Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Protest mot de nya id-kontrollerna

Under lördagen väntas en aktion mot id-kontrollerna som införts genomföras på Kastrup.Foto: Privat
Initiativtagare är miljöpartisten Stellan Lindell. Foto: Privat

Under lördagen väntas en aktion mot id-kontrollerna att genomföras på Köpenhamns flygplats Kastrup.

Över tusen personer har tackat ja till evenemanget på Facebook.

– Blir vi 400 så är jag supernöjd, säger initiativtagaren Stellan Lindell.

I måndags infördes id-kontroller på Kastrup med anledning av den svenska regeringens beslut om id-krav.

Lagändringen innebär att den som ska tåget från Danmark över till Sverige måste visa upp en giltig legitimation. Annars måste transportören betala 50 000 kronor i vite.

Sedan den 4 januari har DSB byggt upp en kontrollstation där inhyrda vakter kontrollerar resenärernas legitimation innan de får kliva ombord på tåget.

Kontrollerna har kritiserats från flera håll – bland annat FN och EU.

Miljöpartisten Stellan Lindell är en av de som är kritiska till regeringens beslut som han anser strider mot asylrätten.

– Kritik har ju kommit från en massa olika håll men att man ändå väljer att genomföra de här kontrollerna tyder ju på att regeringen inte lyssnar på kritiken, säger han.

Drygt 1300 har tackat ja

Stellan Lindell tycker att det är dags att gå från ord till handling. Han har därför tagit initiativet till aktionen "#VågaVägraID - En aktion mot ID-krav och Sveriges stängda gränser" som kommer att genomföras under lördagen.

Klockan 16 är tanken att deltagarna samlas på Malmö C för gemensam resa till Kastrup. Där kommer de att möta upp med den danska organisationen "Welcome to Denmark".

– Kärnan i aktionen är att det är kollektivt icke-våld, men exakt hur det går till kommer jag inte gå in på. Men det finns en aktionsplan, säger han.

Hittills har drygt 1300 personer tackar ja till evenemanget på Facebook.