Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Professorn sågar margarin: "En jättekonstig produkt"

Smör eller margarin? En lätt fråga enligt kostprofessorn. Foto: JOHANNA BERGLUND
Fredrik Nyström är skeptisk till margarin. Foto: Linköpings universitet

Diskussionen om margarin och smör – och vilken produkt som egentligen är bäst – har pågått i flera års tid. 

Efter en debatt om en skola i Västsverige ger nu kostprofessorn Fredrik Nyström sin syn. 

– Margarin är en jättekonstig produkt, den är artificiellt framställd och transporteras i samma tankar som bensin, det är onaturligt, säger han till SVT

 

Det var när en mamma till barn på en skola i Laholm önskade renare mat som diskussionen om margarin kom i gång. 

Skolan serverade margarin och mamman ville se ett byte till rent smör. Kommunen å sin sida menade att lättprodukter är mer lämpade för barn som är mer stillasittande. Feta produkter såsom smör ökar risken för fetma, svarade kommunens internservicechef. 

Det håller Fredrik Nyström, fettforskare och professor i kost, inte med om. 

– Det är märkligt att säga att fett inte är bra för oss, ska vi även förbjuda vanlig bröstmjölk då eftersom den också är fet naturligt? säger han till SVT

”Strunta i kolhydrater”

Att undvika fetma görs bäst genom att kontrollera intaget av andra produkter, menar Nyström. 

– Man vinner inget på att äta lättprodukter, för eftersom man inte blir mätt så äter man ju mer i stället och blir hungrig fort efteråt. Är man orolig för att gå upp i vikt ska man strunta i kolhydrater eftersom modern forskning visar att det är det vi blir tjocka av, inte fett.

Margarin

Margarin är en framställd produkt som kan vara antingen hård eller flytande i konsistensen. Margarin baseras oftast på härdad vegetabilisk olja, men innehåller ibland även animaliska fetter. Produkten är gul till färgen, vilket beror på att den färgas med betakaroten. Fetthalten i margarin kan variera, och uppgår oftast till 25, 40, 60 eller 80 procent.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!