Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel från Afghanistan blev sverigedemokrat efter rånet

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

KARLSKRONA. Daniel Husseini, 21, kom från Afghanistan till Karlskrona för sju år sedan. Där har han börjat älska Lars Winnerbäck, skaffat snedlugg och gitarr.

Men förra året blev han brutalt rånad av en klasskamrat – som också misshandlat sin lillasyster med basebollträ för att hon gått ut utan sjal.

Efter det vände allt.

Juni 2018. Blekinge jäser. Luftfuktigheten är hög.

Daniel Husseini går runt i Adidasbyxor med två plastkassar från Hemköp som innehåller lånade kläder. Polisen har gett honom ett par nätters boende på ett enkelt vandrarhem.

Daniel har velat träffa mig för att fråga om tidningen kan skriva om vad han säger att två killar har gjort mot honom och då stort publicera namn och bild så att hela landet kan se vilka de är.

Han säger att de band fast honom vid ett rör inne i hans etta med tejp och buntband. De höll någonting för hans mun som han andades in och tejpade sedan över den. Under tiden Daniel var fastbunden rispades hans fötter, handleder och händer med kniv.

– Då hördes inga ljud till grannarna. Sedan brände de min hand med en tändare för att få mig att säga koden till mina pengar.

”Jag var jätteglad innan”, säger Daniel. Men efter rånet har han varit besviken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”De” är två 20-åriga killar som sitter häktade misstänkta för att ha hållit fast och rånat honom i hans egen lägenhet. Den ene är en gammal klasskamrat till honom, som tidigare dömts för att ha slagit sin fjortonåriga lillasyster med ett basebollträ i en misshandel med hedersmotiv, den andre en tidigare ostraffad kille som Daniel inte tidigare stött på. 

Straffet för misshandeln började den tidigare klasskamraten att avtjäna i mars 2018. Men efter bara 23 dagar blev han villkorligt frigiven. Några månader senare misstänks han för rånet mot Daniel. 

Det är därför Daniel inte tror på det vanliga rättssamhället.

– Jag bara jobbar och går till gymmet, jag har inte kontakt med så många ungdomar som de känner som säljer droger och sådant. Jag vill gå till tidningen och ha med mitt namn och ansikte öppet, för jag vill säga till alla som bor i Sverige att såna katastrofmänniskor bor också här. Det blir inte bra med bara fängelse i två, tre månader och att de sedan bara släpps.

Daniels kompisar har hjälpt honom skriva ut bilder från gärningsmännens Instagram som nu ligger på hans nattduksbord. Om jag inte skriver om fallet kommer han att tapetsera Karlskrona med deras ansikten.

– Jag vill visa deras Instagram för alla. Jag vill sätta upp dem på väggar på stan för om de släpps kommer de hundra procent att döda mig och då vill jag att någon vet vilka de är. Jag vill att alla ska veta vad de gjort, säger Daniel.

Hör Daniel berätta om hur han blev bunden och misshandlad.

”Alla utländska som gör som dom måste tillbaka till sitt land”

Det är svettig högsommar med värmerekord och skogsbränder som rasar i norra Sverige. Det är dessutom valupptakt. I Karlskrona står bilar med partiloggor tätt.

– Innan det här tänkte jag aldrig på politik. Nu kommer jag att rösta i höst, säger han när vi går förbi bilen med Sverigedemokraternas blåsippa.

Sedan överfallet har Daniel Husseini blivit politiskt intresserad. Han har sökt upp SD Karlskrona på Facebook.

I september röstar han i sitt första val sedan han blev medborgare. Han har varit i Sverige sedan 2012. Det är frågan om att utvisa fler brottslingar vid grova brott som får honom att bestämma sig för en röst på Sverigedemokraterna.

– Deras politik är att de med utländsk bakgrund som begår brott ska tillbaka till sitt land. Att deras uppehållstillstånd ska dras tillbaka. Det låter rimligt. Människor kommer till Sverige och påstår att de kommit för att leva ett nytt, fritt och rättvist liv, varför förstör de samhället här då? Är inte Sverige en säkerhetszon för dem och deras barn?

Själv säger Daniel att han vill gå längre än Sverigedemokraterna föreslagit.

Några utvisningsyrkanden hade inte haft någon effekt på hans fall, båda gärningsmännen är svenska medborgare sedan flera år tillbaka, men frågan är symbolisk för Daniel.

– När jag var sex år jobbade jag med min pappa med att odla grönsaker i jorden och vi hade får i Afghanistan. Sedan flyttade jag till Iran och jobbade som byggarbetare. Sedan hittade jag ett sätt att komma till Europa och här jobbar jag också. Jag var jätteglad innan. Nu är jag helt besviken.

I området Daniel först hamnade i när han kommer till Sverige, Marieberg som gränsar till Kungsmarken, går Sverigedemokraterna framåt med 6,6 procent medan Socialdemokraterna backar med 10 procent. Marieberg är annars mest känt för ett motstånd mot SD. Två kampanjande ledamöter attackerades med sten förra året när de körde igenom i kampanjbil som kallas Spjutet.

Själv säger Daniel att han vill gå längre än Sverigedemokraterna föreslagit. Han önskar att även barn till utländska föräldrar hade kunnat förlora medborgarskapet även om de är födda i Sverige.

Dörren har nytt lås, men Daniels lägenhet bär tydliga spår av inbrottet och misshandeln.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Daniel spelar upp en av Lars Winnerbäcks låtar. Högtalarna tog rånarna med sig men sparade dem till sist. Hiphop på hög volym dränkte ljuden från misshandeln.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Jag lyssnar bara på Lars”

Den uppbrutna ytterdörren har precis fått ett nytt lås av hyresvärden.

Ett buntband ligger kvar på golvet. Resten är bortstädat av polis. Daniel visar tomma hål i hyllor efter efter de saker som är stulna.

– Högtalarna under tv:n tog de sist. De lät dem vara kvar under hela tiden för de behövdes under rånet. De kopplade in dem och spelade svensk hiphop på hög volym.

Han nynnar med i en raptext till någon låt han inte kan placera.

– Jag kände inte igen låtarna för jag lyssnar bara på Lars.

Han letar i minnet efter Lars efternamn. Det är Lars musik som Daniel Husseini har försökt lära sig på gitarren han fått av en kompis. Han har också lagt upp videor på Facebook med Lars musik medan han filmar sig själv i olika snölandskap. Gitarren han fått brukade hänga på en spik på väggen. Den var bland det första gärningsmännen fick syn på när de gick in i lägenheten i juni. En av dem använde den till att slå i huvudet på Daniel tills han domnade av.

– Gitarren gick sönder direkt. Huvudet blev som en explosion. Det kom näsblod. Jag försvann lite.

Till slut lyckas han googla fram att Lars heter Winnerbäck i efternamn.

Nu ligger några långa ensamma träflisor ligger i ett hörn. Det är vad som finns kvar av gitarren.

I bildens bakgrund syns gitarren som nu är i flisor efter att ha används till att slå Daniel i huvudet med.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

De misstänkta på fri fot igen

Åklagare Lena-Marie Bergström kämpar med att förstå varför de gett sig på just Daniel. Hon ska behöva ändra brottsrubriceringarna flera gånger.

– I nuläget har vi sannolika skäl för olaga frihetsberövande, grov stöld, bedrägeri och övergrepp i rättssak, säger hon i slutet av juni.

Man har kunnat säkra att de misstänkta gärningsmännen använt Daniels bankomatkort till att ta ut en större summa pengar och att de befunnit sig i lägenheten där flera tecken på ett överfall har funnits. En granne som larmat polisen vittnar.

Daniel har svårt att veta hur han ska göra med allt det praktiska. Hur ska han klara hyran i augusti när bankkontot är länsat?

När juli månad går mot sitt slut har inga av hans önskningar gått i uppfyllelse.

Hyresvärden har gett honom uppskov med hyran för inga pengar har kommit tillbaka. Ingen tidning vill publicera bilder på en 19-åring och en 20-åring som bara är misstänkta för brott. Hans kompisar har inte heller klistrat upp Instagrambilderna på dem över stan. Han har inte fått tillbaka pengarna han blev rånad på och inte heller sakerna. Som datorn, där viktiga personliga bilder sparats.

Förundersökningen är inte klar. Och de två personer han säger har rånat honom i hemmet släpps ur häktet.

”Dom är ute”, skriver Daniel i ett sms.

Mohamed överfölls i sitt hem.
Foto: Privat

Släpps ur häktet – misshandlar Mohamed

Det är natten mellan oktober och november när Mohamed, 21, pratar med en kille han har ett pågående tjafs med.

– Kom till Bergåsa station så får vi slåss man mot man. Men kom ensam, säger han i telefonen.

Stationen ligger nära hans hem i Bergåsa, en stadsdel i Karlskona med egen tågstation, och han går dit vid åtta på kvällen för att vänta och se om det blir någon uppgörelse.

Ingen kommer.

Efter en timme ger han upp och går hem, han antar att tjafset är över.

De kom klockan fyra. Tre, fyra personer. Alla med kniv.

Mohamed känner många av de killar i Karlskrona som kommit som ensamkommande de senaste åren. Särskilt om de liksom honom bott på ett av Blekinges stora mottagningshotell. Där bor man tills man fått uppehållstillstånd och placeras ut – om man har tur till ett sådant förstahandskontrakt på eget boende som Mohamed själv fått.

Här i Karlskrona studerar han till undersköterska och känner många i stan. Han är inte emot slagsmål. Bara de är rättvisa. På ena knytnäven finns märken efter en killes tänder.


Mohamed går och lägger sig efter att ha väntat på Bergåsa station. Mitt i natten kommer någon in via hans balkong. Det är Daniels gamla klasskamrat, nu släppt ur häktet, som i följe med ett par andra killar, inklusive den kille Mohamed tjafsat med, tagit sig in.

– Han hade hämtat andra grabbar och maskerat sig. De kom klockan fyra. Tre, fyra personer. Alla med kniv. De krossade glaset på balkongdörren. Det är första våningen men det är två meter upp.

Mohamed dras ner på golvet, blir knivskuren över halsen och får sparkar mot huvudet. Killarna tar dator, mobil och får ur honom koden till bankkortet.

En kväll ser Daniel en av de misstänkta på stan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Daniel jobbar extra för de saknade pengarna

Daniel hör talas om Mohamed i Bergåsa. De har aldrig träffats men han hör vaga rykten om en somalisk kille som lyckades få klasskamraten till rätten. Han vet bara inte hur fallet har gått sedan dess.

Han tar extra pass på jobbet för att komma ikapp med hyrorna. Han kör flyttlass mellan Karlskrona och Tyskland, städar en gymnasieskola tidigt på morgonen och utför flyttstädning.

En kväll ser han en av sina misstänkta förövare utanför en nattklubb i stan. Enligt Daniel säger han att ”du kan inte göra något mot oss”. En åklagare beslutar om kontaktförbud så att situationen inte ska eskalera.

Mohamed hotad efter domen

I januari döms Daniels tidigare klasskamrat och tre andra killar för rån och övergrepp i rättssak mot Mohamed.

Efter rättegången tar nya personer kontakt med Mohamed. De är bekanta till klasskamraten och de andra dömda personerna. De kommer fram till honom i centrum.

– Ah, Mohamed, mår du bra? Bror, är det du som lagt (gärningsmännens namn) i fängelse? Varför gjorde du så?

De erbjuder sig då att betala om han går till hovrätten och säger att allt han sa i tingsrätten var lögn.

När han inte går med på uppgörelsen ändras tonläget.

Jag hade två månaders uppsägningstid. Bara en av månaderna vågade jag bo där.

– De sa att ”det ska bli problem för dig sen, Mohamed, när de kommer ut. Om det så tar tio, femton år – de ska ge dig problem”. Man blir paranoid. Du kan inte veta om de har släktingar som kan döda dig. De kan bo var som helst i Sverige. Det är jättemycket stress. Ibland när jag promenerar själv tänker jag att någon kanske följer efter, säger Mohamed.

Han vill inte anmäla – ”jag är inte sådan som anmäler hela tiden” – i stället bestämmer han sig för att säga upp den fasta lägenheten i Bergåsa.

– Jag hade två månaders uppsägningstid. Bara en av månaderna vågade jag bo där, sedan var jag bara överallt. Ronneby, Växjö, hos alla somaliska killar jag känner, på grund av att jag inte kunde vara själv.

Plötsligt tar en KM Boss kontakt med Daniel över Facebook.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Hej Daniel, jag vill hjälpa dig”

När februari börjar har Daniel fortfarande inte hört något om sitt eget ärende. Då skriver plötsligt en anonym Facebookprofil med svartvit logga.

Profilen kallar sig KM Boss.

Han ringer Daniels profil utan att få svar.

KM står för Kungsmarken, ett miljonprogramsområde i Karlskrona, men Daniel vet inte vem den självutnämnda bossen är. Ändå verkar han känna till vad som hänt den där natten i Daniels lägenhet.

”Hej Daniel, jag vill hjälpa dig”, skriver KM Boss.

De stämmer träff utanför en skola i centrum.

Karlskrona har tagit emot ett stort antal ensamkommande unga flyktingar samtidigt som polisen dragit sig tillbaka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mohamed kom till Ronneby från Etiopien

Länsstyrelsen i Blekinge sammanställde 2017 en rapport över den senaste vågens mottagande av asylsökande. Bland annat lyftes fram hur ett stort antal ensamkommande gett socialtjänsten extra mycket att göra.

– Det psykiska måendet hos de ensamkommande barnen har försämrats och i rapporterna sägs det att det finns en större drogproblematik i den här gruppen. Det är något som vi måste kolla vidare på, huruvida det stämmer eller inte, sa Lena Ekroth på länsstyrelsen Blekinge till SVT och lovade att en samverkan skulle diskutera vad som behövs göras. 

I dag säger Ekroth att citatet inte stämmer längre, man vet helt enkelt inte lägesbilden eftersom ingen gått vidare med frågan ännu.

Många ensamkommande bodde i ett stort anläggningsboende för ensamkommande killar i Ronneby, en halvtimme från Karlskrona, som de senaste åren blivit omskrivet för sitt stora mottagande av unga asylsökande i kombination med en poliskår som dragit sig tillbaka. Vilket gett stök bland småkriminella killar fritt spelrum på orten.

Mohamed fick hjälp av socialtjänsten att flytta vidare efter hoten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En som bott där är Mohamed i Bergåsa, han är somalier från Etiopien som kom till Ronneby för fyra år sedan. Han dömdes också själv till skyddstillsyn för ett brott under tiden som tonåring i Ronneby.

– När jag kom till Sverige kom jag till Ronneby. Vi slogs hela tiden, vi och de arabiska killarna. Men nuförtiden förstår man allt att sådana grejer inte är okej. Vi var alla 16, 17 år och skötte tjafsen själva. Ingen sa något till polisen. Jag hade inte anmält någon för bara en misshandel.

Mohameds plan var att hämta familjen till Sverige. Men han hann fylla 18 snabbt, anhöriginvandring gick inte längre igenom, och hans mamma i Etiopien ändrade sig också och ville inte komma längre.

I Karlskrona har socialtjänsten stormat de senaste åren. Majoriteten av de fritidspolitiker som suttit i socialnämnden har slutat. Förvaltningschefen har bytt jobb och en konsult tagits in medan en ny rekryteras. I dag tycker facket att situationen stabiliserats och att personalomsättningen ligger på en normal nivå.

Mohamed tycker att han har fått bra hjälp av socialtjänsten som både gett honom ett förstahandskontrakt och sedan försökt hitta nya stadsdelar att flytta vidare till när han kände sig otrygg efter rånet.

KM Boss lovar att Daniel ska få tillbaka sina pengar mot att ta tillbaka sin anmälan. När åtalet läggs ner slutar KM Boss att svara på meddelanden.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Blanda inte in polisen”

Den 7 februari träffas Daniel och KM Boss i Ugglans park. I fickan har Daniel en mobil som spelar in hela mötet.

Den anonyma KM Boss pratar med snäll röst, kallar Daniel bror och lovar att han ska fixa tillbaka de pengar Daniel förlorat, bara han tar tillbaks polisanmälan.

– Blanda inte polisen. De är rasister och har ingen Gud. Vi är muslimer och kan komma överens, säger KM Boss.

De diskuterar en summa som KM Boss ska få den forna klasskamraten och hans medhjälpare att betala.

Men redan samma eftermiddag får de misstänka ett besked av sina advokater. Förundersökningen om rånet i Daniels hem läggs ner av åklagaren på grund av bristande bevisning.

Och KM Boss slutar besvara Daniels meddelanden.

Mohamed lämnade allt i Karlskrona

Februari blir mars, Mohamed sitter i en kombinerad lobby och kafé många mil från Karlskrona.

Några tedrickande somaliska farbröder hälsar på honom. Han har hittat sin nya bostadsort genom nätverk av bekantas bekanta. Men ingenstans känner han människor lika bra som i det Karlskrona han lämnat. Han älskade Karlskrona.

– Jag trodde aldrig att jag skulle flytta därifrån.

Det är Mohameds fjärde dag i en ny stad, som vi väljer att inte skriva ut namnet på. Socialtjänsten har rått honom att snabbt hitta en bostad som han kan ha i sex månader framöver, annars kommer de ha svårt att betala ut försörjningsstöd.

– På fyra månader blev jag bostadslös, inkomstlös, slutade min skola, allt.

Karlskrona är inte en plats där man kan gömma sig själv.

I Karlskrona gick han på grundvux och skulle bli undersköterska, och framför allt hade han egen lägenhet. Här är han är inneboende hos en inneboende. De har lagt ut två madrasser i ett rum.

– Det är när man får fiender, då tänker man bara ”aldrig Karlskrona”. Jag är ensamstående kille. Inga föräldrar här, ingenting. Min mamma vill inte komma hit till Sverige. En handläggare på socialen, hon sa till mig, ”vad sägs om att du kan bo i Nättraby?” Hon kunde ge mig lägenhet där. Ett nytt område. Jag sa till henne ”nej, det här är en för liten stad”. Man måste ändå till centrum. Alla folk kommer till samma station. Karlskrona är inte en plats där man kan gömma sig själv.

Samma dag som vi träffas ska fallet med rånet mot den sovande Mohamed upp i hovrätten. Han är rädd att det ska innebära att killarna släpps.

– Det påverkar mig jättemycket verkligen. Jag har tappat min koncentration. Jag känner paranoia hela tiden.

När hovrättsdomen kommer blir Mohamed lugnare. Den huvudåtalade – Daniels forna klasskamrat – får tre års fängelse för överfallet i Bergåsa, och medgärningsmännens straff höjs något.

Nu ska Mohamed bara starta om livet.

– Jag ska bara leta efter någon som kan ge mig ett sex månaders-kontrakt. Jag har frågat massa somalier som bor här och de vet min situation och så.

Daniel visar KM Boss på Facebook för Expressens reporter Johanna Karlsson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Teknisk bevisning saknades”

Efter att KM Boss tystnat skickar Daniel in inspelningen av deras möte till polisen. Efter bara en vecka kommer beskedet: förundersökningen återupptas.

En bekant sover hos honom för att han ska må okej under tiden han väntar på att åtal väcks. Hon är kritisk mot att Daniel har behövt bidra till utredningen själv genom att träffa KM Boss och ta fram ny bevisning.

Utan att veta varför förundersökningen återupptogs bekräftar ju åklagarens tidigare nedläggningsbeslut just det faktum av bevisningen mot min klient är svag.

Åklagare Lena-Marie Bergström arbetar mot ett nytt åtal sedan det inspelade samtalet med KM Boss lämnades in.

– Anledningen till att jag fick lägga ner förundersökningen i första skedet var att det inte fanns tillräcklig bevisning för att styrka upp vilka som var gärningsmän. Målsägandens ord stod mot de misstänktas. Teknisk bevisning saknades. Därefter kontaktade målsäganden oss och gav oss nya uppgifter som jag bedömde kunde föra utredningen framåt och eventuellt också stärka bevisläget. Därför valde jag att på dessa nya uppgifter ta upp förundersökningen igen, säger Lena-Marie Bergström.

Hur det gått sedan dess vill hon inte uttala sig om för att det kan störa den pågående utredningen.

Daniels forna klasskamrat har efter ihärdiga kontaktförsök under lång tid inte velat tala med Expressen. Medhjälparen som står åtalad för samma brott mot Daniel säger via sin försvarare Henrik Månsson att han har bevis för att han inte var i Daniels lägenhet.

– Utan att veta varför förundersökningen återupptogs bekräftar ju åklagarens tidigare nedläggningsbeslut just det faktum av bevisningen mot min klient är svag, säger Henrik Johansson.

Att visa sitt ansikte på bild och stå för att han anmält förövarna är Daniel noga med. Trots att det kan ge honom problem.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Efter rånet och allt som hänt blev Daniel intresserad av politik och SD. ”Jag är själv utländsk men alla utländska som gör som dom måste tillbaka till sitt land. Spelar ingen roll om det är en arab eller en afghan”, säger han.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Rätt ska vara rätt”

Daniel väntar fortfarande på åtalet hemma i samma etta där han överfölls.

– Fyra grova brott mot mig skulle läggas ner så lätt. Varför?

Han är noga med att han vill vara med på bild i tidningen och stå för att han anmält killarna och till och med hjälpt till att få in nya bevis.

– Det här kommer kanske att leda till mer problem för mig men rätt ska vara rätt. Jag vill inte att någon annan blir utsatt.

Medan hans tidigare klasskamrat avtjänar sitt fängelsestraff för rånöverfallet mot Mohamed i Bergåsa är både medgärningsmannen och medlaren KM Boss ute i det fria.

– De har jättemånga kompisar, säger Daniel. Jag pratar inte med någon. Jag går bara upp och jobbar på morgonen och sedan kan jag inte somna när jag kommer hem.