Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Projektet: En cykeltaxi bara för äldre personer

Sammanlagt sju stycken cyklar gav sig ut i på cykeltur i ett regnigt Malmö. Sex av dessa hade lånats av Roskilde kommun där projektet har fått fästeFoto: Tomas Leprince
– Om projektet får fäste i Malmö är jag den förste att registrera mig som frivillig, säger initiativtagaren Karl Albjär.Foto: Tomas Leprince
Rolf och Gulli tyckte inte om vädret men uppskattade dagens cykeltur.<br>– Det pekades och gestikulerades, alla verkade väldigt glada, säger Karl Albjär.Foto: Tomas Leprince

Den 5 februari läste Karl Albjär ett reportage om ett danskt projekt vid namn "Cykling uden alder", alltså att även ska få uppleva cykelturer.

Han blev så inspirerad av idén att han nu, en månad senare, försöker föra idén vidare till Malmö.

– Jag hoppas innerligt att detta får fäste i Malmö, säger han.

Idén är framtagen av dansken Ole Kassow och går ut på att frivilliga kör runt äldre personer på så kallade Christianiacyklar. I Danmark har idén fått bra mottagande, och nu är den på väg att etableras i Sverige.

För några dagar sedan drog projektet i gång i Malmö när de boende på Danska vägen fick möjlighet att prova. Det var Karl Albjär som låg bakom arrangemanget tillsammans med Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

– Det fördes livliga diskussioner och de äldre tyckte att det var väldigt spännande. Nu hoppas vi bara att kommunen gillar idén och att de köper in cyklar, säger Karl Albjär.

Ett frivilligprojekt

Att ta med äldre personer på cykelturer är i grunden ett frivilligprojekt. I Danmark organiseras det genom en hemsida där vem som helst kan anmäla intresse att cykla vid en specifik tid. Personen får sedan veta var en cykel finns ledig, sedan är det bara att ge sig i väg om det finns äldre som är intresserade.

Och genomslaget har varit stort. Över 1000 cyklister transporterar runt äldre i 45 danska kommuner.

– Jag läste om det här för en månad sedan, nu är vi i gång. Kommunstyrelsen i Malmö tyckte att det var bra jobbat, så snabbt brukar saker inte gå, säger Karl Albjär och fortsätter.

– Det finns intresse även i Göteborg och Uppsala och flera privatpersoner från andra städer har hört av sig. Jag är övertygad om att det finns ett intresse, bara folk får reda på detta.