Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prognos: Kallaste vintern på fem år

Så här såg det ut förra gången vi hade en vargavinter, 2012. Nu finns det ny chans till skridskois på våra sjöar.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
En del tycker förstås inte det är så himla kul med stora mängder snö.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Det är dags att leta fram vantar och mössor. En färsk väderprognos från danska DMI pekar på att vi ska få den kallaste vintern i Skandinavien på fem år.

– Det kommer perioder av kallt och mestadels torrt vinterväder. Då får vi snö och chans att åka skridskor, säger långtidsmeteorologen Martin Lindberg vid DMI.

DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, har nyss offentliggjort sin vinterprognos som gäller tre månader under tiden december 2017 till februari 2018.

Och budskapet är tydligt:

"Efter fyra mycket milda vintrar pekar nu flera faktorer på att vi den här gången får en kallare vinter. Högtryck över norra och nordöstra Europa ser ut att hålla de atlantiska lågtrycken borta från Skandinavien under längre perioder", heter det i prognosen.

"Vädret bjuder på många vintriga inslag med kyla, snö och kanske skridskois på sjöarna."

Kallt slut på december

Enligt DMI ska december präglas av att perioder med kyla och mildväder avlöser varandra. Snö eller snöbyar kan dra in österifrån – men vi får även mildare perioder med regn eller slask.

– Vintervädret präglas mest av milt väder västerifrån. Men i år avbryts det oftare av kyligare vädertyper som tittar förbi med regn, slask eller snö, säger Martin Lindberg.

Nederbördsmängderna väntas bli normala – men framför allt i slutet av julmånaden ser vädret ut att bli märkbart kallare än det varit de senaste fyra åren.

Liknar vintern 2012–13

– Vi kan knappast kalla det för en hård vinter, så som vi minns dem från 80-talet. Det är mer sannolikt att det kommer att likna vintern 2012–13, säger Martin Lindberg.

I januari och februari blir sannolikheten fortsatt hög för kalla och vintriga inslag, och en genomsnittstemperatur under den normala.

Det går inte att säga när eller hur ofta det kommer att snöa. Men chansen är stor att vi får perioder av vinterväder under det nya årets första månader.

Skridskois på sjöarna

"Jämfört med de fyra senaste, mycket milda vintrarna blir det sannolikt märkbart kallare den här gången. Det mest sannolika är att vi får en genomsnittstemperatur på noll grader eller något lägre", skriver DMI i prognosen.

"Nederbördsmängderna ser ut att bli antingen normala eller under det normala. men större delen av nederbörden faller som snö och blir liggande. Det finns möjlighet för så långa perioder av kyla att det blidas skridskois på de danska sjöarna." 

DMI understryker att det är mycket komplicerat att göra långtidsprognoser. Det finns många faktorer och variabler att ta hänsyn till.

"Osäkerheten i denna typ av prognoser är hög", heter det.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!