Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Psykdomen: En man utan normala känslor

Peter Mangs har genomgått grundliga psykiatriska tester och i går lämnades utlåtandet i Malmö tingsrätt. Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX

MALMÖ. En man utan normala känslor och som inte förstår andra människors smärta och lidande.

Det är den mänskliga domen över Peter Mangs.

I går bekräftade han själv diagnosen genom att vara oberörd under sina sista timmar i Malmö tingsrätt.

Motiven

Peter Mangs motiv för att mörda två människor och försöka skjuta ihjäl fyra andra kan sammanfattas på följande sätt, enligt åklagarna.

Pengarna

Efter att han mördat Kooros Effatian, 66 år, den 13 juni 2003 misstänks Mangs ha tagit pengar från sitt offers konto. Mangs hade vid den här tidpunkten ont om pengar.

Rasimen

Alla hans offer utom Trez West Persson hade utländsk bakgrund. Mangs har själv hävdat, enligt vittnen, att dödsskjutningen av henne var ett misstag. Hennes vän Xhafer Dani, 22, som blev mycket svårt skadad är däremot av utländsk härkomst.

Spänningen

I flera förhör framkommer att Mangs sökte efter spänning och ville ha en adrenalinkick. Men också att han var tvungen att träna sig till att kontrollera den upprymdhet skjutningarna gav honom.

Förhandlingen var planerad att ta tre timmar. Den var avslutad efter nästan två.

Inför en oberörd Mangs yrkade chefsåklagare Solveig Wollstad att han skulle dömas till livstids fängelse. Mangs var då försjunken i den glättade tidskriften Classic Cars och lyfte inte ens på huvudet.

Har bara låtsas

En enda gång reagerade Mangs och det var när kammaråklagare Håkan Larsson på en punkt hänvisade till det rättspsykiatriska utlåtandet. I det slås fast att Mangs har Aspergers syndrom.

Peter Mangs hävdar själv att han bara har låtsats lida av Aspergers syndrom.

Han var också likgiltig när chefsåklagare Solveig Wollstad och kammaråklagare Håkan Larsson beskrev de brott som Mangs dömts för, två mord och fyra mordförsök.

- Brotten har varit hänsynslösa och kallblodigt utförda. Morden har karaktär av rena avrättningar, menade Håkan Larsson.

"Skjuter folk slumpvis"

Efter den korta förhandlingen förklarade Håkan Larsson hur han resonerat när han beskrev Peter Mangs som hänsynslös.

- Det är hur gärningarna gått till och hela hans beteende. Han skjuter folk slumpvis och skadar dem allvarligt.

Peter Mangs har själv i förhör och för läkare förklarat att han saknar förmåga att förstå andra människors känslor. Den mänskliga defekten blev nu till ett vapen från åklagarna mot honom i deras argumentation till varför Mangs ska dömas till livstids fängelse.

- Det kan vara en förklaring till att han klarar av att utföra brotten, säger Håkan Larsson.

"Jättesvårt att tolka"

Under den nu sammanlagt cirka 136 timmar långa rättegången har Mangs visat en viss avoghet mot chefsåklagare Solveig Wollstad. Håkan Larsson däremot lyckades vid några tillfällen få Mangs att svara på några frågor och att reagera. Under större delen av förhandlingarna har Mangs främst visat ett påtagligt ointresse.

Hans beteende är en gåta.

- Det är jättesvårt att tolka Peter Mangs, säger Håkan Larsson.

Yrkar på 18 års fängelse

Under rättegången har Peter Mangs haft två försvarare, Jesper Montan och Douglas Norking. Båda har haft en i stort sett omöjlig uppgift eftersom Peter Mangs i princip avstått för att lägga fram någon omständighet till sitt försvar.

Montan yrkade i går att Mangs ska dömas till 18 års fängelse i stället för livstid.