Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prishöjningar kritiseras – nu agerar politikerna

När Skånetrafikens nya prismodell lanseras blir resorna betydligt dyrare på några platser.Foto: LASSE SVENSSON

När jojo-korten försvinner och zonsystemet görs om väntar en rejäl prisökning för några resenärer.

Eller?

Kollektivtrafiknämnden beslutade på torsdagen att Skånetrafiken måste se över sin kommande prismodell. 

– På vissa sträckor höjs det med 100 procent, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande kollektivtrafiknämnden till Helsingborgs Dagblad

I januari har Jojo-korten gjort sitt. Då försvinner de fysiska korten och ersätts bland annat med Skånetrafikens mobilapp. 

Men övergången har inte varit helt smärtfri.

I Skånetrafikens nya zonsystem baseras priset på hur lång resan är, till skillnad från tidigare när antalet zoner bestämde priset. 

Det innebär en rejäl kostnadshöjning på några sträckor. 

– Systemet gjordes om för att förenkla och harmonisera priserna i hela Skåne. Men på vissa sträckor blir priset väldigt konstigt. På vissa sträckor höjs det med 100 procent, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, till Helsingborgs Dagblad. 

Stor ökning för några resenärer 

Det nya zonsystemet innebära rejäla prisökningar för några resenärer i Skåne. Helsingborgs Dagblad skriver att till exempel Rydebäcksbor får en ökning på 55 procent på resor till Helsingborg.

Därför kräver nu kollektivtrafiknämnden att Skånetrafiken ser över sin prismodell.  

– Rydebäck var ett exempel vi diskuterade i dag. Det är fortsatt intressant. Vi har även Klagstorp där man får ett pris från kyrkan och ett annat från torget. Det finns flera sträckor där det här blir konstigt, säger Andreas Schönström, till HD. 

Några prissänkningar kan resenärerna däremot inte räkna med. Politikernas beslut innebär att Skånetrafiken ska återapportera till politikerna i februari och sedan göra en årlig analys av priserna. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!