Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorn: Bra om barn får corona – före vaccin

Mammorna om vaccin till barn: ”Upp till föräldrarna”.
Christine Stabell Benn är professor i global hälsa på på Syddansk universitet.
Foto: Syddansk universitet
Vaccin mot covid-19 för barn kan bli aktuellt i höst i Sverige. Arkivbild.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Det är kontraproduktivt att vaccinera barn under 16 år – covid-19 bör i stället göras till en barnsjukdom. 

Det säger vaccinforskaren Christine Stabell Benn i en intervju med danska BT Live

Christine Stabell Benn är professor i global hälsa på Syddansk universitet och har under många år forskat i effekten av vacciner i olika befolkningsgrupper. Hon menar att anledningarna till att vi inte ska vaccinera barnen är flera. 

Hittills har nästan alla barn som smittats av covid-19 fått väldigt milda symptom eller inga alls, enligt Christine Stabell Benn. Ett annat argument hon för fram är att barn får en bättre immunitet om de genomgår sjukdomen i stället för att vaccineras. 

Dessutom hävdar Christine Stabell Benn att riskerna med att ta vaccinet ännu inte är fullt utredda.

”Låt barnen bli infekterade”

– Det ska finnas en klart dokumenterad fördel kontra risk att ta vaccinen. Och i den situationen är vi ännu inte när det gäller covid-19-vaccinerna, säger hon till BT Live. 

Virus som vi möter som unga ger oftast bred immunitet mot samma virus i vuxen ålder. Och det gäller även coronaviruset enligt forskaren Christine Stabell Benn. 

– Det jag kunnat önska med corona är att det snabbast möjligt blir gjort till en barnsjukdom. Det gör vi genom att låta barnen bli naturligt infekterade, och det gör vi också när en viss nivå av viruset cirkulerar i samhället. Får man sitt immunförsvar stärkt en gång där emellan tror jag inte den här sjukdomen kommer att störa oss mer.

Andra professorn: ”Inte eniga”

Allan Randrup Thomsen som är professor i virologi vid Köpenhamns universitet håller inte med Christine Stabell Benns resonemang. Han menar tvärtom att barn också bör vaccineras mot covid-19. 

– Vi är eniga om att vi måste uppnå en situation där vi får flockimmunitet, även i de yngre åldersgrupperna. Vi är bara inte eniga om tillvägagångssättet, om det ska ske via vaccination eller naturlig immunisering, säger han till Berlingske

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har godkänt att barn kan vaccineras med Pfizer-Biontechs covid-vaccin. I en intervju med Sveriges Radio säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, att det kan bli aktuellt med vaccinering av barn i Sverige efter sommaren. Barn i riskgrupper kan komma att vaccineras ännu tidigare. 

FLER NYHETER: Tegnell varnar för resor till Danmark

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!