Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Protester mot det danska bajsvattnet

Så skadas människor och djur av plasten i våra hav
Susanne Resmark i Ängelholm protesterat mot utsläppet: ”Fullständigt vansinnigt”.
Foto: Privat
Nästan 200 fyllda simbassänger med avloppsvatten kommer dumpas i Öresund.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Nyheten om att Danmark planerar att släppa ut enorma mängder orenat avloppsvatten i Öresund har lett till stor kritik på sociala medier.

Nu sprids en protest mot tilltaget ”Stoppa det danska bajsvattnet”.

– Det här är ett fullständigt vansinnigt beslut, säger Susanne Resmark, 52, en av dem som har skrivit under namninsamlingen.

Två kommuner i Danmark, Gentofte och Köpenhamn, planerar att med start i morgon, söndag, släppa ut 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten, något som danska TV2 Lorry var först med att rapportera om. Dumpningen rätt ut i Öresund ska pågå i fem dagar. 

Det motsvarar upp emot 200 fyllda simbassänger och sker i samband med ett byggprojekt i Nordhavn.

Varken länsstyrelsen i Skåne eller Naturvårdsverket informerades om utsläppet, innan tidningarna skrev om det. 

– Det här går helt emot det sunda förnuftet, alla principer och eu-direktiv. Har man verkligen gjort allt man kan för att inte släppa ut det här vattnet orenat. Det vet vi inte, vi har inte fått någon information. Vi tycker väldigt illa om det här, säger Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen Skåne.

Under helgen har regeringen fått information om utsläppet och lämnat över ärendet till Naturvårdsverket, skriver Sydsvenskan. Inte heller regeringen kände till projektet sedan tidigare.

”Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande. Vi har inte fått vetskap om detta, men har nu kontaktat Naturvårdsverket som är den myndighet som tar emot information om miljöfarliga verksamheter i andra länder”, säger Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar till TT.

Namninsamling mot bajsutsläppet

Tilltaget har väckt massiv kritik – både från danskt och svenskt håll. 

Just nu sprids en protestlista mot utsläppet på sociala medier. ”Stoppa det danska bajsvattnet” på plattformen Mittskifte som i skrivandets stund har nästan 5000 underskrifter. Uppropet har startats av organisationen Skiftets kanslichef Robin Zachari.

– Jag såg det här och det som slog mig var hur dåligt det är för ekosystemet och hur det bidrar till miljöförstöringen, så jag startade en namninsamling och tänkte att det kanske kan leda till att något görs, säger Robin Zachari.

Avloppsvattnet ska skäppas ut fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En av dem som skrivit under är Susanne Resmark, 52, i Ängelholm.

– Det här är ett fullständigt vansinnigt beslut. Vi har ju i många år kämpat för att vi ska hålla Öresund rent, att de då inte kunnat hitta någon annan lösning, säger Susanne Resmark.

– Det är inte bara en liten skvätt, det är fruktansvärt mycket, och att ha det i badvattnet i Öresund. De kan inte göra på det här sättet. Vi lever väl inte på 1300-talet då allt slängdes utanför dörren, fortsätter hon.

Annika Höglund, 57, deltar i protesterna mot tilltaget.
Foto: Privat

En annan som skrivit under är Annika Höglund, 57, i Lomma. 

– Min största farhåga är att vi inte ska kunna bada för att det här hamnar i våra vatten och på våra stränder. Att badvattnet ska göra att man kan bli sjuk. Speciellt nu i coronatider när man inte kan resa någonstans. Dessutom på lång sikt att vattnet som redan är dåligt, blir sämre. Att man släpper ut sådana här stora mängder är ju otroligt, säger Annika Höglund.

Länsstyrelsen: ”Är så biologiskt illa”

Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne.
Foto: Press/Länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Skåne menar att det här är den sämsta möjliga tiden att göra ett sådant utsläpp i Öresund.

– Det här är så biologiskt illa. Det är en helt vansinnig tid på året. Allt händer nu, fiskarna leker, tumlarna har ungar, fåglarna häckar. Folk börjar bada och är i vattenmiljön, säger Annelie Johansson.

Hon säger att avloppsvattnet som släpps ut under fem dagar innehåller lika mycket kvävefosfor som släpps ut från Malmös reningsverk under ett år. Vilket ökar risken för algblomning. Dessutom har det bara gått igenom ett reningssteg. Vanligtvis går avloppsvatten igenom minst fyra. 

– Det här har bara gått igenom den första, mekaniska reningen, det vill säga körts genom ett galler som tar bort det som är grovt. Det kommer finnas läkemedelsrester och syreförbrukande ämnen, mikroskräp och annat man vill slippa få ut i havet, säger Annelie Johansson.

– Att 2020 släppa ut orenat avloppsvatten i Östersjön, dessutom i maj månad. Det går emot alla principer. Det är bara helt fel att göra så, fortsätter hon.

Under lördagskvällen kom nyheten att Danmarks miljöminister Lea Wermelin (S) uppmanar kommunerna som står bakom utsläppet, att stoppa det tills man har undersökt om det finns alternativ, skriver Danmarks Radio.

– Det är ett kommunalt beslut, som jag inte har möjlighet att gripa in i, säger hon till Ritzau.

Mystiskt utsläpp från okänt rör dödar fisk:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!