Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Protester mot förbudet av prideflaggan: ”Viktig fråga”

Sölvesborg anordnar prideparad i protest mot stoppad regnbågsflagga.
Prideflagga hängande på bro i Sölvesborg lördag morgon.
Foto: Helen Larsson / privat

Den nya flaggpolicyn i Sölvesborg har utlöst en rejäl storm.

Förbudet mot att hissa prideflaggan utanför Stadshuset har fått folk och organisationer över hela landet att hissa fanan i solidaritet.

– För mig är det en viktig fråga, säger Sölvesborgaren Marianne Jarevik, 81, som flaggar glatt på sin balkong.

På en gång- och cykelbro i Sölvesborg hängde lördag morgon tre prideflaggor. Regnbågsflaggan hängde även på statyn på Ask och Embla och i en rondell.

En protest.

Sedan fredag förmiddag vajar en prideflagga på Sölvesborgsbon Marianne Jareviks, 81, balkong.

– Jag reagerade väldigt starkt och negativt när jag hörde om detta på morgonnyheterna. För mig är det en viktig fråga och den gäller inte bara homosexuella utan visar på allas lika värde. Även om detta är en liten protest är det en protest.

Marianne Jareviks, 81, tycker att det är viktigt att ta ställning och protestera mot den nya flaggpolicyn.
Foto: Privat / Privat
Prideflaggan på Marianne Jareviks balkong.
Foto: Privat / Privat

Nu får den vaja där på balkongen. Även om den kraftiga vinden gör att Marianne Jarevik då och då får gå ut och rätta till den.

Klockan tre på lördagen hissade Sölvesborgs Brukshundsklubb prideflaggan.

Sölvesborgs församling hyllas

Redan under fredagen ändrade Sölvesborgs församling sin omslagsbild på Facebook till en prideflagga. Helt okommenterat.

Bilden har fått tusentals gilla-markeringar. En kärleksbombning.

”Vår tanke är egentligen att bilden får tala för sig själv. Församlingen består av alla våra medlemmar med varierande åsikter i stort och smått. Vi vill bara säga att till kyrkan är alla välkomna oavsett åsikt. Vi vill vara en plats och gemenskap för alla”, skriver Marie Carlsson, kyrkoherde i Sölvesborgs församling, i ett sms.

Den avgående domprosten i Visby, Mats Hermansson, hissade under lördagen regnbågsflaggan utanför domkyrkan.

Bakgrunden till de många protesterna är en ny policy som Samstyret (Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet SoL) i Sölvesborg klubbat igenom.

Under fredagen uppmärksammades beslutet att flaggning på kommunala byggnader ska ske på ett traditionellt sätt. De enda flaggor som kommer att hissas är den svenska flaggan och Sölvesborgs stadsvapen.

Prideflaggan sedan 2013

Traditionen att hissa prideflaggan i Sölvesborg i samband med Stockholm pride startade 2013. Socialdemokraten Heléne Björklund, riksdagsledamot och för detta kommunalråd i Sölvesborg var den som skapade traditionen.

Hon är besviken på beslutet.

– Det är tydligt att man vill markera att man inte vill symbolisera de värdena längre. Det är några andra värden man vill signalera, säger hon till SVT.

Heléne Björklund (S).
Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN

I fredags stod det också klart att det för första gången någonsin kommer att arrangeras en Prideparad i Sölvesborg nästa år. 

– Vi kommer aldrig på något sätt sätta oss emot ett politiskt beslut som säger att man inte ska flagga en viss flagga på en flaggstång. Utan det vi gör i stället är att ordna en parad som manifesterar kärlek och allas lika värde. Sedan hoppas vi att fler sluter upp till det än ser det som ett problem att man hissar en viss flagga, säger Sophia Ahlin, vice förbundsordförande i Öppna Moderater och ordförande i Karlskrona Pride.

Hon säger att det framför allt är argumentationen kring beslutet som fått henne att reagera.

– När man går ut i medierna och kallar pridedeltagare för avarter och att vi ska stoppa pride. Då förstår man att syftet med den nya policyn är att man inte ska hissa prideflaggan. Då är det en annan fråga som vi känner att vi måste fördöma.

Sophia Ahlin tycker att beslutet innebär ett stort steg bakåt för Sölvesborgs kommun.

– Vi vet att det finns ett stort engagemang och en öppenhet i kommunen i de här frågorna. Då vill vi visa att den rösten är starkare än de som tycker att det är problematiskt. 

Sophia Ahlin, vice förbundsordförande i Öppna Moderater och ordförande i Karlskrona Pride.
Foto: Carolina Hansson

Skickar en prideflagga

Även styrelsen för Kalmarsund Pride vänder sig mot beslutet. De förväntar sig även att Moderaternas och Kristdemokraternas organisationer i Kalmar län, regionalt och i samtliga tolv kommuner, officiellt tar avstånd från beslutet.

”Sölvesborgs politiska majoritets agerande visar på ett synnerligen tydligt sätt på vikten av att vi alla som står upp för de mänskliga rättigheterna oförtröttligt måste fortsätta vårt arbete mot homofobi och fördomar”, skriver Kalmarsund Pride i ett uttalande.

Styrelsen har även beslutat att skänka en stor prideflagga till Sölvesborgs kommun.

”Vi tror att denna kan komma till nytta när kunskapsnivån nått samma nivå som den i Kalmar.”

En privatperson har också anmält Sölvesborg kommun till Justitieombudsmannen (JO) eftersom denne kränker och diskriminerar HBTQ-personer, rapporterar SVT.

Tagit avstånd från beslutet

Flera politiker har också tagit avstånd från beslutet.

Filippa Reinfeldt som är Moderaternas nytillträdda talesperson i hbtq-frågor tycker inte beslutet går i linje med Moderaternas hållning.

Malmöst toppmoderat, Torbjörn Tegnhammar, publicerade under lördagen en bild på sig själv från en prideparad.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156975040669608&set=a.10150244888734608&type=3&theater

Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon (SD) beskriver uppståndelsen som ett ”halmgubbedrev”. Hon påpekar att prideflaggan aldrig har varit en del av Sölvesborgs kommuns flaggregemente.

– Att den här diskussionen uppstått visar varför det är så viktigt för kommuner att hålla sig neutrala. Kommuner och myndigheter representera alla kommunens invånare. 

Att flaggan tidigare hissats säger hon har varit en enskild politikers beslut. 

Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon (SD).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många hävdar att detta blir ett ställningstagande mot öppenhet och mångfald. Vad tänker du kring det?

– Det här är en organiserad kampanj från politiska motståndare som vill tillskriva Samstyret åsikter som inte finns. Det vi har tagit ställning för är att vi ska hålla oss neutralt. Det innebär att vi inte kommer att flagga med någon organisations flagga. Varken Djurens rätt eller kvinnojouren eller andra som har goda ändamål som är viktiga i samhället. Vi kommer att hålla oss neutrala.

Hennes sambo, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, kommenterade själv beslutet på Instagram genom att posta en Jolly Roger-flagga.

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Välkomnar pridetåg

Louise Erixon säger vidare att Samstyret välkomnar att människor i Sölvesborg bildar opinion.

– Det pratas om att det ska arrangeras ett pridetåg i Sölvesborg, det är precis den utvecklingen vi vill ha. En skiljelinje mellan det offentliga, som ska tillhöra alla, och opinion bedrivs av organisationer. Det kommer gynna Sölvesborg och demokratin.

Vad tänker du själv kring prideflaggan?

– Man kan konstatera att prideflaggan betyder väldigt olika för olika personer. Det visar i sig att det för vissa är en kontroversiell symbol. Men det upplever inte jag har med prides grundläggandesyfte att göra, utan hur man politiserat organisationen.