Gryningspyromanens plan för ett nytt liv – sedan blev han arg

Det dröjde inte länge. Gryningspyromanen hade börjat ett nytt liv i Köping, han körde trimmat moped, arbetade men planerade att lämna Sverige.

Men så blev han arg. Precis som Ulf Borgström hotat i en intervju med Kvällsposten hände det som många fruktat. 

Det började brinna.

När den i dag 55 år gamle Ulf Borgström lämnade Salbergaanstalten på försommaren 2016 och hade avtjänat sitt straff för mordbranden på ett hyreshus på Bollhusgatan i Ystad var han väl rustad för det nya livet. 

I en unik intervju gjord 2015, den enda längre som gjorts, kunde Kvällspostens läsare möta den man vars namn väcker starka känslor och särskilt i Ystad, en ort som Ulf Borgström anser ska frukta honom. Denne gänglige man med skarpskuret ansikte hade under lång tid undvikit journalister. 

– När polisen misshandlar mig där så är det ett systemfel. Vem är ansvarig för det här systemfelet? Jo, Ystadsborna. Det är deras polis. För mig. Indirekt är det Ystadsborna som misshandlar mig. Det blir så för mig, sa han i intervjun. 

Polisen i Västmanland kartlade Ulf Borgströms resor och hade under flera perioder hemlig avlyssning på hans mobiltelefon.
Foto: Polisen

Förtäckta hoten

Han kom också med vad som kan tolkas som förtäckta hot, att det ”ska brinna”. Ulf Borgström har levt som mer eller mindre kriminell under många år. Han förekommer med 14 avsnitt i belastningsregistret sedan år 1999. Han har dömts för tre mordbränder men misstänks ha kunnat ligga bakom cirka 200 bränder.

Ska folk vara rädda för att det ska börja brinna igen?

– Ja, svarade Ulf Borgström när vi satt inne i det kala rummet på Salbergaanstalten. 

På bordet fanns snus och punchrullar som Borgström köpt i anstaltens kiosk.

När jag blir anklagad för bränder handlar det inte om verklighet – det handlar om juridik

Kommer det att vara du som sätter eld?

– Det låter jag systemet avgöra, för det här är juridik. Det är en annan sak. När jag blir anklagad för bränder handlar det inte om verklighet. Det handlar om juridik. Det är en lek som de där uppe har satt oss att leka och då kan väl jag vara med i leken och skriva mina egna regler.

Så tänkte han då. 

För Kvällsposten berättade Ulf Borgström också hur han slutat röka cigaretter. Inte så mycket för att vårda sin hälsa utan för att han lättare ska uthärda en lång häktning. 

Att bli häktad och sedan avskriven från alla misstankar är Borgströms främsta inkomst. I februari 2016 fick han 91 000 kronor i skadestånd av staten för att ha suttit oskyldigt häktad för två mordbränder. Han hade tidigare fått 30 000 kronor. Han fick skadeståndet medan han avtjänade sitt fängelsestraff för mordbranden i Ystad.

Bränderna i hyreshuset på Bollhusgatan i Ystad i december 2010 började på vinden. Ulf Borgström dömdes till åtta års fängelse.
Foto: POLISEN / POLISEN

En belåten man

Han tränade också på gym och var noga med sin kost. Anstaltslivet var med andra ord till Ulf Borgströms fördel om man bortser ifrån att han inte ville att kriminalvårdare skulle kroppsvisitera honom med sina händer.

Det var enligt honom ett av flera problem på Salberga, att kriminalvårdaren inte använde en elektronisk ”spade” för att kroppsvisitera honom. Den konflikten kostade honom en en extra månad i fängelse innan han släpptes ut i friheten.

Det var en till synes belåten man som kom till Köping i april 2016. Gryningspyromanen hade fått i egen lägenhet, visserligen liten men trots allt ett hem. Hans senast kända hem var en barack utanför Ystad som eldades upp av andra.

Han hade också skaffat en moped.

– Den är trimmad för att gå snabbare, berättade han för personer i som han hade kontakt med.

Det lät som en aning vågat tilltag av en man som fortfarande hade övervakare och fick hembesök av bland annat socialförvaltningen. En socialsekreterare noterade senare vid ett besök samma moped.

Ulf Borgström hade anlagt skägg under rättegången i Ystad för mordbranden i december 2010 på Bollehusgatan. Det fanns en tanke med det. Om och när han släpptes skulle det inte vara för lätt att känna igen honom, vilket han senare medgav för Kvällsposten.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Tömde papperskorgar

Men det tycktes inte bekymra Ulf Borgström. Det som framkom under Kvällspostens kartläggning av Ulf Borgströms vardag var att han föreföll leva ett relativt ordningsamt liv. Han hade starköl i kylskåpet men unnade sig bara en eller två åt gången, enligt uppgift till Kvällsposten.

Han hade arbete, åkte runt och tömde papperskorgar och liknande i Köping. Ulf Borgström har inte körkort vilket är en de uppleva orättvisor som han inte kan förlåta en viss polis i Ystad. Denne hade enligt Borgström en gång för alla stoppat och förstört hans möjligheter till ett nytt liv efter hans första fängelsestraff

Ytterligare en gång kastar de ut mig på gatan

Han pratade mycket om detta i intervjun som Kvällsposten gjorde med honom på Salberga-anstalten, om möjligheterna till ett nytt liv. Den som träffar Ulf Borgström och kommer på god fot med honom upplever också att han nästan utan förvarning kan växla mellan avvaktande lugn och leenden till ilska och vad som närmast kan liknas vid hat.

Det hände några gånger under intervjun på Salbergaanstalten när Ulf Borgström pratade om sina farhågor om ett liv utanför fängelset. 

– Det finns ingen sådan möjlighet. Jag får ingen bostad. Jag får inget jobb. Ytterligare en gång kastar de ut mig på gatan. Vad har jag för alternativ?

Men det han befarade hände inte. I varje fall inte med en gång. Det dröjde till hösten 2017.

I Korsör hade Ulf Borgström en Tuna-kryssare som han köpt. Bilden är hans egen på båten.
Foto: Polisen

Pengar på fickan

Han hade pengar på fickan när han kom ut efter att ha fått skadestånd. Samtidigt hade Ulf Borgström skulder på cirka 150 000 kronor hos Kronofogden. Men skadeståndet han fick 2016 av staten var skyddat för utmätning i två år. De pengarna kunde han använda för att förgylla sin tillvaro i den nya lägenheten. Han köpte mobiltelefon, en Acerdator och hade faktiskt ytterligare en bärbar dator.

– Jag har skaffat en båt, berättade Ulf Borgström vid ett tillfälle för bekanta.

Den socialsekreterare som fick uppdraget att vara Ulf Borgströms kontaktperson upplevde till en början honom som lätt att ha kontakt med. Det var genom henne han hade fått arbete och anställning i Köpings kommun liksom lägenheten.

Jag har skaffat en båt

Men efter nästan ett år kom Ulf Borgström i konflikt med personer på den arbetsplats som man ordnat åt honom. I mars 2017 lämnade han arbetet med att hålla rent i Köping. Kommunen köpte i stället en praktikplats åt honom på en öppen verksamhet med fokus på rehabilitering med hjälp av djur och natur. Senare hittade polisen bilder från den verksamheten. Bilderna visar Ulf Borgström med ett får och med en häst. Det var då Ulf Borgström inledde ett nytt projekt, att försöka bli hovslagare.

Ulf Borgström hade möjlighet att få gå en kurs till hovslagare. En privatperson erbjöd sig att stå för kostnaden. Borgström vägrade ta emot gåvan med motiveringen att det var samhället som skulle betala, och det var en principsak för honom.
Foto: Polisen

Vägrade ta emot utbildning

Det såg alltså fortfarande någorlunda ljust ut för Gryningspyromanen. Sedan kom sommaren och den öppna verksamheten stängde. Trots det fick Ulf Borgström lön. Men efter sommaren hade något hänt, uppger socialsekreteraren i ett förhör. Borgström var inte längre intresserad av att bli hovslagare. Hans ointresse hade en något udda förklaring. 

Kvinnan som drev den öppna verksamheten hade erbjudit sig att betala en hovslagarkurs åt honom men Ulf Borgström vägrade låta henne att göra det. I ett förhör berättade hon för poliser att Ulf Borgström ansåg att Arbetsförmedlingen skulle ta kostnaden, och inte hon. 

Under 2017 fick Ulf Borgström en av kommunen betald praktikplats på en öppen verksamhet. Han fick samtidigt lön. Där tog han bland annat hand om djur.
Foto: Polisen

Socialsekreteraren visste då inte att Ulf Borgström den 21 maj 2017 skickat ett långt kravbrev till polisen i Malmö, ett brev som Kvällsposten senare fick kopia av. Det var en lång anklagelseakt med krav på upprättelse och pengar. Kraven på ersättning gick långt tillbaka i tiden. Ulf Borgström hade satt en tidsgräns, midsommarafton 2017. På midsommardagen den 24 juni brann det tidigt på morgonen i en en gammal magasinsbyggnad från tidigt 1800-tal på Dragmansgatan i Arboga. Bild på samma byggnad hittades i Ulf Borgströms mobiltelefon.

Kravbrevet finns med i förundersökningen som ledde till att han av Svea hovrätt i september förra året bland annat dömdes för försök till mordbrand, stöld, narkotikabrott och hot mot tjänsteman. Straffet blev fängelse i två år och tre månader.

Mejlet som Ulf Borgström skickade den 17 januari 2018 till sin socialsekreterare fick polisen att agera. Han greps senare samma dag utanför en ICA-butik.

Greps utanför ICA

Då hade han suttit häktad sedan januari efter att ha hämtats av polis när han kom ut från en ICA-butik vid 18-tiden den 17 januari. Samma dag hade hans socialsekreterare fått ett mejl med hot från honom. Mejlet var skickat klockan 6 på morgonen samma dag. Mejlets innehåll fick den erkänt erfarne socialsekreteraren att gå till sin chef. Det tog inte många timmar för åklagare och polis att agera. En bidragande faktor var att det den 5 januari hade gjorts försök att anlägga en brand i socialkontoret där socialsekreteraren arbetar.

Klockan 21.35 den 17 januari blev Ulf Borgström delgiven misstanke om grov mordbrand och hot mot socialsekreteraren. Ulf Borgström var arg på poliserna och vräkte ur sig sin ilska inte bara mot dem utan också mot socialsekreteraren.

– Jag vill inte ha med henne att göra bara för att jag var så förbannad på henne va. Hon avskedade mig och höll på och svinade sig. Så jag tog kontakt med en polis, säger han i detta första förhör.

Jag vill inte ha med henne att göra bara för att jag var så förbannad på henne

Polisen han talade om är en kvinnlig polis i Malmö, utbildad till förhandlare som haft på sin lott att vara Gryningspyromanens samtalspartner. Borgström har också haft kontakt med en polismästare. Bådas uppgift har varit att, precis som socialsekreteraren, bistå Ulf Borgström så långt det går så att han kan återanpassas.

Gryningspyromanen har gäckat polisen i decennier

Fick bo gratis

Hur illa behandlad hade då Ulf Borgström blivit? Hans egen uppfattning är att han oförskyllt tvingats bort från möjligheten att få en utbildning, att han också tvingats bort från sin lägenhet som socialförvaltningen i Köping ordnat.

– För de har svinat sig, avskedat mig och hållit på. Du kanske inte är insatt i situationen men den är rätt självklar. Ja. Hon har avskedat mig efter två dagars frånvaro, återanställt mig, avskedat mig och vräkt mig trots att jag betalt hyran och sådana grejer, påstod Ulf Borgström i ett förhör.

De har svinat sig, avskedat mig och hållit på

När polisernas förhörde socialsekreteraren och hennes chef hade de en helt annan uppfattning. Trots att Ulf Borgström inte betalat två hyror under hösten hade han fått bo kvar i lägenheten. Polisen hade i samtal med en chef på socialförvaltningen bett att gryningspyromanen skulle få ha kvar bostaden för att som det hette ”förebygga återfall i brottslighet”.

Ulf Borgström hävdar själv att han betalat hyran.

Socialsekreteraren som han hotade den 17 januari hade dessutom i september 2017 vädjat till honom i mejl att han skulle höra av sig och lagt fram en plan. I den planen ingick bland annat att han skulle kunna få A-kassa eftersom han inte längre var kvar på den öppna verksamheten.

Det här brevet visar att Ulf Borgström inte betalat flera hyror för sin lägenhet i Köping under hösten 2017. Men då hade han redan ställt ultimatum till polisen i Malmö i ett mejl under våren.
Foto: Polisen

Planen som misslyckades

Men i Ulf Borgströms värld var det han befarat när Kvällsposten intervjuade honom i fängelset ett faktum. Han ansåg sig varken ha inkomst, bostad och ovanpå det betalningsanmärkningar och stora skulder. Det framhöll han i sina alltmer krävande sms till en av poliserna som höll kontakt med honom.

Fem dagar innan Ulf Borgström skickade mejlet till socialsekreteraren med hot hade han han kontaktat den kvinnliga polisen. Hon fick ett sms med följande innehåll:

”Jag klargjorde tydligt att jag skulle gå ur detta ekonomiskt skadeslös. Ert förslag innebar att jag skulle bli blåst på 3 månaders stämpling plus cirka 4 000 kr mindre i lön per månad i 3 månader. Detta tycker ni är ekonomiskt skadeslös!!! NI ÄR FETA SVIN!!! Jag gav er chansen att fixa det på flera vis men ni har med tydlighet sagt nej så nu startar vi på allvar.”

Istället blev han häktad, åtalad och senare dömd. I dag avtjänar han sitt straff på Hall-anstalten i Södertälje. Han dömdes aldrig för branden på midsommardagen i Arboga. Det finns ingen bevisning som knyter honom till den. Men försöket att sätta eld på socialkontoret i Köping fälldes han för samt för narkotikabrott, brott mot knivlagen och olaga hot mot sin socialsekreterare.

Så hoppas jag blir häktad på det för det blir bra pengar ju

Han har gjort ett misslyckat försök att få resning i Högsta domstolen. Genom sin advokat hävdar Ulf Borgström att de DNA-rester som knyter honom till en anlagda branden på socialkontoret kan ha avsatts på annat sätt, av en annan person.

Om Ulf Borgström lyckats få ett prövningstillstånd och friats att hade han lyckats med det som han en gång sagt till Kvällsposten vara hans dolda agenda, vilket han upprepade för poliserna förra året.

– Det är patetiskt. Det är bara… Jag hoppas jag blir häktad för det faktiskt. För man får faktiskt 2 400 om dan då, eller 2 800 om dan då ju, när det är grov mordbrand i stället för 1 400 ju. Så hoppas jag blir häktad på det för det blir bra pengar ju.

Så blev det inte den här gången. 

Fotnot: Kvällsposten har sökt Ulf Borgström.