Knarkande överklassen som betalar Malmös gängkrig

Knarkande medel- och överklass finansierar gängvåldet i Malmö.

Att leverera narkotika till adresser i stadens överklassområden är riskfritt, enligt langare och konsumenter.

Här syns inga spår av knarkkriget och poliser spanar inte efter langare.

– De flyger under radarn, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.


LÄS MER: Överklassområdet – som de rika inte fick ha för sig själva

Hemmafest i en bostad i ett av Malmös överklassområden.

Fyra dagar har gått sedan staden än en gång drabbats av gängkrigen. Unga män som skjuter ihjäl varandra i hämndaktioner och knarkuppgörelser.

En ung man tar fram en joint, tänder på och drar in röken.

I stadens socialt utsatta områden dödar säljarna varandra. Här festar deras kunder. 

– Folk vet innerst inne vad deras pengar går till men bryr sig inte. Bara vi får våra grejer så skiter vi i vad de gör mot varandra, säger Erik.

Erik har skaffat en lägenhet i ett av stadens välbärgade områden via föräldrarnas kontakter.
Foto: Privat

"Det är lätt att fixa lägenhet här"

Erik är en man i 25-årsåldern som växt upp i ett välbeställt hem. Via föräldrarnas kontakter har han skaffat en lägenhet som också den ligger i ett av stadens välbärgade områden.

– Det är lätt att fixa lägenhet här, eftersom många har föräldrar som känner högt uppsatta chefer och så. Min pappa är med i en speciell klubb och via den har han kontakter, berättar en annan festdeltagare, Jenny.

Patek Philippe-klocka.
Foto: Bukowskis

Här röstar en stor majoritet på Moderaterna, som säger sig vara partiet för lag och ordning och som föreslagit att polisen skapar zonförbud så att gängmedlemmar kan hindras från att besöka vissa platser i stan.

Erik pratar gärna om klockor. Han säger att Rolex inte imponerar.

– Rolex är fin men inte toppklass. Den köper folk som vill skryta. Patek Philippe däremot, den är inte skrikig, säger han om armbandsuret som kan kosta mellan 100 000 och 12 miljoner kronor.

"I Fridhem röker de jättemycket"

Överklassen vill inte skrika. Men på krogen vill många unga synas, oavsett klasstillhörighet.

– I Fridhem röker de jättemycket. Från 13-åringar uppåt. Men det är mest de yngre som gör det. Gräs är mer … sitta hemma och grilla och röka på vid poolen. Du köper inte kokain för att dra hemma, säger Erik.

Flera drogkonsumenter, knarkare, från Malmös överklassområden som vi talar med berättar att de gärna festar på Lilla Torg.
Foto: Ronny Johannesson
"Har du några flaskor Dompa och några gram kokain så är du big time på klubben", säger Erik.
Foto: All over press
Tjejer sätter sig vid bordet utan att du ens bjudit in dem

Flera drogkonsumenter, knarkare, från Malmös överklassområden som vi talar med berättar att de gärna festar på Lilla Torg, centralt i staden. På somrarna festar de i Skanör och Falsterbo i Vellinge kommun några mil söderut. Här kan unga sällskap från Malmö betala 15 000 kronor för ett eget bord. Hit lockas även gängmedlemmar som också vill visa upp en lyxig fasad.

– I Malmö behöver du inte skrika vem du är, som folk gör i Stockholm. Men visst finns folk som sparar pengar under en längre tid för att vara höjdare på klubben här också. De leker att de har pengar, säger Erik.

– Generellt skulle jag säga att i Malmö är hemmafesterna mer brattiga. Men har du några flaskor Dompa och några gram kokain så är du big time på klubben och tjejer sätter sig vid bordet utan att du ens bjudit in dem.

Sällskapet på hemmafesten sjunger snapssången "Nu tar vi den" på tyska.
Foto: Privat

Snart börjar sällskapet sjunga "Jetzt nehmen wir es", snapssången "Nu tar vi den" på tyska.

De flesta skjutningarna handlar om knark

I polishuset i Malmö står polismästaren Stefan Sintéus och oroar sig över gängskjutningarna som kostat sex unga män livet på mindre än en månad.

De flesta skjutningar sker mellan personer som främst livnär sig på drogförsäljning. Knarkpengar har bekostat deras vapen. En del slåss om fler andelar på den lukrativa narkotikamarknaden.

– Så länge det finns kunder kommer den här kriminaliteten att finnas kvar. Dagens unga gängkriminella säger till oss att de inte räknar med att bli 30 år. Det oroar mig. De har kapaciteten att utföra dåd mitt på dagen, helt omaskerade, bland folk, säger han.

Polismästaren Stefan Sintéus oroar sig över gängskjutningarna som kostat sex unga män livet på mindre än en månad.
Foto: Christian Örnberg
Dagens unga gängkriminella säger att de inte räknar med att bli 30 år

För bara tio år sedan var det ovanligt att polisen gjorde kokainbeslag i Malmö.

Att hitta några hekto kokain eller heroin sågs som något stort. Numera beslagtas kilovis. Främst via tullen eller inkommande tips som leder till snabba polisinsatser.

– Det är inte bara den traditionella missbrukaren som konsumerar, säger Stefan Sintéus men påpekar samtidigt att det finns stora mängder knark i några av stadens socialt utsatta områden.

– Vi ser att det finns mycket narkotika i Lindängen och Nydala, där stora konflikter finns nu. Där har vi störst fokus. Samtidigt har vi sett stora förbättringar i Rosengård.

Knarket väller in. "Baksidan av Schengen", säger polismästaren och menar att det är alldeles för lätt att transportera knark över hela Europa utan att bli utsatt för större kontroller. 

Cannabis, svamp, amfetamin, morfin och MDMA från en privat tillställning.
Foto: Privat

I Malmö dominerar cannabis beslagen.

Överklasskillen Erik säger att han generellt inte gillar att röka på. Drogen gör honom paranoid.

– Koks däremot tar bort en del av fyllan så man blir piggare och klarare. Man kan köra vidare liksom. Festa vidare.

"GPS-mannen" körde hem sprit till unga

När Erik och hans vänner var i yngre tonåren köpte de smuggelsprit. Han minns kända langare som sålde till barn i Limhamn.

– ”Sasha med röda bilen”, kallades en. Han satt bakom Folkets hus i sin bil, säger han. Sen hade vi ”GPS-mannen” som kom hem till en. Man sa adressen, så körde han till en. Man kunde få allt möjligt. Fulvodka. Man brydde sig inte.

Alkohol är i dag inte längre särskilt populärt bland unga i överklassområden. Flera drogkonsumenter som vi pratar med är väldigt oroliga att deras "festnöje" ska bli känt.

Man kunde få allt möjligt. Fulvodka. Man brydde sig inte.

Samtidigt påpekar några att det finns en tillåtande attityd mot unga i överklassen. Både från föräldrar och samhället i övrigt.

– Minuset med alkohol är att alla ser om du är packad. Du kan fungera om du röker på. Folk ska absolut inte tänka att man är knarkare. Det är nog känsligare här än på andra ställen, säger en av dem.

Nästan hälften av alla mord skedde på Lindängen

Flera av de vi pratar med säger att langarna de köper av kommer från bostadsområden som Lindängen och Kroksbäck.

Områden som präglas av hög arbetslöshet och som drabbats hårt av gängskjutningar.

På Lindängen, som ändå inte är Malmös fattigaste område, tjänar invånarna i genomsnitt 239 078 kronor mindre per år än vad folk gör i Malmös rikaste områden.

2016 skedde nästan hälften av alla Malmömord på Lindängen. Hittills i år har en person skjutits ihjäl i området och flera unga som bor där har skjutits på andra håll i Malmö.

I juni sköts en man ihjäl i området Lindängen, där nästan hälften av alla Malmömord skedde 2016.
Foto: Fritz Schibli

På Kroksbäck sköts två män ihjäl i maj. Bostadsområdet ligger bredvid välbärgade Djupadal men områdena skiljs åt av Malmös "Berlinmur", bastanta bullermurar på Lorensborgsgatan.

På ena sidan går barnen på Kroksbäckskolan där nästan 30 procent saknade grundläggande behörighet till gymnasiet 2017, som var ett ovanligt bra år för skolan.

På den andra sidan muren går barnen på Linnéskolan och Bergaskolan där 92,9 procent respektive 97,2 procent hade grundläggande behörighet förra året. Bergaskolan toppar listan över Malmöskolor med högst behörighet.

"Vi behöver aldrig åka – de kommer till oss"

På överklassfesten sjungs en snapsvisa om mordet på statsminister Olof Palme.

"Tra lal lal laa skottet brann, blodet rann, Olof Palme - han försvann".

– Vi behöver aldrig åka, de kommer till oss, säger Erik om langarna. Det är säkrare för båda. Säkrare än att vi ska åka in i området. Det är ingen som vill det.

På överklassfesten sjungs en snapsvisa om mordet på Olof Palme.
Foto: Privat

I mars i år visade en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) att det främst är unga från rika stadsdelar, i villa och med välutbildade föräldrar, som använder narkotika.

Ändå väljer polisen oftare att testa lågutbildades barn i fattigare kommuner för narkotika. Proven kommer ofta tillbaka negativa.

– Här är det inte riktigt samma repressalier som i sämre områden, har man en kavaj och en snygg klocka kommer man rätt långt, säger en av Eriks vänner.

Brås undersökning gjordes i Stockholm där unga själva fick berätta om sin drogkonsumtion. Uppgifterna jämfördes sedan med polisens misstänkta.

Rapporten visade att 20 procent av pojkarna och 12 procent av flickorna i rika Danderyd angav att de använder narkotika. Därefter följde Kungsholmen, Norrmalm och Bromma som de stadsdelar där unga använder mest narkotika.

Har man en kavaj och en snygg klocka kommer man rätt långt

Mindre bevakning på krogen

Malmös polismästare Stefan Sintéus erkänner att drogkonsumenterna i stadens överklassområden ”flyger under radarn”.

– Det är så klart mindre bevakning i miljöer där folk helgmissbrukar hemma eller på krogen, säger han.

– Men jag vågar påstå att vi i samband med trafikkontroller ser att en del är påverkade av läkemedel och narkotika.

Diskussioner om konsumentmakt och köparnas ansvar, som ofta påpekas i miljöfrågor, existerar knappt när det kommer till knarket.

När det talas om hårdare tag mot gängkriminalitet är det sällan medel- och överklassens finansiering av våldet som hamnar i fokus.

Det är som om överklassområdena vore parallella samhällen utan påverkan på övriga samhällets problem.

Inte konstigt att vissa samhällsklasser kan konsumera knark i lugn och ro. Hårdhandskarna är bara till för socialt utsatta områden.

Polisen kan få mer stöd av försvarsmakten 

SD:s partiledare Jimmie Åkesson gick tidigare i år ut med att ”militären ska kunna gå in i förorter vid upplopp” och statsministern Stefan Löfven (S) har sagt att han är positiv till att låta Försvarsmakten understödja polisen mer.

Under sommaren har gängmorden i Malmö slukat polisresurser.

Stefan Sintéus talar om flera konflikter i staden som spricker upp i olika skepnader men som går långt tillbaka i tiden. Han påpekar samtidigt att polisen inte ser tendenser till social oro bland unga som exempelvis 2006. Det är inte så att unga Malmöbor inte har någonstans att ta vägen i dag.

– Det här är enskilda personer som smäller på varandra. Kriminella affärer ligger bakom. En del undrar varför vi inte gör mer när vi vet vilka dessa personer är men de åker in och ut hela tiden. De visar en hänsynslöshet inför samhället som hör till en ny sorts typ av ungdom, säger Sintéus.

Erik berättar om den sociala pressen på den unga överklassen. "Jag ser folk som mår dåligt som känner att de inte är där de ska vara", säger han.
Foto: Privat
Jag tror att många i finare områden knarkar för att de mår dåligt psykiskt. De har en jävla press på sig.

I överklassområdet lyfter Erik ett ungdomsproblem som han tycker det är alldeles för tyst om.

– Jag tror att många i finare områden, framför allt unga killar, knarkar för att de mår dåligt psykiskt. De har en jävla press på sig. Att de måste leverera för att de kommer från duktiga familjer som tjänar pengar och har höga förväntningar. Men det snackas inte om det här, säger han.

Flera av de vi pratar med nämner samma sak. Den sociala pressen och kontrollen är stor bland överklassen.

Många unga känner att de inte når upp till de krav eller förväntningar som finns.

– Det är inte alla som har den motivationen och då blir det en psykisk press, säger Erik. Jag ser folk som mår dåligt som känner att de inte är där de ska vara.

"Folk måste förstå vad man finansierar"

Anders Ygeman
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från polishuset vill Stefan Sintéus säga några ord till medborgarna, som delvis går i linje med förre inrikesministern Anders Ygemans budskap om att personer som "klipper sig för femtio kronor eller drar en lina kokain på helgen" göder brottsligheten.

– De som finansierar gängen är egentligen inte bara de traditionella missbrukarna. Folk måste förstå vidden av vart pengarna hamnar och vad man indirekt finansierar för typ av kriminalitet.

På överklassfesten fortsätter snapsvisorna.

På en annan sida av staden, i Rosengård, hittas en man skjuten i en kraschad bil.