Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Priset för tjuvåkare chockhöjs i Skåne

Foto: ROGER TURESSON / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN

För första gången på nio år har Skånetrafiken beslutat om en höjning av avgiften för den som inte köpt en biljett till att resa.

Priset höjs med 50 procent – från 1 000 kronor till 1 500 kronor.

Det är inte ofta Skånetrafiken höjer kostnaden på straffavgiften för den som inte reser med en biljett med buss och tåg. Senaste gången var 2012 – men från och med den 17 maj höjs avgiften igen.

Höjningen är den här gången stor. Från 1 000 kronor till 1 500 kronor, vilket innebär en ökning på 50 procent av den tidigare summan. 

Enligt Skånetrafiken är det en växande kostnad för kontrollverksamheten, som varje år ligger på runt 25 miljoner kronor, som ligger bakom höjningen av avgiften. Som det är nu genererar intäkterna för straffavgifter mellan 11 och 12 miljoner varje år.

– Jag tror att de flesta av våra kunder håller med om att kostnaden för kontrollerna borde bekostas av dem som inte köper biljett, säger Mikael Thomasson, chef över försäljningsuppföljning på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Andelen fuskare har ökat

Det senaste året har andelen tjuvåkare dessutom ökat trots att det totala resandet har minskat, enligt Skånetrafiken.

– Framöver ser vi ett behov av att utöka kontrollantverksamheten ytterligare med tanke på att andelen som inte har giltiga biljetter har ökat rejält. Det är en utveckling vi behöver bryta. Vi behöver få in alla biljettintäkter vi kan. Varje biljettköp gör skillnad, säger Mikael Thomasson.

FLER NYHETER: Stenkastare var nära att träffa Sophies bebis i bilen

Polisen efterlyser tips om händelsen i Bjuv

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!