ordförande Khloe Abdel Wahab avgår. SVT rapporterar att Socialdemokraterna i Skåne accepterar den åtgärdsplan som SSU Skåne tagit fram.


20 november

• Ett nytt Kvällsposten-avslöjande visar att förbundsordförande Philip Botström och Katrin Stjernfeldt Jammeh före granskningen känt till SSU Skåne-bojkotten mot Pride. Artikeln visar också att SSU Malmös ordförande varnat en medlem som velat diskutera hedersproblematik och slöjans symbolik. Lunds S-ordförande Anna-Lena Hogerud kliver fram och vittnar om hur falangen uppträtt under en årskonferens: ”Det som stack ut var det aggressiva beteendet”.


21 november

• Kvällspostens chefredaktör kallar Katrin Stjernfeldt Jammehs fortsatta tystnad ”obegriplig”.


22 november

• På Facebook skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh att problemen i SSU handlar om ”enskilda ungdomar”. Kommunalrådet hänvisar till att saken skötts av Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, 


• När Kvällsposten ställer frågor till Katrin Stjernfeldt Jammeh inför kommunfullmäktige vägrar hon att prata. Hon hänvisar till att hon har ett telefonsamtal och säger att ”vi kan prata sen” men försvinner sedan in i Rådhuset.


24 november

• Kvällspostens Federico Moreno skriver i en krönika att SSU-granskningen handlar om förtroendevalda politiker som måste granskas mer än andra personer. ”Den rollen är viktig i ett samhälle där kommunikatörer som jobbar för politiska partier, kommuner och myndigheters intressen är många fler än antalet journalister som ska granska dem.Länkar

29 OKTOBER

Kvällsposten

 Larmet: S beroende av extrem falang 

 SSU-falang om homosexuella: "Smutsiga" 


30 OKTOBER

Kvällsposten

 Internrapport: S kände till extrem falang 


SR Studio Ett

Extrem falang inom SSU Skåne, Filip Roslund, Federico Moreno och Philip Botström i Studio 1. 


31 OKTOBER

Kvällsposten

Här deltar SSU-ordförande på möte där homofobi uttrycks 


SR Studio Ett

Tidigare SSU-ordförande tillbakavisar kritiken fd ordf. SSU Malmö Rizwan Elahi, ordf. S i Malmö Joakim Sandell och Federico Moreno 


Aftonbladet

Källa: "I stället för att hantera konflikten i Skåne så använde man det som slagträ för att slå tillbaka SSU-vänstern". 


1 NOVEMBER

DN

Arbetsgrupp i SSU Skåne ska ”gå till botten” med uppgifter om extrem falang 


Kvällsposten

Utpekad SSU Skåne-ordförande ska själv leda intern utredning 


Sydsvenskan

Förra SSU-ordföranden: Absurt att en av de värsta sitter kvar i Skånetoppen 


TV4 Nyhetsmorgon

Krisen som skakar SSU - fd SSU Skåne ordförande Filip Roslund och förbundsordförande Philip Botström 


SVT Opinion Live

SSU Malmös fd. ordf. Rizwan Elahi och Federico Moreno


SVT

Joakim Sandell (S): "Vi skulle satt tydligare press på SSU-förbundet" 


P3

”SSU-kaoset”, med Federico Moreno 


2 NOVEMBER

Kvällsposten

S-kommunalråd hyllade islamkonservativt styre 


3 NOVEMBER

Metro

SSU i blåsväder - MUCF inleder granskning 


4 NOVEMBER

Kvällsposten

Intern film visar hur SSU-ordförande skriker tills möte stoppas: ”Så sjukt” 


5 NOVEMBER

Aftonbladet Debatt

Falsk fakta sprids för att skada SSU Skåne


SR Studio Ett

Vice ordförande Khloe Abdel Wahab 


8 NOVEMBER

Expressen

 Kritiken efter avslöjanden om SSU - mot Stefan Löfven 


Kvällsposten

Extremism sprids av SSU - bjöd in radikal predikant 


11 NOVEMBER

HD

S i Helsingborg inleder egen utredning av SSU Skåne-ordföranden 


18 NOVEMBER

Kvällsposten

S-toppar larmade om SSU - i intern rapport 


Aftonbladet Debatt

Mansour Ahmed - jag avgår 


SVT

SSU-förbundet godkänner Skånes krisplan 


21 NOVEMBER

Kvällsposten

Magnus Ringman: ”Katrin Stjernfeldt Jammehs tystnad är obegriplig”


22 NOVEMBER

Kvällsposten

Katrine Stjernfeldt Jammeh: ”Är enskilda ungdomar”

Här vägrar Stjernfeldt Jammeh svara på frågor om SSU Malmö 


23 NOVEMBER

Kvällsposten

Därför kallar S vår granskning ”falsk fakta”

.