Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professor: Testa munskydd i Skåne och andra regioner

Så här tycker skåningarna om de hårdare restriktionerna
Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet.
Foto: Åsa Hansdotter / Lunds universitet
Eva Melander, smittskyddsläkare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är ett av få Europeiska länder som inte uppmanar befolkningen att bära munskydd i kollektivtrafiken och offentliga miljöer. 

Epidemiologen Jonas Björk anser att Folkhälsomyndigheten borde gjort mer. 

– Jag tycker att man kan prova munskydd i några regioner, svarar han på frågan om restriktionerna i Skåne.

Under tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten om skarpa lokala restriktioner i Skåne för att bromsa den dramatiska smittökningen. I råden sägs dock ingenting om munskydd, som är en omdebatterad fråga. 

Eva Melander, smittskyddsläkare på region Skåne, har tidigare varit tydlig med att hon inte tror att munskydd löser problemen med smittspridning i exempelvis kollektivtrafiken. 

– Ska det göra skillnad får färre åka eller så får man öka på trafiken. Om en person utan symptom har munskydd på sig är det en minimal riskminskning jämfört med att folk håller avstånd och tvättar händerna.  

Till Kvällsposten har hon också sagt att det i värsta fall kan skapa mer smitta om det används på fel sätt, vilket hon anser att man ser ganska mycket runtom i världen. 

– Munskydd är ett ganska stort ingrepp på folks liv. Det medför också stora risker när folk pillar på sina munskydd och de åker av och på. 

Kan det vara dags att uppmana om att använda munskydd? Det tycker epidemiologen Jonas Björk.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Kritiken: ”Fastlåsta positioner” 

Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet, är dock av en annan åsikt. På frågan om han saknar något i de nya rekommendationerna för Skåne kommer han in på munskydd. Han tycker att Folkhälsomyndigheten borde testa munskydd. 

– I frågan om munskydd är det fastlåsta positioner i Sverige. Folkhälsomyndigheten säger att vi inte har evidens för att det fungerar, det är sant, men då kan vi ju bidra och samla in ytterligare information, säger han. 

– Det har jag saknat. Där kunde Folkhälsomyndigheten gjort lite mer för att samla ny evidens. Sverige går lite tvärtemot övriga Europa där. 

Annars tycker Jonas Björk att myndigheterna har agerat resolut. 

– Ännu så länge har man sett smittspridning bland de yngre och arbetsföra, det är en annan profil nu än i våras. Men det är också orosmoment att smittspridningen tar fart i riskgrupper och därför måste vi trycka ner smittan, konstaterar epidemiologen. 

I början av veckan beslutade Region Skåne dock att vårdpersonal bör använda munskydd vid ansiktsnära vård. 

TV: Fler nyheter om corona

Anders Tegnell: "Skärpta allmänna råd i Skåne Län"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!