Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorn: Därför behöver vi semester

Vila är bokstavligen livsviktigt.
Foto: Shutterstock
Tar du ett bad på semestern?
Foto: Sanna Dolck

Semester gör oss gott – inte bara psykiskt utan också fysiskt. Att ladda batterierna och göra sig av med alla måsten kan vara avgörande för vårt välmående.

– Jag ser alldeles för många som blir skadade för att de inte gör det – de blir utbrända eller går in i väggen, säger Joep Perk, läkare och seniorprofessor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet.

Solsemester i ett varmt land, segelsemester i skärgården, fjällvandring i Lappland eller bara skönt häng hemma i trädgården. Det spelar egentligen ingen roll hur du tillbringar din semester – huvudsaken är att du tar dig tid att verkligen slappna av.

Det säger Joep Perk, läkare och seniorprofessor i hälsovetenskap.

– Det är viktigt att folk tar sig tid att ladda om batterierna, både kroppsligt och själsligt. Det är jätteviktigt att man tar det på stort allvar, säger han.

Att under några veckor slappna av och ta dagen som den kommer, är viktigt rent fysiologiskt.

– Lite förenklat kan man säga att vår kropp har utvecklats till ett läge där vi under en kort period kan jobba intensivt, men under en lång period på cellnivå behöver ladda om och förbereda oss för nästa intensiva arbetsperiod. Så är hela vår biologi uppbyggd.

Inget magiskt recept

Enligt Joep Perk är vi i behov av längre sömnperioder. De människor som inte får de här perioderna av återhämtning, mår sämre än andra.

– De här människorna går sönder. Människor som hela tiden går på högvarv riskerar att få problem med hjärtat, blodtrycket och sömnen. Det leder till ogynnsam hälsa.

Det finns inget magiskt recept för hur man ska lägga upp semestern för att få ut det mesta av den. Men Joep Perk har i alla fall några tips på hur man kan undvika den klassiska semesterfällan – att vara uppe i varv första delen av ledigheten för att sedan slappna av först när den börjar ta slut.

– Utnyttja din semester som om det redan var den sista veckan. Njut maximalt och skäms inte för att du varvar ner. Du behöver inte göra allt på en gång och under den första veckan ska du satsa intensivt på att varva ner. Man får ta det lugnt, man får läsa en bok.

Joep Perk berättar att han nyligen besökt en större europeisk kongress där ämnet var hur man förebygger hjärtsjukdomar. Där framgick tydligt att vi i Skandinavien har stora krav på oss själva, också i semestertider.

– Vi är så förbannat duktiga allihop. Det gäller också på semestern – då ska vi måla, gräva och greja. Men man behöver inte skämmas för att man slappar lite också.

Var och hur – obetydligt

Var och hur man tillbringar ledigheten är däremot av mindre betydelse.

– Det viktigaste är att man inte tar med sig en massa måsten på resan. Man ska inte heller ha väldigt stora förväntningar, något vi ser i olika sammanhang. Till exempel när det kommer till äktenskapet – där blir man väldigt ambitiös de första dagarna. Det är bättre att starta vackert.

Förutom att slappna av och släppa alla måsten, betonar Joep Perk vikten av att njuta av livets goda, som mat och dryck.

– Man ska också unna sig tid att umgås med barn, med grannar och med vänner. Att uppmärksamma det sociala nätverket lite extra, det mår vi gott av.

Tre tips för en lyckad semester

Här är tre av Joep Perks tips för en lyckad semester:

1. Släpp alla måsten och ta dig verkligen tid att slappna av – speciellt under semesterns tre första dagar.

2. Sänk dina förväntningar och krav. Ha inte som mål att få klart alla ogjorda projekt eller få ny glöd i äktenskapet så fort ledigheten inleds.

3. Njut av livets goda – mat, dryck och kultur. Se också till att umgås med dina nära och kära – människan är en social varelse som behöver umgänge.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!