Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykvården anmäler sitt eget misslyckande

Den 22-åring som i höstas nästan slog ihjäl en kvinna i en busskur med en trästolpe hade haft långvarig kontakt med psykvården – som ändå inte kunde hindra brottet.

Nu anmäler psykiatrin i Malmö sitt eget misslyckande, skriver Sydsvenskan. Vården har brustit.

Vid 01-tiden på natten den 10 november överföll 22-åringen en 27-årig kvinna i en busskur på Lönngatan i Malmö.

Den 27-åriga kvinnan fick blödningar i hjärnan och omfattande frakturer i ansiktsskelettet vid attacken i busskuren.Foto: JOHAN NILSSON/TT
22-åringen greps efter en timme. Han har en lång historia av allvarliga psykiska problem.Foto: Polisen

Han attackerade henne helt oprovocerat med en trästolpe och en glasflaska. Malmö tingsrätt kallade det för ”ett besinningslöst och mycket kraftigt våld mot kvinnans huvud”.

Hon fick blödningar i hjärnan och omfattande frakturer i ansiktsskelettet. Hon vårdas fortfarande på sjukhus och riskerar livslånga men.

Psykisk sjuk sedan länge

22-åringen greps efter en timme. Då satt han på en bänk och pratade i telefon med sin mamma. Han har en lång historia av allvarliga psykiska problem.

Han hade tvångsvårdats året innan och enligt mamman slutat ta den medicin som läkare ansåg att han behövde. Familjen hade förgäves försökt få hjälp till honom.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och slutsatsen är att han begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

I mitten av mars dömdes 22-åringen för mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Har anmält sig själva

Och nu har alltså psykiatrin i Malmö efter en intern utredning skickat en så kallad lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av hur mannens vård har hanterats.

”Planerad vård och uppföljning av patient med allvarlig psykisk sjukdom uteblir relaterat till bristfällig vårdplanering/krisplan samt bristande dokumentation och kartläggning av missbruk”, står det i anmälan.

Psykiatrins egen värdering av misslyckandet är, enligt Sydsvenskan, ”att mannen allvarligt försämrats kraftigt i sitt psykiska mående, misshandlat en främmande person och sedan själv drabbas av en rättslig påföljd”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!