Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prognosen: Kallaste vintern på många år

Det kommer bli kallt – riktigt kallt – i vinter.
Foto: Stefan Söderström
Enligt danska meteorologer kommer det att bli en riktig vargavinter – rentav landets kallaste på flera år.
Foto: OKÄND

Det kommer bli kallt – riktigt kallt – i vinter.

I alla fall om man får tro meteorologerna på andra sidan sundet. Nu säger nämligen danska meteorologer att det kommer bli en riktig vargavinter i år – rentav landets kallaste på flera år.

Mycket snö, låga temperaturer och ett sibiriskt högtryck som letar sig hit. Ja, de danska meteorologerna varslar redan nu, i oktober, om att det kommer bli kallt i vinter.

Riktigt kallt.

– Flera mekanismer påverkar luftströmmarna och blockerar den milda luften. Det gör att högtryck med snö och kall luft kommer att dominera, säger Sven Hermansen, meteorolog på DMI, Danmarks meteorologiska institut.

Och kikar man ännu längre norrut, bortom Skåne, kan den första snön landa i Västsverige redan till helgen.

Danskarna spår en vargavinter

Vargavintern spås i den tremånadersprognos som danska gjort, som alltså pekar mot att kommande vinter kan bli den kallaste på länge i hela Skandinavien.

Just för Danmark lär det, om prognoserna slår in, bli den kallaste på sex år. Det påverkar förstås hela Skåne och övriga Sydsverige också.

– De södra delarna av Västkusten kan också vara mer utsatta för snöstormar, eftersom varm luft från söder här möter den kallare luften från norr, säger Sten Hermansen.

Blir kallt och blåsigt redan i helgen

Men redan framåt helgen kan det bli kallt om man kikar på prognoserna. I Malmö rör sig temperaturerna ner mot sex grader på lördagen och det blir regnigt och molnigt.

I övriga länet blir det liknande väder och i östra Sydsverige blir det regn och rusk – Kalmarområdet och Öland får regn och blåst.

Men när vi går in i slutet på november kommer den sibiriska kylan. Det är försvagade luftströmmar från väst som ökar sannolikheten för att ett högtryck lägger sig över norra Europa och Sibirien, enligt DMI.

– Vi förutspår att det stannar över Skandinavien och att högtrycket blir mer dominerande och blockerar den milda luften, vilket innebär att det blir kallare och mer snö än normalt, säger Sten Hermansen.

PROGNOS FÖR SYDSVERIGE I HELGEN:

Malmö:

Molnen ligger mörka och tunga över Malmö under inledningen av helgen och temperaturerna stannar vid 8 grader. Enligt SMHI kan det också bli kraftig blåst i de sydligare delarna och regnet faller under större delen av lördagen. På söndag kan det dock bli en fin höstdag med solchanser och 9 grader på mätaren.

Kalmar:

Det blir temperaturer mellan 6 och 9 grader i Kalmar i helgen. Fredagen och lördagen bjuder på molnigt väder där framför allt lördagen blir väldigt regnig – på söndag finns det dock en chans att solen tittar fram.

Växjö:

Växjö får 4 grader på kvällarna och 7 på dagen, under fredagen. Men kallast blir det på lördag då temperaturen inte kryper över 5-strecket – det blir också mestadels regn innan solchanserna dyker upp igen på söndagen.

Halmstad:

Mulet, mulet, mulet – och på lördagen även en hel del regn. Halmstad drabbas också av helgens höstrusk och får mellan 5 och 8 grader hela helgen. De enda solchanserna dyker upp på söndagseftermiddagen, om man även kan tåla blåsten.

Kristianstad:

Det blir kylslaget i helgen i Kristianstadsområdet som får regn både fredagen och lördagen. Temperaturerna stiger inte över 9 grader - kallast blir det på lördagen då det är 7.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!