Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Provokatör i Malmö dömd för slavaffisch

"Vår negerslav är bortsprungen" stod det på affischen som föreställde en bild på Afrosvenskarnas riksförbunds ordförande Jallow Mamodou.
Tre svartsminkade personer, med rep kring halsen, såldes som slavar vid en låtsasauktion på en studentfest i Lund.
Efteråt följde konstnären och provokatören Dan Park i Malmö upp affischer med texten "Vår negerslav är bortsprungen".
Affischerna ledde till åtal. I dag dömdes Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.
Det var studenttidningen Lundagård som först berättade om studentfesten som Hallands nation i Lund arrangerade i april förra året. Festen hade temat "djungel", och till middagen kom tre personer med svart färg i ansiktet och rep runt halsen. De leddes av en "slavdrivare".
Senare under kvällen hölls en fejkad auktion där "slavarna" såldes till festdeltagarna. När en internationell student frågade vad studenterna skulle föreställa blev svaret "I'm a nigger".

Hets mot folkgrupp

Jallow Momodou som är aktiv Afrosvenskarnas Riksförbund polisanmälde slavauktionen. Några dagar senare satte den provokative konstnären Dan Park upp affischer med fejkande bilder på Momodou iförd halskedja samt texten "Vår negerslav är bortsprungen". Dessutom framgick namn och telefonnummer till Hallands nations dåvarande kurator Elinor Lavesson på affischen.
Park åtalades för hets mot folkgrupp, medan studenterna som iscensatte slavauktionen slapp åtal.

Kränkande

I dag dömde Lunds tingsrätt Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp. Park döms till villkorlig dom och totalt 6 000 kronor i dagsböter. Han ska också betala 10 000 kronor i skadestånd vardera till Jallow Momodou och Elinor Lavsesson.
I domen skriver tingsrätten att affischen missaktat och kränkt både Momodou och Lavesson. Till sitt försvar har Dan Park sagt att han med affischen avsåg att kommentera "slavauktionen", som i hans ögon fick oproportionerliga konsekvenser.
Tingsrätten anser också att Dan Park kränker mörkhyades rättigheter på ett sätt som inte kan motiveras av yttrandefriheten.