Smör eller margarin? En lätt fråga enligt kostprofessorn. Foto: JOHANNA BERGLUNDSmör eller margarin? En lätt fråga enligt kostprofessorn. Foto: JOHANNA BERGLUND
Smör eller margarin? En lätt fråga enligt kostprofessorn.  Foto: JOHANNA BERGLUND
Fredrik Nyström är skeptisk till margarin. Foto: Linköpings universitetFredrik Nyström är skeptisk till margarin. Foto: Linköpings universitet
Fredrik Nyström är skeptisk till margarin.  Foto: Linköpings universitet

Professorn sågar margarin: "En jättekonstig produkt"

Publicerad

Diskussionen om margarin och smör – och vilken produkt som egentligen är bäst – har pågått i flera års tid. 

Efter en debatt om en skola i Västsverige ger nu kostprofessorn Fredrik Nyström sin syn. 

– Margarin är en jättekonstig produkt, den är artificiellt framställd och transporteras i samma tankar som bensin, det är onaturligt, säger han till SVT

 

Det var när en mamma till barn på en skola i Laholm önskade renare mat som diskussionen om margarin kom i gång. 

Skolan serverade margarin och mamman ville se ett byte till rent smör. Kommunen å sin sida menade att lättprodukter är mer lämpade för barn som är mer stillasittande. Feta produkter såsom smör ökar risken för fetma, svarade kommunens internservicechef. 

Det håller Fredrik Nyström, fettforskare och professor i kost, inte med om. 

– Det är märkligt att säga att fett inte är bra för oss, ska vi även förbjuda vanlig bröstmjölk då eftersom den också är fet naturligt? säger han till SVT

”Strunta i kolhydrater”

Att undvika fetma görs bäst genom att kontrollera intaget av andra produkter, menar Nyström. 

– Man vinner inget på att äta lättprodukter, för eftersom man inte blir mätt så äter man ju mer i stället och blir hungrig fort efteråt. Är man orolig för att gå upp i vikt ska man strunta i kolhydrater eftersom modern forskning visar att det är det vi blir tjocka av, inte fett.

Margarin

Margarin är en framställd produkt som kan vara antingen hård eller flytande i konsistensen. Margarin baseras oftast på härdad vegetabilisk olja, men innehåller ibland även animaliska fetter. Produkten är gul till färgen, vilket beror på att den färgas med betakaroten. Fetthalten i margarin kan variera, och uppgår oftast till 25, 40, 60 eller 80 procent.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag