Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Psykolog bröt tystnadsplikt – för att avslöja mordförsök

När den 51-åriga kvinnan ifrågasatte sin då 49-årige pojkväns missbruk blev han rasande. Foto: Kvällsposten
En man döms för mordförsök på sin flickvän – efter att psykologen bröt tystnadsplikten. Genrebild. Foto: COLOURBOX

En 49-årig man berättade i förtroende om ett mordförsök för sin psykolog.

Psykologen tog då ärendet vidare och polisanmälde – nu döms mannen till åtta års fängelse. 

– Att anmäla den här typen av brott är en möjlighet, inte en skyldighet, säger Nils Erik Solberg, förbundsjurist på Sveriges Psykologförbund.

När den 51-åriga kvinnan ifrågasatte sin då 49-årige pojkväns missbruk blev han rasande. Efter att ha kallat henne för flera skällsord slängde mannen ner sin flickvän på sängen och virade ett badrocksskärp runt hennes hals, medan han satt grensle över kvinnans rygg.

49-åringen hämtade därefter en bunt med vita plastpåsar som han drog över kvinnans huvud. Han ska ha sagt åt henne att lugna ner sig, att sluta kämpa emot, då skulle det hela gå snabbt – och flickvännen tolkade situationen som att hon skulle dö. Varje gång som kvinnan lyckades bita hål på plasten trädde mannen över ytterligare en påse över hennes huvud.

Till slut upphörde mordförsöket och paret lade situationen bakom sig. I förhör berättar kvinnan att hon inte vill sin pojkvän något illa och därför inte anmälde händelsen, som skedde helgen 5-6 maj.

Psykologen gjorde polisanmälan

Det hela kom åter upp till ytan när 49-åringen pratade med sin psykolog. De två hade haft regelbunden psykoterapeutisk kontakt sedan september 2017 och mannen gick framför allt dit för att behandla relationsmönster.

Under en session kom de två in på ett samtal om situationer som kan uppstå i relationer. 49-åringen berättade då om när han hade blivit arg på sin flickvän – och erkände mordförsöket.

Psykologen berättade om historien för sin handledare, därefter togs det vidare till chefen. Chefen pratade i sin tur med ytterligare berörda personer och slutligen togs beslutet om att bryta tystnadsplikten och göra en polisanmälan.

Den 25 juli dömdes den 49-årige mannen till åtta års fängelse vid Lunds tingsrätt.

 

LÄS MER: Peter Madsen vill att alla hör hans historia utan sekretess

 

Nils Erik Solberg är förbundsjurist på Sveriges Psykologförbund. Foto: Johan Paulin

Får lov att bryta tystnadsplikten

Enligt Nils Erik Solberg, förbundsjurist på Sveriges Psykologförbund, finns det gånger då psykologen får lov att bryta tystnadsplikten.

– Det finns speciella regler i offentlighets- och sekretesslagen, om man får lämna uppgifter till polisen. Sekretessen får i vissa fall lov att brytas för att kunna lämna uppgifter till polis och åklagare. Huruvida man får bryta tystnadsplikten eller inte beror på hur allvarligt brottet är, säger Nils Erik Solberg och fortsätter:

– Att anmäla den här typen av brott är en möjlighet, inte en skyldighet. Det brukar landa i en etisk aspekt för psykologen – bör man bryta förtroendet som klienten har gett? Hur många psykologer som bryter tystnadsplikten är svårt att svara på, men jag tror inte att det är särskilt vanligt.