Protest mot övervåld efter vaktingripandet

Kevin Shakir är en av arrangörerna bakom demonstrationen efter vaktingripandet på Malmö central.
Foto: Oskar Annermarken

Mot övervåld och för en utredning - det är parollerna när demonstranter på tisdagskvällen protesterar mot det uppmärksammade vaktingripandet på Malmö central.

– Min förhoppning är att man lämnar demonstrationen med ett hopp och en känsla av att vi som människor kan förändra något tillsammans, säger Kevin Shakir, en av arrangörerna.

Kevin Shakir hamnade i en diskussion på Twitter sent på måndagskvällen. Många var upprörda över den film som visade ett brutalt vaktingripande på Malmö central. En demonstration mot väktarvåld planerades i Stockholm och någon undrade om det inte fanns liknande planer för Malmö.

Genom en bekant kopplades han ihop med Matilda Birging och de skapade ett Facebookevent där de utlyste en demonstration i Malmö på tisdagskvällen.

Tolv timmar senare hade närmare 600 personer anmält att de tänker delta. Arrangörerna har svårt att förstå vad som hände.

– Det är helt fantastiskt vilket stöd vi fått, säger Kevin Shakir, som representerar organisationen Nyskapet.

Politiskt obunden

Han säger att den andra arrangören, Matilda Birging, deltar som privatperson men att de också erbjudits lån av utrustning av Vänsterpartiet.

Men demonstrationen är politiskt obunden, säger han.

– Vår poäng är att prata om att det som hände på Malmö central inte är en enskild händelse utan ligger i samhällets konstruktioner. Hur är det är en del av polisen och ordningsvakterna som institution.

Han nämner polisens romregister och det polisregister över våldsutsatta kvinnor som Sveriges Radio rapporterat om och menar att det finns en koppling till händelser som den på Malmö central.

"Måste föra en dialog om representationen"

– Det drabbar kollektiv och minoriteter i samhället som inte är makthavande. Det är först när någon är allvarligt skadad eller när ett barn som utsätts som det blir så här uppmärksammat, säger han.

Kevin Shakir säger att han är kritisk till att polisen inte stämmer överens med hur befolkningen i övrigt ser ut.

– Nu har vi sett att polisen ska utreda händelsen vilket är jättebra, vi vill att man verkligen granskar och utreder. Sedan måste man börja föra en dialog om vilken representation som finns bland de här grupperna, säger han.

Demonstrationen samlas på Stortorget  i Malmö klockan 18. 00.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!