Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins hot mot Bornholm – nyckeln till Östersjön

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Från Bornholm kan man kontrollera södra delarna av Östersjön militärt.
”Om Putin skulle vilja köra fait accompli så tar han Gotland och Bornholm. Sen kan han begära förhandlingar och erbjuda sig att dra sig tillbaka om Nato går med på hela eller delar av hans ställda krav. Även hot om kärnvapeninsats kan ingå i hoten, då har vi förlorat första draget i schackspelet”, säger Jan Forsberg.
Foto: Privat
Bornholm i Danmark.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Öarna Bornholm, Gotland och Åland har pekats ut som militärstrategiskt viktiga – och kallats ”nyckeln till Östersjön”

I samband med den upptrappade konflikten mellan Ryssland och Ukraina har ryska landstigningsfartyg synts i Östersjön, svenska militären har ökat närvaron på Gotland och Nato har skymtats på Bornholm. 

Men vad händer om Putins armé kommer till Bornholm? 

– Tar ryssen Bornholm blir det krig mot hela Nato, säger överstelöjtnant Jan Forsberg. 

Han tror däremot precis som Överbefälhavaren att risken för krig i vårt närområde är låg.

Till följd av den upptrappade konflikten mellan Ryssland och Ukraina har även länder som Sverige och Finland ökat den militära närvaron mot öst. På Gotland har det exempelvis varit en omfattande militär förstärkning. 

Sedan nyår har svenska försvarsstyrkor grupperats längs Skånes kuster också – hur de rör sig beror på var de ryska landstigningsfartygen har befunnit sig, skriver HD. 

Ryssland gick in med landstigningsfartyg i Östersjön – dessa har dock dragit sig tillbaka, men vart vet vi inte. Kanske är de på väg till Svarta havet.

I Östersjön finns flera viktiga militärstrategiska platser som Bornholm, Gotland och Åland. Alla tre är geografiskt viktiga om man vill kontrollera Östersjön, framför allt Gotland. Trion av öar har kallats ”nyckeln till Östersjön”.

Platserna är viktiga med tanke på Rysslands luftvärnsrobotsystem, som har en räckvidd av en radie på 30-40 mil, menar Jan Forsberg, överstelöjtnant, som är före detta lärare i militärteknik vid Försvarshögskolan. 

– Då behärskar man i princip hela Östersjön. Gotland har en central betydelse. Har man den ön, har man även luftrummet över Estland, Lettland och Litauen och då klipper man av Nato från dessa länder, säger han. 

Men det gör också att Bornholm skulle kunna vara av intresse för den ryska presidenten Vladimir Putin. 

Skälen att ta Bornholm

Det finns i dagsläget inget som tyder på att Ryssland kommer att angripa Bornholm. Men det finns trots allt skäl som gör att den danska ön skulle kunna gynna Putin och hans krigsförband, förklarar Jan Forsberg. Här är två anledningar:

Bättre förhandlingssits

– Om Ryssland tar Bornholm och Gotland, kan de i en förhandling med Nato senare vara beredda att släppa dem för att få igenom annat. 

Blockerar Östersjön

– Nato kan då inte flyga och köra fartyg i Östersjön. Inget fartyg kan då gå från Tyskland eller Polen till Estland eller Lettland för att förstärka dem – inga flygplan heller, utan att riskera att bli nerskjutna eller bekämpade av Ryssland. 

Talar emot Bornholm

Överstelöjtnant Jan Forsberg ser att sannolikheten för krig i norra Europa som väldigt liten. Särskilt nu, när det inte längre finns ryska landstigningsfartyg i Östersjön. Trots det har läget i Europa aldrig varit så pressat som nu, betonar Forsberg. 

– Putin kan eventuellt ta en mindre konflikt med Ukraina, men vill ej gå i krig med Nato – det finns inga vinnare i det – då blir det storkrig. Han är ingen gambler, däremot tar han kalkylerade risker. Det visade han 2014 när Krim annekterades. 

Ryssland och Putin vill inte att Nato ska utvidgas österut och han har dessutom deklarerat att han gärna vill återskapa det forna Sovjetunionen. 

– De baltiska staterna främst är viktiga för honom, men ser ryssarna att det blir ett oundvikligt krig kommer de naturligtvis att ta Bornholm, så fort som möjligt. 

Samtidigt skulle det innebära ett krig med Nato, vilket man inte är beredd att ta, menar Jan Forsberg. Det som talar emot ett angrepp mot Bornholm är att man då går in på danskt territorium – och Danmark, till skillnad från Sverige, är en del av Nato. 

– Tar ryssarna Gotland är man inte automatiskt i krig med Nato, men tar de Bornholm är de i krig med Nato. Då har de gjort en krigshandling mot ett Nato-land och vi har ett storkrig i Europa. Det vet han att han inte kommer att vinna, säger Jan Forsberg.   

TV: Minidokumentär: Krisen vid gränsen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!