Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Protesterande pappa fördröjde kejsarsnitt

Foto: Patric Söderström

Kvinnan behövde sövas när ett akut kejsarsnitt skulle utföras.

Då reagerade kvinnans make mot att det fanns manlig personal i salen.

Först efter att vakter fört bort mannen kunde operationen göras.

Nu lex Maria-anmäler Blekingesjukhuset händelsen.

Blekinge läns landsting har lex Maria-anmält en händelse som inträffade på Blekingesjukhuset i augusti.

En kvinna i 30-årsåldern behövde akut kejsarsnitt och fördes till operationsavdelningen på sjukhuset. Där protesterade kvinnans make mot att det fanns manlig personal i salen, vilket försenade det akuta kejsarsnittet.

Enligt sjukhusets chefläkare Peter Janson hjälpte det inte att personal försökte samtala med mannen och först efter att vakter fört bort mannen kunde kejsarsnittet utföras.

"Har gjort allt rätt"

Barnet överlevde, men var i behov av intensivvårdsinsatser under de påföljande dagarna. Chefläkare Peter Janson säger att det inte är säkert att mannens inblandning påverkade barnets hälsoläge, men att sjukhuset ser allvarligt på det inträffade.

– Det är naturligtvis så att vid en sådan här situation är funktionerna inte riktigt med en. Han måste ha varit väldigt stressad av att få ett besked om att här sker någonting urakut och att det är farligt. När han då dessutom såg att det var manlig personal, så reagerade han på ett sätt som gjorde att man inte kom vidare, säger Peter Janson till Kvällsposten.

Janson säger att personalen på sjukhuset hanterade situationen väl.

– Det är naturligtvis obehagligt att inte komma vidare. Varje minuts extra fördröjning vid en så här akut situation blir en stress för dem. Men de har gjort allt rätt och de förvissade sig hela tiden om att mamman ville ha det här kejsarsnittet, säger Janson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!