Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorn: "Det är orealistiska beviskrav"

Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt.
Foto: Cornelia Nordström

Den friande våldtäktsdomen blottar ett hål i den svenska sexualbrottslagstiftningen. Det menar Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt.

– Det är orealistiska beviskrav, säger hon till Kvällsposten.

Även i hovrätten friades den 28-årige mannen från våldtäktsanklagelserna. Trots att kvinnan flera gånger sa "nej" och "sluta" har domstolen inte kunnat bevisa att han förstod att han begick ett övergrepp.

Enligt Madeleine Leijonhufvud var domen väntad.

– Det man kan säga är att både tingsrätt och hovrätt väldigt noga följer och åberopar Högsta domstolens väldigt höga beviskrav i sexualbrottsmål och då är det väldigt svårt att fälla, säger hon.

Det som däremot förvånar henne är att hovrätten inte tagit mer hänsyn till den stödbevisning som fanns och som talar för kvinnans version.

– Det var tre personer som träffade henne precis efter att de här hände, rusande på gatan, helt hysterisk, knappt kontaktbar och utan strumpbyxor. Alla intygar att hon var i det tillståndet och det har annars räckt för en fällande dom, säger Madeleine Leijonhufvud.

Bortsett från berusningen

Hon tycker också att domstolen helt bortsett från faktumet att 28-åringen var berusad.

– I tingsrättsdomen framkom det att han hade druckit åtta starköl, det betyder att han inte var nykter, och när man inte är nykter uppfattar man sämre.

Hovrätten konstaterar bara att varken kvinnan eller 28-åringen varit så pass alkoholpåverkade att det bör påverka hur deras berättelser bedöms.

– Förut har berusningen inte har varit någon ursäkt. Var det något man skulle ha fattat när man var nykter så dömdes man ändå, men det har Högsta domstolen nyligen ändrat, säger Madeleine Leijonhufvud.

Hon menar att de höga beviskraven i princip gör det omöjligt att få till en fällande dom.

– Självklart är det viktigt med höga beviskrav i alla mål, men här har de blivit orealistiska och då funkar inte systemet som det är tänkt.

"Kriminaliserar ett så här hänsynslöst beteende"

Hon efterlyser nu att sexualbrottslagstiftningen kompletteras eftersom hon menar att det finns luckor.

– Allmänt kan man säga att den här domen understryker behovet av att vi ser över lagen och kriminaliserar ett så här hänsynslöst beteende, grov oaktsamhet alltså, säger Madeleine Leijonhufvud.

Hade en sådan lag funnits i Sverige tror Madeleine Leijonhufvud att 28-åringen hade blivit dömd.

– Sedan är det bekymmersamt för män att man uppfattar att män inte kan fatta saker och ting. När två domstolar nu har suttit och i efterhand hört det här och fattat att hon inte ville men han som var där inte fattade. Det är ganska märkligt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!