Mindfulness, eller medveten närvaro, är från början ett buddhistiskt begrepp som i dag används som en behandlingsmetod inom psykoterapi.
Christina Bergmark Hall, legitimerad psykolog, specialist i psykologisk behandling och ledamot av nationella primärvårdsrådet, anser att det är märkligt att Region Skåne satsar på något som inte rekommenderas enligt nationella riktlinjer – när det finns metoder som har ett evidensbaserat stöd, det vill säga att forskare har testat att metoden fungerar.
– Vi har ett läge i Sverige där var tredje patient som söker vård lider av psykisk ohälsa. Mindre än två procent har tillgång till psykologbedömning och evidensbaserad behandling, säger hon, och fortsätter:
– I det läget är det viktigt att satsa alla krafter på att utöka patienternas tillgång till de behandlingsmetoder som har bäst vetenskapligt stöd. Det är den offentliga vårdens skyldighet.
Hon är kritisk mot satsningen som genomförs av Region Skåne.
– Mindfulness rekommenderas inte som behandling vid något ångest- och depressionstillstånd av Socialstyrelsen. Däremot som återfallsförebyggande insats för patienter som lider av återkommande depression, säger Christina Bergmark Hall.
– Skattemedel satsas på en metod som har svag evidens. Det har dragits en förhastad slutsats som inte stämmer.
"Felaktigt att mindfulness är lika bra"
Region Skåne hänvisar till en studie vid Centrum för primärvårdsforskning.
– Den förhastade slutsatsen av den studien är att mindfulness skulle vara lika bra som individuell KBT (kognitiv beteendeterapi). Mindfulness jämförs i studien med sedvanlig behandling som inte bara bestod av KBT, utan av olika insatser, säger Christina Bergmark Hall.
Den KBT som gavs var sex sessioner, enligt Christina Bergmark Hall. Det är betydligt kortare än de KBT-behandlingar som Socialstyrelsen rekommenderar.
– Dessutom hade patienterna i studien blandad ångest- och depressionsproblematik och det saknas långtidsuppföljning. Det är alltså felaktigt att säga att mindfulness är lika bra som individuell KBT, säger hon.
Eftersom studien är gjord i Skåne anser hon att man är stolta över det och kanske därför har dragit lite för stora växlar.
"Måste ha många typer av verktyg"
Regionrådet Anders Åkesson (MP), som har ansvar för sjukvård, svarar på kritiken:
– Den psykiska ohälsan i samhället ökar. Vi ser på det med stark oro. Primärvården måste vara en instans där man kan ha många typer av verktyg i verktygslådan. 43 vårdcentraler i Skåne har redan instruktörer kring detta och mindfulnessverktyg för att möta den psykiska ohälsan – med gott resultat, säger han, och hänvisar till studien som gjordes vid Centrum för primärvårdsforskning.

– Mycket av forskningen sker ju i Skåne och på andra håll. Det finns ett stort antal artiklar, även internationellt. Vi har en stor kunskapsbas i Skåne, vilket är till gagn för medborgarna.
Hur ser du på kritiken kring att mindfulness inte är evidensbaserat?
– Vi hade en diskussion om detta. Om vi tittar tillbaka på andra saker som har förändrats i vården så användes till exempel inte akupunktur eller vårdhundar tidigare heller. Där fanns det också en tveksamhet.
– Vi måste också ha perspektiv på hur stora resurser det handlar om. Det är tre miljoner kronor av drygt 42 miljarder, säger Anders Åkesson.