Sammanlagt sju stycken cyklar gav sig ut i på cykeltur i ett regnigt Malmö. Sex av dessa hade lånats av Roskilde kommun där projektet har fått fäste Foto: Tomas LeprinceSammanlagt sju stycken cyklar gav sig ut i på cykeltur i ett regnigt Malmö. Sex av dessa hade lånats av Roskilde kommun där projektet har fått fäste Foto: Tomas Leprince
Sammanlagt sju stycken cyklar gav sig ut i på cykeltur i ett regnigt Malmö. Sex av dessa hade lånats av Roskilde kommun där projektet har fått fäste Foto: Tomas Leprince
– Om projektet får fäste i Malmö är jag den förste att registrera mig som frivillig, säger initiativtagaren Karl Albjär. Foto: Tomas Leprince– Om projektet får fäste i Malmö är jag den förste att registrera mig som frivillig, säger initiativtagaren Karl Albjär. Foto: Tomas Leprince
– Om projektet får fäste i Malmö är jag den förste att registrera mig som frivillig, säger initiativtagaren Karl Albjär. Foto: Tomas Leprince
Rolf och Gulli tyckte inte om vädret men uppskattade dagens cykeltur. – Det pekades och gestikulerades, alla verkade väldigt glada, säger Karl Albjär. Foto: Tomas LeprinceRolf och Gulli tyckte inte om vädret men uppskattade dagens cykeltur. – Det pekades och gestikulerades, alla verkade väldigt glada, säger Karl Albjär. Foto: Tomas Leprince
Rolf och Gulli tyckte inte om vädret men uppskattade dagens cykeltur.
– Det pekades och gestikulerades, alla verkade väldigt glada, säger Karl Albjär. Foto: Tomas Leprince

Projektet: En cykeltaxi bara för äldre personer

Publicerad

Den 5 februari läste Karl Albjär ett reportage om ett danskt projekt vid namn "Cykling uden alder", alltså att även ska få uppleva cykelturer.

Han blev så inspirerad av idén att han nu, en månad senare, försöker föra idén vidare till Malmö.

– Jag hoppas innerligt att detta får fäste i Malmö, säger han.

Idén är framtagen av dansken Ole Kassow och går ut på att frivilliga kör runt äldre personer på så kallade Christianiacyklar. I Danmark har idén fått bra mottagande, och nu är den på väg att etableras i Sverige.

För några dagar sedan drog projektet i gång i Malmö när de boende på Danska vägen fick möjlighet att prova. Det var Karl Albjär som låg bakom arrangemanget tillsammans med Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

– Det fördes livliga diskussioner och de äldre tyckte att det var väldigt spännande. Nu hoppas vi bara att kommunen gillar idén och att de köper in cyklar, säger Karl Albjär.

Ett frivilligprojekt

Att ta med äldre personer på cykelturer är i grunden ett frivilligprojekt. I Danmark organiseras det genom en hemsida där vem som helst kan anmäla intresse att cykla vid en specifik tid. Personen får sedan veta var en cykel finns ledig, sedan är det bara att ge sig i väg om det finns äldre som är intresserade.

Och genomslaget har varit stort. Över 1000 cyklister transporterar runt äldre i 45 danska kommuner.

– Jag läste om det här för en månad sedan, nu är vi i gång. Kommunstyrelsen i Malmö tyckte att det var bra jobbat, så snabbt brukar saker inte gå, säger Karl Albjär och fortsätter.

– Det finns intresse även i Göteborg och Uppsala och flera privatpersoner från andra städer har hört av sig. Jag är övertygad om att det finns ett intresse, bara folk får reda på detta.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag