Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Plastförbud – ett slag mot miljön

Många av de kunder som Expressen pratat med är positiva till nya skatten.
Annika Olsson, professor i förpackningslogistik vid Lunds universitet samt rektor vid Campus Helsingborg.Foto: Lunds universitet
Bärkassar i plast ska bli dyrare.Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Priset på plastpåsar i butik ska höjas med tre kronor för att fler ska välja bort dem.

Men mindre plast kan komma att slå tillbaka mot miljön, enligt en professor i förpackningslogistik.

– Det är oförtjänt mycket debatt om plastens nackdelar, säger Annika Olsson vid Lunds universitet.

Tidigare i veckan gick regeringen ut med att plastpåsar i livsmedelsbutiker ska beskattas med tre kronor, vilket i praktiken innebär att bärkassen kommer att kosta runt sex, sju kronor för konsumenter.

Dessutom ska varje frukt- och grönsakspåse kosta 30 öre i skatt, enligt regeringens lagrådsremiss.

Planen är att plastskatterna ska träda i kraft första maj nästa år.

– Vi vill minska användandet och få människor att tänka efter, så att man använder sin plastkasse flera gånger eller alternativ till plastkassar, sa finansmarknadsministern Per Bolund (MP) efter beskedet.

Matsvinn större problem

I debatten om klimat- och miljöfrågor har plasten blivit en ofta nämnd beståndsdel. 

Det vill Annika Olsson, professor i förpackningslogistik vid Lunds universitet, ändra 

– Det är oförtjänt mycket debatt om plastens nackdelar. Det är inte fel att prata om det, men man pratar aldrig om nyttan som en plastförpackning har gjort fram till att den töms, säger Annika Olsson, professor i förpackningslogistik vid Lunds universitet.

Hennes forskning är inriktad på förpackningsmaterial, där plast gör positiv nytta för miljön, enligt Olsson.

– Det skyddar produkter från att kastas. I princip är matsvinn ett mycket större problem ur miljösynpunkt än vad plast är. Det är ett jättestort problem att plasten hamnar i havet, men det handlar mer om dåligt beteende.

”Kan inte hälla läsk i en papperspåse”

Annika Olsson lyfter fram att plastförpackningar har flera fördelar, bland annat att det är formbart, väger lite och ofta kan staplas på varandra.

– Jag tycker att plast är ett bra material. Jag skulle säga att just nu finns det inget material som direkt skulle kunna ersätta det om vi skulle plocka bort all plast, jag har svårt att se vad vi skulle använda i stället.

– Man behöver se över vilka sorts plaster man använder och om det går att ersätta med annat material, så som papper. Det går säkert bra i grönsaksdiskarna. Men man kan till exempel inte hälla läsk i en papperspåse.

Professorn säger att hon vill att plastdebatten nyanseras och att politiker inte bör radera plasten bara för sakens skull.

– Jag och andra forskare menar att man behöver göra djupare analyser innan man fattar för många snabba beslut. Det är okej om man vet att det inte leder till att det kastas mer mat. Men det som saknas är helhetsperspektivet.

I samband med World Oceans Day i juni hade Expressen en specialsändning om plast i hav.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!