Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Privatbilden som avslöjar två misstänkta biltjuvar

45-åringen lutar sig mot bilen som han misstänks ha försökt stjäla. Några timmar tidigare hade han gripits misstänkt för rattfylleri när han krockat med en civil polisbil. Foto: Polisen
Poliserna hittade två skruvmejslar som använts för att bryta sönder låsen på en av bilarna. Foto: Polis

En uppmärksam privatperson i Malmö kan ha stoppat två misstänkta biltjuvar. Förklaringen till varför de behövde stjäla en bil är märklig. En av männen hade precis blivit försatt på fri fot.

Han hade gripits efter att ha krockat med en civil polisbil och fått sin egen bil beslagtagen. 

Den 1 oktober i år råkade en privatperson i Malmö se två män som han tyckte agerade misstänkt. Männen gick och tittade på bilar vid en bilparkering och stannade till vid en röd Mazda.

Han tog då påpassligt en bild på männen. En av dem, den äldre, stod lutad mot den röda Mazdans förardörr och det ser ut som han har något i handen.

Den andre mannen, en yngre man, verkade hålla vakt, enligt vittnet.

Efter att ha tagit bilden larmade privatpersonen polisen.

Förstörde lås

Vittnet kunde under tiden se hur de två männen gick till olika bilar, för att till slut återvända till Mazdan. Men då hade en polispatrull kommit dit.

Poliserna kunde tämligen omgående lokalisera två skruvmejslar som kan ha använts för att försöka bryta sönder låset på Mazdan och stjäla en annan bil. Handtaget på Mazdan hade lossnat och låg på marken.

De två männen greps och togs till Rättscentrum på Porslinsgatan i Malmö. Efterhand framkom att en av dem, den äldre, varit i samma lokaler kort innan samma dag. Det berättade den yngre för en polisman som förhörde honom.

Under förhöret med den yngre insåg polismannen att de två männen varit föremål för andra polisers intresse samma dag.

Behövde bil för att åka hem

Polismannen: Var han(den äldre, red anm) med dig när du blev tagen av polisen tidigare samma dag?

– Ja, det var jag, det var då han krockade med en civilare, svarar den yngre mannen.

Polismannen: Vad händer mer då?

– Vi skulle stanna där vid ett rödljus och han råkade slinta med foten och körde in i bilen framför. Bilen framför var en civilpolisbil och märkte han var berusad. Sen tog de med honom till Rättcentrum och jag väntade på honom utanför här så vi kunde gå till stan sen. Vilket vi gjorde.

Polismannen: Kan du berätta vad du och XXXX gjorde på den här parkeringen?

– Vi skulle ta en bil för att köra hem, svarar den yngre mannen men ändrar sig sedan och påstår att det var han själv som skulle stjäla en bil.

Det är en uppgift som han senare tar tillbaka.

Få svar av den äldre

Förhören med den äldre mannen gick avsevärt mycket trögare. Han svarar kort och enstavigt på alla frågor och säger mest "inga kommentarer".

Båda nekar till att ha försökt genomför någon bilstöld, men åklagaren anser att det finns bevis på minst två försök till bilstöld.

Ett av bevisen är privatpersonens fotografi tillsammans med andra vittnesuppgifter. Männen satt anhållna i tre dagar och försattes sedan på fri fot.

De åtalades på tisdagen i Malmö tingsrätt. Mazdans ägare fick sin bil reparerad för 11 800 kronor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!