Andrea Hardie och Cruyffi har jobbit ihop sedan 2012. I helgen dog den omtyckta polishunden. Foto: Jörgen BjörnstedtAndrea Hardie och Cruyffi har jobbit ihop sedan 2012. I helgen dog den omtyckta polishunden. Foto: Jörgen Björnstedt
Andrea Hardie och Cruyffi har jobbit ihop sedan 2012. I helgen dog den omtyckta polishunden.  Foto: Jörgen Björnstedt
Cruyffi skulle fyllt åtta år i januari. Foto: Catarina Edén PhotographyCruyffi skulle fyllt åtta år i januari. Foto: Catarina Edén Photography
Cruyffi skulle fyllt åtta år i januari.  Foto: Catarina Edén Photography

Prisade polishunden Cruyffi död: "Hon älskade sitt jobb"

Publicerad

Polishunden Cruyffi har jagat tjuvar, spårat försvunna människor och hittat narkotika. Förra året vann hon SM-guld i spårsök. 

Men nu har jobbet tagit slut för Cruyffi – som hastigt gick bort i lördags. 

– Hon var en fantastisk hund som älskade sitt jobb och alltid gjorde sitt bästa, säger matten Andrea Hardie.

Den omtyckta polishunden Cruyffi skulle ha fyllt åtta i januari nästa år. Men så blev det inte – i helgen var hon tvungen att avlivas. 

– Det är för jäkligt att behöva ta bort hunden, men det fanns inget val, säger ägaren och polisen Andrea Hardie, 40.  

Chrijer Cruyffi, som är hennes hela namn, var en mycket uppskattad spårhund. Förra året vann hon och matten Andrea Hardie polis-sm i spårsök. I årets tävling kom hon sexa – och samtidigt märkte Andrea att Cruyffi inte kändes som vanligt. Det var då det upptäcktes att hon hade drabbats av en tumör i tunntarmen. I lördags blev Cruyffi hastigt sämre och fick avlivas. 

– Hon var en fantastisk hund som älskade sitt jobb och alltid gjorde sitt bästa. När vi jobbade var det fullt ös, men hemma var hon en oerhört snäll och lugn hund. 

– Att jobba som hundförare innebär att man får vara med på alla typer av uppdrag där människornas kompetens inte räcker längre, säger Andrea Hardie. Foto: Catarina Edén Photography

Gripit över 80 personer 

Andrea och Cruyffi, som är döpt efter holländske fotbollslegendaren Johan Cruyff,  har jobbat tillsammans sedan 2012. De har utgått från Halmstad men kallas in till jobb över hela Halland och västra Skåne. 

– Hon var en fantastisk spårhund. Hon har gripit mellan 80 och 100 människor och hittat massor av stöldgods och brottsverktyg. Hon var en så kallad kombihund, så hon letade också efter vapen och narkotika. Hon har hittat allt från små till större nedgrävda beslag. 

För en hundförare som Andrea så är polishunden inte bara en arbetskamrat – det är en familjemedlem som man är tillsammans med dygnet runt, året runt. Andrea ska nu träna för att jobba tillsammans med en annan polishund, men saknaden efter Cruyffi kommer bli stor. 

– Jag får antagligen aldrig får en hund som henne igen. Hon gjorde alltid sitt bästa och var alltid till lags. Hon älskade att spåra och jaga busar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag