Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Privata bilderna från Margrethes julslott

Vem är vem i det danska kungahuset? Här får du veta allt om Margrethes stora familj.
Marselisborgs slott i vinterskrud.
Foto: Danska kungahuset

Massor av kartonger på vinden – och prins Henriks porträttsamling, precis som han ville ha den.

Inför julfirandet har danska kungafamiljen lagt upp några personliga bilder från livet på Marselisborgs slott.

Ända sedan 1972 är det tradition att drottning Margrethe och hennes familj firar jul på Marselisborgs slott på Jylland. Inte bara julen – även påsk och andra familjehögtider högtidlighålls här.

I år for drottningen hit den 20 december. Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary kommer också hit med sina barn. Även prins Joachim och prinsessan Marie – som numera bor i Frankrike – ansluter. Det är bara prins Joachims två äldsta sönder, Nikolai och Felix, som inte är med. De firar med sin mamma, grevinnan Alexandra.

Drottning Margrethe firar jul med hela familjen – trots de första uppgifterna om att hon skulle tvingas sitta ensam.
Foto: JENS CHRISTIAN

Under december har danska kungafamiljen delat med sig av sina julförberedelser på sitt eget Instagram-konto. Bland annat får vi titta in på familjens vind på Marselisborg – där det står minst lika många bruna kartonger som på vilken vind som helst.

Här någonstans, bland alla kartonger, finns kungafamiljens julpynt, skriver familjen själv på Instagram.
Foto: Danska kungahuset

”Högst upp på vinden på Marselisborgs slott ligger 100 års kunglig historia gömd. Bilder, målningar och föremål från alla som har bott i huset står på hyllor och hänger på de lutande väggarna. Sedan slottet stod färdigt 1902 har bara två kungliga par bott på Marselisborgs slott – nämligen Christian X och drottning Alexandrine samt drottningen och prins Henrik”, skriver kungahuset på Instagram och avslöjar att någonstans bland alla saker finns drottning Margrethes julpynt.

Så här fin blev granen – när man väl hittat pyntet uppe på slottets vind.
Foto: Danska kungahuset

Det är drottning Margrethe som har gjort en stor del av julpyntet. Drottningen är en kreativ person som både målar och har gjort scenografi och kostym till flera föreställningar.

Delar av familjens konstskatt är såld

Senast var det en föreställning på Tivoli av ”Snödrottningen” som hade premiär den 1 december. Hon berättade på en pressträff inför detta om hur nervös hon var, men också om glädjen att skapa.

– Att se kostymerna och sceneriet börja leva på scenen är spännande. Det man har tänkt och tecknat blir plötsligt tredimensionellt och allt sker framför ögonen på en, sa drottning Margrethe på pressträffen.

En del av kungahusets konstskatt har sålts efter prins Henriks död i februari 2018, bland annat hans stora samling av afrikanska masker och föremål i jade. 

Prins Henriks porträttbord.
Foto: Danska kungahuset

Men personliga saker finns förstås kvar, och i kungahusets ”julkalender” på Instagram visar familjen upp prins Henriks skrivbord med en porträttsamling – en lång rad privata foton.

Fotona står på ett porträttbord i det som tidigare var prins Henriks arbetsrum. Slottet Marselisborg moderniserades på 1960-talet av drottning Margerethes far, kung Fredrik IX. Parken kring slottet är på 13 hektar och huset har anor sedan 1600-talet.


Ladda ner Kvällspostens app!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!