Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Profilerad mäklare varnas för egen affär

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Genrebild.
Foto: Shutterstock

En profilerad mäklare i nordvästra Skåne hade i uppdrag att sälja lägenheter i ett nytt bostadsrätthus och tecknade sig själv för en av dem. 

Men direkt när lägenheterna tillträddes sålde han sin – med en vinst på 300 000 kronor. 

Nu varnas mäklaren för att ha brutit mot förbudet mot självinträde. 

Mäklaren hade i uppdrag att förmedla blivande bostadsrätter i ett nyproduktionsprojekt i nordvästra Skåne. I samband med det köpte han själv en av bostadsrätterna. 

Den köpte han när projektet utvecklades men han fördes aldrig in som ägare i bostadsrättsförteckningen. Han betalade inte heller likviden för försäljningen till säljaren. 

Men strax före inflyttning, någon gång mellan mars och maj 2019, sålde han bostadsrätten till en privatperson med vinst. 

Nu varnas mäklaren av Fastighetsmäklarinspektionen för att ha brutit mot förbudet mot självinträde och agera förtroenderubbande. 

På grund av familjeskäl

Självinträdde innebär att mäklaren själv köper ett objekt som denne också har i uppdrag att förmedla. 

I det aktuella fallet inträdde situationen när mäklaren efter att själv ha avtalat om en av lägenheterna – förmedlat ytterligare två till andra köpare. 

Den profilerade mäklaren har berättat att han inte köpte lägenheten i spekulationssyfte utan av familjeskäl men på grund av ändrade planer hade han vid tidpunkten för inflyttning inte längre nytta av lägenheten. 

Får en varning

Mäklaren säger till Fastighetsmäklarinspektionen att han inte har någon vinnig av vinster planerade på det sätt som anmälaren påstår.

Han går i högsta grad i bräschen för mäklarkårens rykte och skulle inte riskera vare sig sitt personliga eller företagets rykte för den lilla avans som uppstod”, står det i handlingarna från inspektionen. 

Fastighetsmäklarinspektionen anser nu att mäklarens ska meddelas en varning

SE MER: Bopriserna fortsätter öka - mäklaren fick 237 000 kronor per kvadratmeter

Niklas Berntzon, ESNY, om hur marknaden utvecklas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!