Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prisade polishunden Cruyffi död: "Hon älskade sitt jobb"

Andrea Hardie och Cruyffi har jobbit ihop sedan 2012. I helgen dog den omtyckta polishunden. Foto: Jörgen Björnstedt
Cruyffi skulle fyllt åtta år i januari. Foto: Catarina Edén Photography

Polishunden Cruyffi har jagat tjuvar, spårat försvunna människor och hittat narkotika. Förra året vann hon SM-guld i spårsök. 

Men nu har jobbet tagit slut för Cruyffi – som hastigt gick bort i lördags. 

– Hon var en fantastisk hund som älskade sitt jobb och alltid gjorde sitt bästa, säger matten Andrea Hardie.

Den omtyckta polishunden Cruyffi skulle ha fyllt åtta i januari nästa år. Men så blev det inte – i helgen var hon tvungen att avlivas. 

– Det är för jäkligt att behöva ta bort hunden, men det fanns inget val, säger ägaren och polisen Andrea Hardie, 40.  

Chrijer Cruyffi, som är hennes hela namn, var en mycket uppskattad spårhund. Förra året vann hon och matten Andrea Hardie polis-sm i spårsök. I årets tävling kom hon sexa – och samtidigt märkte Andrea att Cruyffi inte kändes som vanligt. Det var då det upptäcktes att hon hade drabbats av en tumör i tunntarmen. I lördags blev Cruyffi hastigt sämre och fick avlivas. 

– Hon var en fantastisk hund som älskade sitt jobb och alltid gjorde sitt bästa. När vi jobbade var det fullt ös, men hemma var hon en oerhört snäll och lugn hund. 

– Att jobba som hundförare innebär att man får vara med på alla typer av uppdrag där människornas kompetens inte räcker längre, säger Andrea Hardie. Foto: Catarina Edén Photography

Gripit över 80 personer 

Andrea och Cruyffi, som är döpt efter holländske fotbollslegendaren Johan Cruyff,  har jobbat tillsammans sedan 2012. De har utgått från Halmstad men kallas in till jobb över hela Halland och västra Skåne. 

– Hon var en fantastisk spårhund. Hon har gripit mellan 80 och 100 människor och hittat massor av stöldgods och brottsverktyg. Hon var en så kallad kombihund, så hon letade också efter vapen och narkotika. Hon har hittat allt från små till större nedgrävda beslag. 

För en hundförare som Andrea så är polishunden inte bara en arbetskamrat – det är en familjemedlem som man är tillsammans med dygnet runt, året runt. Andrea ska nu träna för att jobba tillsammans med en annan polishund, men saknaden efter Cruyffi kommer bli stor. 

– Jag får antagligen aldrig får en hund som henne igen. Hon gjorde alltid sitt bästa och var alltid till lags. Hon älskade att spåra och jaga busar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!