Csaba Bene Perlenberg hyllade styrkan hos Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim Wall, under prisutdelningen. Foto: PK SödraCsaba Bene Perlenberg hyllade styrkan hos Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim Wall, under prisutdelningen. Foto: PK Södra
Csaba Bene Perlenberg hyllade styrkan hos Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim Wall, under prisutdelningen. Foto: PK Södra
Kim Wall blev 30 år gammal innan hon misstänks ha mördats under ett reportagearbete. Foto: TOM WALLKim Wall blev 30 år gammal innan hon misstänks ha mördats under ett reportagearbete. Foto: TOM WALL
Kim Wall blev 30 år gammal innan hon misstänks ha mördats under ett reportagearbete. Foto: TOM WALL

Priset till Kim Wall togs emot av föräldrarna

Publicerad

Kim Wall blev bara 30 år – men hann trots det göra en stor journalistisk gärning.

I dag hyllas hon på Publicistklubben Södras årsmöte där hon tilldelas årets stipendium postumt.

– Stipendiet går till Kim Wall, men vi är väldigt stolta över att kunna överlämna det till Ingrid och Joachim, säger Csaba Bene Perlenberg, PK Södras ordförande som också är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarredaktion.

Den 6 mars tillkännagav Publicistklubben Södra att man tilldelar årets stipendium till Kim Wall postumt och motiveringen lyder:

Publicistklubben Södras stipendium 2018 tilldelas postumt frilansjournalisten Kim Wall, för hennes nyfikna självständighet och ständiga mod. En skånsk journalist i världsklass, med enastående förmåga att i sina reportage hitta de berättelser och människoöden som speglar vår globaliserade samtid.


LÄS MER: Prestigefyllt pris tilldelas Kim Wall – bidrar till fonden

Stipendiet – tillsammans med ett diplom – delas ut på Publicistklubbens årsmöte som hålls på onsdagskvällen på Inkonst i Malmö.

Tas emot av föräldrarna

Prissumman – 10 000 kronor – tas emot av Kim Walls föräldrar Joachim och Ingrid Wall som i sin tur skänker det till Kim Walls minnesfond. Csaba Bene Perlenberg har beskrivit valet av Kim Wall som "självklart".

Csaba Bene Perlenberg, ordförande för Publicistklubben södra och också fristående kolumnist på Kvällspostens ledarredaktion.Foto: NORA LOREK

– Stipendiet går till Kim Wall, men vi är väldigt stolta över att kunna överlämna det till Ingrid och Joachim, säger Csaba Bene Perlenberg och fortsätter:

– Jag kände inte Kim Wall, men jag har under den senaste tiden haft förmånen att tillbringa lite tid med Ingrid och Joachim Wall. Det är många som varit mycket berörda över det som hänt Kim, men jag skulle vilja säga att det är lika många som blivit djupt berörda över den styrka som hela familjen Wall uppvisat under de gångna månaderna. Modigare och starkare personer går helt enkelt inte att hitta.

Ingrid och Joachim Wall möttes av en stående applåd när de mottog stipendiet.

Familjen tackar

Familjen Wall har kommenterat priset med ett gemensamt uttalande på publicistklubbens hemsida:

– Vi är mycket tacksamma för att PK Södra vill hedra Kims minne med stipendiet, och samtidigt bidra till Kim Wall Memorial Fund. Fonden kommer årligen att dela ut ett stipendium till en ung kvinnlig journalist som vill verka i Kims anda.

Publicistklubben grundades 1874 och har som uppgift att slå vakt och tryck– och yttrandefriheten samt att främja debatt. 

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag